Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen saatiin ensi kertaa nesteytettyä maakaasua meriteitse – ”Uusi aikakausi on alkanut”

Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen pitää merikuljetusten alkamista tärkeänä.

Talous
 
Juha Sinisalo
Hinaajat avustivat sunnuntaina Coral Energy -aluksen Porin Tahkoluotoon.
Hinaajat avustivat sunnuntaina Coral Energy -aluksen Porin Tahkoluotoon. Kuva: Juha Sinisalo
Fakta

Kylmyys tiivistää maakaasun

 Normaalissa ilmanpaineessa maakaasu nesteytyy noin –160 celsiusasteessa ja tiivistyy voimakkaasti.

 Nestemäisenä sen tilavuus on kuudessadasosa normaaliolotilassa olevan kaasun tilavuudesta.

 Nestemäistä maakaasua kuljetetaan säiliölaivoilla satamiin, jossa täytyy olla sen purkamista ja säilyttämistä varten erityinen terminaali.

 Satamasta nesteytettyä maakaasua siirretään lähellä oleville asiakkaille putkea pitkin ja pidemmällä oleville asiakkaille säiliöautoilla ja tavarajunan säiliövaunuilla.

 Nesteytetystä maakaasusta käytetään usein lyhennettä lng, joka tulee englannin kielen sanoista liquefied natural gas.

Pori. Kolmen vuoden odotus päättyi varhain sunnuntaiaamuna Tahkoluodon satamassa Porissa.

Syväväylän horisonttiin ilmestyi säiliöalus Coral Energy, jonka kaasuyhtiö Gasum on vuokrannut käyttöönsä nesteytetyn maakaasun kuljettamista varten.

Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen on riemuissaan. Hän heräsi sunnuntaina kello 3.30 Helsingissä ollakseen neljä tuntia myöhemmin Porissa vastaanottamassa Suomen ensimmäistä nesteytetyn maakaasun merikuljetusta.

”Onhan tämä valtavan hienoa, että Suomeen saadaan viimein nesteytettyä maakaasua meriteitse. Tulevaisuudessa kaasulla voidaan korvata yhä enemmän öljypohjaisia polttoaineita”, Lamminen sanoo.

Täsmällisemmin sanottuna säiliöaluksen on vuokrannut Skangas, josta Gasum omistaa 51 prosenttia ja norjalainen energiayhtiö Lyse Energi 49 prosenttia. Lamminen on Skangasin hallituksen puheenjohtaja.

Nesteytetyn maakaasun käyttö vähentää yhtiön mukaan hiilidioksidipäästöjä noin 25 prosentilla raskaaseen polttoöljyyn verrattuna. Maakaasu ei sisällä rikkiä eikä raskasmetalleja. Sen käytöstä ei myöskään synny haitallisia pienhiukkaspäästöjä.

Kolme vuotta sitten Gasum alkoi suunnitella terminaalia Tahkoluodon satamaan. Rakennustyöt aloitettiin vajaat kaksi vuotta sitten.

”Torstaista saakka olemme varmistaneet, että kaikki venttiilit joiden pitää olla kiinni ovat myös kiinni. Kaikki varmistukset on tehty kolmeen kertaan. Jos nesteytettyä maakaasua pääsisi ensimmäisellä kerralla vääriin paikkoihin, koko säiliö voisi rikkoutua”, sanoo terminaalin teknologiapäällikkö Jani Hautaluoma.

Terminaalin keskipisteessä on betonikuorella suojattu teräksinen säiliö, johon nesteytetty maakaasu säiliöaluksesta puretaan. Keskeistä on kylmyys. Maakaasu nesteytyy -160 celciusasteen lämpötilassa. Kylmyys aiheuttaa myös sen, että ensimmäisellä kerralla säiliö kutistuu seitsemän senttimetriä.

Kaksi hinaajaa avustaa säiliöalusta peruuttamaan satama-altaaseen. Kun alus on turvallisesti kiinnittyneenä laituriin, voidaan lastin purkaminen aloittaa.

Viime viikolla alus tankkasi säiliöihinsä 15 000 kuutiometriä nesteytettyä maakaasua Belgiassa Zeebruggen satamassa. Matkalla Poriin se poikkesi Norjassa, jossa lastista purettiin 5 000 kuutiometriä.

”Periaatteessa voimme ostaa nesteytettyä maakaasua mistä tahansa sitä on saatavilla”, Lamminen sanoo.

Juha Sinisalo
Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen oli riemuissaan sunnuntaina Poriin saapuneesta kuljetuksesta. ”Onhan tämä valtavan hienoa, että Suomeen saadaan viimein nesteytettyä maakaasua meriteitse.”
Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen oli riemuissaan sunnuntaina Poriin saapuneesta kuljetuksesta. ”Onhan tämä valtavan hienoa, että Suomeen saadaan viimein nesteytettyä maakaasua meriteitse.”

Keskeinen idea nesteytetyssä maakaasussa on sen verraten helppo kuljettaminen.

Maakaasuputkia ei ole mahdollisista rakentaa jokaiselle asiakkaalle. Sen sijaan nesteytettynä maakaasua voidaan kuljettaa ensiksi säiliöaluksilla ja sen jälkeen mantereella säiliöautoilla ja säiliöjunilla.

Gasum myy nesteytettyä maakaasua teollisuuden, meriliikenteen ja raskaan maantieliikenteen polttoaineeksi. Lähimmät asiakkaat Porissa saavat sitä suoraan terminaalista putkea pitkin.

Kaupalliseen käyttöön 80 miljoonaa euroa maksanut terminaali otetaan käyttöön syksyn aikana.

”Terminaali on valmistanut aikataulussa ja pysynyt budjetissa. Se on todella hyvä saavutus ja kertoo siitä, että suomalaiseen insinööriosaamiseen voi luottaa. Olen todella iloinen”, Lamminen sanoo.

Gasumilla on kolme liiketoimintaa: putkea pitkin Venäjältä tuotava maakaasu, jätteistä valmistettava biokaasu ja nesteytetty maakaasu, jonka liiketoiminnasta vastaa Skangas.

Gasum on täysin valtion omistama yhtiö. Joulukuussa 2015 valtio osti venäläisen energiayhtiön Gazpromin 25 prosentin omistusosuuden Gasumista.

Viime vuonna Gasumin liikevaihto oli 915 miljoonaa euroa ja liikevoitto runsaat 126 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluksessa on 350 työntekijää.

Suomen toinen nesteytetyn maakaasun terminaali on rakenteilla Tornion satamaan. Terminaalin rakennuttavat teräsyhtiöt Outokumpu ja SSAB, energiayhtiö EPV ja Gasumin tytäryhtiö Skangas.

”Olemme johtava yhtiö nesteytetyn maakaasun markkinoilla Pohjoismaissa. Porin terminaalin käyttöönotto tarkoittaa uuden aikakauden alkamista Suomen energiahuollossa”, Lamminen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat