Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Headhunter Trina Gordon: ”Naiset, rekrytoikaa naisia”

Yritysjohtajia työkseen etsivä Trina Gordon on johtajana Yhdysvalloissa harvinaisuus: hän on nainen.

Talous
 
Fakta

Naiset harvinaisia yhtiöiden huipulla

 Suomalaisten pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä 25 prosenttia on naisia. Suurissa listayhtiöissä naisia on 32 prosenttia.

 Neljällä prosentilla suomalaisista pörssiyhtiöistä on toimitusjohtajanaan nainen.

 Britannian suurimpien yritysten FTSE 100 -listan yhtiöiden toimitusjohtajista kuusi prosenttia on naisia.

 Yhdysvaltalaisen Fortune 500 -listan yhtiöiden toimitusjohtajista neljä prosenttia on naisia.

Lähde: Keskuskauppakamari

”Yritys pärjää paremmin, jos sillä on monimuotoinen hallitus, jonka jäsenistä osa on naisia ja jonka jäsenet tulevat erilaisista taustoista. Yritys ymmärtää tällöin ehkä myös paremmin asiakkaidensa käytöstä ja tarpeita”, sanoo johtajien etsintään keskittyneen Boyden World Corporation -konsulttiyhtiön toimitusjohtaja Trina Gordon.

Gordon osallistui heinäkuun alussa Helsingissä järjestettyyn Northern Light -konferenssiin, jossa joukko elinkeinoelämän vaikuttajia keskusteli teknologian kehityksestä, poliittisesta murroksesta ja maailmantaloudesta.

Kansainvälisen yrityksen toimitusjohtajana Gordon on harvinaisuus sukupuolensa takia.

Naispuoliset toimitusjohtajat ovat ylipäänsä edelleen melko harvinaisia. Gordonin mielestä tehokkain tapa parantaa mahdollisuuksiaan päästä yrityksen hallitukseen tai toimitusjohtajaksi on verkostoitua erilaisten ihmisten kanssa.

”Se on prosessi, joka vaatii johdonmukaista sitoutumista ja omistautumista. Pitää olla halukas käyttämään aikaa ja tekemään töitä tavoitteen eteen.”

Naisia on yritysten hallituksissa edelleen vähän verrattuna miehiin. Vaikka naisten osuus suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksissa on kasvanut ja on suurempi kuin koskaan aiemmin, silti naisia on vain neljännes.

Yhdysvalloissa 500 suurta pörssiyritystä kattavan S&P 500 -indeksin hallituksissa vain hieman vajaa viidennes oli naisia vuonna 2015.

Osuus oli naisten asemaa työelämässä edistävän Catalystin mukaan kasvanut 0,7 prosenttiyksikköä edellisvuodesta.

Gordonilla ei ole suoraa vastausta siihen, miksi naisten osuus yritysten hallituksissa kasvaa näin hitaasti.

Hänestä yritysten pitäisi olla innovatiivisempia ja etsiä hallituksiin jäseniä, joilla on päätöksentekoa monipuolistavaa kokemusta. Naiskiintiöitä Gordon pitää kaksijakoisena asiana. Joissain maissa, kuten Norjassa, kiintiöiden asettaminen on hänestä ollut toimiva ratkaisu.

Yhdysvaltain kaltaisilla suurilla markkinoilla kiintiöiden asettaminen taas voisi Gordonin mukaan olla poliittisesti vaikeaa.

Hitaasta kehityksestä huolimatta Gordon uskoo, että naisten määrä yritysten hallituksissa ja johdossa kasvaa jatkossakin.

”Muutos tapahtuu hitaasti”, Gordon sanoo.

Naiset ovat hänen mielestään vastuussa tuleville sukupolville. Gordonin mukaan naisten pitäisi mainostaa muita kyvykkäitä naisia ja auttaa heitä tavoittelemaan tulevia hallitusmahdollisuuksia.

”Rohkaisisin jokaista naispuolista toimitusjohtajaa ja hallituksen jäsentä tukemaan ja rekrytoimaan muita naisia.”

Gordonin johtama Boyden metsästää yrityksille sopivia johtajia ja jäseniä hallituksiin. Yhtiö on ollut pitkään sitoutunut monipuolisuuden edistämiseen.

Kunkin Boydenin asiakkaan toiveet ovat omanlaisensa, eikä menestyvälle toimitusjohtajalle tai hallituksen jäsenelle ole yhtä muottia.

Gordonin mukaan hallitukset harkitsevat hallitukseensa usein henkilöä, joka on tinkimätön, kriittiseen ajatteluun lyhyellä ja pitkällä aikavälillä kykenevä, hyvä viestijä sekä johdon ja omistajien tarpeiden välillä tasapainoilemaan pystyvä ihminen.

Gordon ehdottaa yleisempää sitoutumista siihen, että hakuprosessi olisi mahdollisimman laaja ja perusteellinen.

Lisäksi sen pitäisi keskittyä monipuolisuuteen.

”Monet listayhtiöiden naistoimitusjohtajat istuvat jo hallituksissa”, Gordon sanoo.

”On tullut aika harkita monipuolisemmin erilaisia johtajia organisaation alemmilta tasoilta. He voisivat tuoda merkittävää osaamista hallitukseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat