Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan vienti supistui yllättäen toukokuussa – maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen näkyy

Talous
 
Christian Charisius / Reuters
Autoteollisuus on yksi Saksan tärkeistä vientialoista.
Autoteollisuus on yksi Saksan tärkeistä vientialoista. Kuva: Christian Charisius / Reuters

Euroopan suurin kansantalous Saksa on ilmeisesti alkanut kärsiä maailmantalouden kasvuvauhdin hidastumisesta.

Saksan tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kausivaihtelusta tasoitettu tavaraviennin arvo supistui toukokuussa 1,8 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Heikkenemisestä huolimatta Saksan vaihtotaseen ja kauppataseen ylijäämä ovat euroalueen talouskehityksen kannalta yhä hälyttävän suuret.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Saksan viennin arvo supistui toukokuussa enemmän kuin kertaakaan yhdeksän kuukauden kuluessa eikä tuontikaan kasvanut odotusten mukaisesti.

Reutersin mukaan ekonomistit ennustivat tavaraviennin kasvaneen 0,25 prosenttia.

”Taas uusi tunnusluku viestittää, että Saksan talouden suorituskyky ei ole nykyään ensiluokkainen”, sanoi ING-pankin ekonomisti Carsten Brzeski Reutersille.

Tavaraviennin supistumisesta huolimatta Saksan kauppatase oli tammi–toukokuussa 21 miljardia euroa ylijäämäinen. Tammi–toukokuussa ylijäämä oli 106 miljardia euroa, kun se viime vuonna vastaavana ajankohtana oli 99,5 miljardia euroa.

Kauppatase tarkoittaa tavaraviennin ja -tuonnin arvon erotusta. Kauppatase on ylijäämäinen, jos viennin arvo on tuonnin arvoa suurempi.

Euroalueen talouskehityksen kannalta huolestuttavana voi pitää myös sitä, että Saksan vaihtotaseen ylijäämä kasvoi tammi–toukokuussa 110,8 miljardiin euroon.

Vaihtotase mittaa kansantalouden tulojen ja menojen erotusta. Viime vuoden tammi–toukokuussa ylijäämä oli 91,5 miljardia euroa.

Vaihtotaseen ylijäämä tarkoittaa, että ulkomaankaupasta saatavat tulot pannaan säästöön ja velkaantuminen ulkomaille pienenee.

Jos Saksan valtio ja saksalaiset kuluttaisivat avokätisemmin, vauhdittaisi se todennäköisesti euroalueen talouskasvua.

Tiiviillä talousalueella vaihtotaseiden alijäämät ja ylijäämät ovat kuin kolikon kaksi eri puolta: suurimman kansantalouden ylijäämä tarkoittaa, että monilla muilla valtioilla on väistämättä alijäämää. Jos Saksa päättäisi lisätä julkisen talouden menojaan tai onnistuisi kannustamaan kuluttajia lisäämään kulutustaan nykyisestä, sen vaihtotaseen ylijäämä supistuisi.

Useat taloustieteilijät ovat jo vuosia vaatineet Saksaa supistamaan ylijäämiään, mutta se voisi olla poliittisesti erittäin vaikeaa.

Liittokansleri Angela Merkel ja valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ovat yli kuusi vuotta kestäneen eurokriisin aikana toistuvasti vaatineet muita valtioita noudattamaan yhteisiä sopimuksia. Siitäkin huolimatta, että Saksa ei ole noudattanut kaikkia sopimuksia koskaan.

Euroopan komission ennusteen mukaan Saksan julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen supistuu tänä vuonna 69 prosenttiin. Vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan velkasuhde ei saisi ylittää 60 prosenttia.

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan Saksan julkisen talouden velka on ollut yli 60 prosenttia yhtäjaksoisesti vuodesta 2003 lähtien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat