Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Deutsche Bankin pääekonomisti: Eurooppa on ”erittäin sairas”, pankit tarvitsevat 150 miljardin euron pääomituksen

David Folkerts-Landaun mukan tilanne on erityisen huolestuttava Italiassa. EU:n pankkiunionin säännöt pitäisi unohtaa ja valtion antaa pääomittaa huojuvia pankkeja, sanoo Saksan suurimman pankin pääekonomisti.

Talous
 
STEFANO RELLANDINI
Italian heikoimman pankin Monte dei Paschi di Sienan pääkonttori Italiassa.
Italian heikoimman pankin Monte dei Paschi di Sienan pääkonttori Italiassa. Kuva: STEFANO RELLANDINI

Euroopan vaikeuksissa olevat pankit tarvitsevat nopeasti 150 miljardin euron hätärahoituksen, sanoo Deutsche Bankin pääekonomisti David Folkerts-Landau.

Deutsche Bank on Euroopan neljänneksi suurin ja Saksan suurin pankki. Folkerts-Landau, jonka haastattelua saksalaislehti Welt am Sonntagissa siteeraa uutistoimisto Bloomberg, pitää mantereella muhivaa pankkikriisiä erittäin akuuttina.

Erityisen huolestuttava tilanne on Italiassa, jossa EU:n pankkiunionin säännöt pitäisi Folkerts-Landaun mukaan toistaiseksi unohtaa. Toisin sanoen maan pankit pitäisi pääomittaa veronmaksajien rahoilla eikä niiden velkojia pitäisi pakottaa kärsimään tappioita.

”Eurooppa on erittäin sairas ja sen on puututtava ongelmiinsa hyvin nopeasti. Muuten voi tapahtua onnettomuus. En ole mikään tuomiopäivän profeetta, vaan realisti.”

Euroalueen pankkien heikko kunto on noussut jälleen otsikoihin viime viikkoina. Britannian EU-erosta päättänyt kansanäänestys on lisännyt sijoittajien hermostuneisuutta erityisesti Italiasta.

Monen italialaispankin markkina-arvosta on kadonnut yli kolmannes kansanäänestyksen jälkeen. Maan pankkisektorilla on 360 miljardin euron arvosta järjestämättömiä luottoja eli lainoja, joista velallinen ei maksa korkoja tai pääomaa. Se voi tarkoittaa mahdollisesti jopa 100 miljardin euron pääomavajetta, arvioi valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Jussi Lindgren.

Italian pääministeri Matteo Renzi käy parhaillaan EU-komission kanssa neuvotteluja siitä, saako Italia pääomittaa huojuvia pankkejaan.

Vuodenvaihteessa voimaan tulleiden pankkiunionin sääntöjen mukaan omistajien ja velkojien on kärsittävä tappioita ennen veronmaksajien rahoittamaa pääomitusta. Renzi, jota odottaa lokakuussa käytännössä luottamusäänestys, ei kuitenkaan halua maansa pankkien velkojien, eli voittopuolisesti italialaisten kotitalouksien ja yritysten, kärsivän tappioita.

Myös monen saksalaispankin tilannetta pidetään huolestuttavana. Esimerkiksi Deutsche Bankin markkina-arvosta on kadonnut puolet kuluvan vuoden aikana.

Folkerts-Landau on tuorein huippuasiantuntija, joka vaatii pankkien pääomittamista julkisella rahalla vastoin EU:n pankkiunionin sääntöjä.

Viime keskiviikkona Lorenzo Bini Smaghi, entinen Euroopan keskuspankin (EKP) johtokunnan jäsen ja nykyinen Societe Generale -pankin hallituksen puheenjohtaja, varoitti Italian pankkikriisin voivan levitä muualle Eurooppaan. Bini Smaghin mukaan pankkiunionin säännöistä pitäisi joustaa, jotta tilanne ei pahene entisestään.

Vastaavia vaatimuksia esitti äskettäin myös maailman suurimman sijoitusyhtiön BlackRockin hallituksen varapuheenjohtaja Philipp Hildebrand sanomalehti Financial Timesissa kirjoittamassaan kolumnissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat