Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italian keskuspankin pääjohtaja: Italian saatava pääomittaa pankkinsa, uhkana euroalueen laajuinen kriisi

Italian pankeilla on noin 360 miljardin arvosta järjestämättömiä luottoja. Maa neuvottelee komission kanssa saadakseen antaa pankeille valtionapua.

Talous
 
HS–Reuters
Ruben Sprich / Reuters
Ignazio Visco
Ignazio Visco Kuva: Ruben Sprich / Reuters

Italian keskuspankin pääjohtaja Ignazio Visco vaati perjantaina Italialle oikeutta pääomittaa pankkejaan valtion rahoituksella.

Italialaispankkiirien seminaarissa puhuneen Viscon mukaan EU:n pankkiunionin säännöt sallivat myös valtion tekemän pääomituksen, kun niitä ei sovelleta liian orjallisesti. Keskuspankkiiri varoitti, että jos Italiaan syntyy pankkikriisi, se voi levitä koko euroalueelle.

Italian pankeilla on noin 360 miljardia euroa järjestämättömiä luottoja eli lainoja, joista velallinen ei maksa korkoja tai pääomaa. Sen pankkisektorin markkina-arvo on halventunut rajusti viime lokakuusta lähtien, erityisesti kesäkuussa järjestetyn Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen.

EU:n pankkiunionidirektiivi, joka tuli voimaan alkuvuodesta, kieltää pankkien pääomituksen veronmaksajien rahoilla, ennen kuin pankin osakkeenomistajat ja velkojat ovat kärsineet tappioita.

Tämä on ongelma Italiassa, koska vajaa puolet pankkien velkojista on tavallisia kotitalouksia. Pääministeri Matteo Renzi, joka yrittää voittaa maan lainsäädäntöjärjestelmää koskevan kansanäänestyksen lokakuussa, ei halua antaa poliittisille vastustajilleen lainkaan lisätukea. Renzi on luvannut erota, jos häviää kansanäänestyksen.

Italia on viime päivinä neuvotellut kiivaasti komission kanssa mahdollisesta keinosta pääomittaa pankkeja rikkomatta EU-sääntöjä.

”Olemme luottavaisia siitä, että yhteinen sitoumus ongelmien ratkaisuun löytyy”, Visco kertoi.

Samassa tilaisuudessa puhunut talousministeri Pier Carlo Padoan sanoi, että EU-säännöt sallivat ”joustavuutta” valtion tekemässä pankkien pääomituksessa.

Torstaina Euroopan keskuspankin (EKP) varapääjohtaja Vítor Constâncio totesi, että Euroopan ongelmapankit saattavat tarvita ”pientä” valtiontukea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat