Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikka kotimainen ruoka on muodissa, maanviljelijöiden tulot romahtivat – miksi?

MTK:n mukaan maataloustulo putosi Suomessa 40 prosenttia edellisvuodesta. Muutos on suurin koko EU:ssa.

Talous
 
Tuomas Selänne
Kotimaisen ruuan suosion kasvaaa, mutta tuottajien taloustilanne ei näytä paranevan.
Kotimaisen ruuan suosion kasvaaa, mutta tuottajien taloustilanne ei näytä paranevan. Kuva: Tuomas Selänne

Kotimaisen ruuan suosion kasvaessa tuottajien taloustilanne ei näytä paranevan. Tukien osuus tuottajien tuloista on kasvanut.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila toteaa tiedotteessa, että tässä on ristiriita.

MTK:n mukaan maataloustulo putosi Suomessa 40 prosenttia edellisvuodesta. Muutos on suurin koko EU:ssa.

Maa- ja metsätalousministeriön teettämän tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia suomalaisista pitää Suomen omavaraista maataloustuotantoa tärkeänä. Valtaosa myös arvostaa maanviljelijöiden tekemää työtä.

Suomalaiset ovat myös innostuneet syömään entistä enemmän satokauden kasviksia.

Maa- ja metsätalousminiteriön ylijohtaja Risto Artjoki tunnistaa ristiriidan kotimaisen arvostuksen ja maataloustuottajien kukkaroon päätyvien eurojen välillä.

”Meillä on ollut viime vuosina vahvistuvana trendinä, että kuluttajat ovat kiinnostuneet ruoan alkuperästä. Suomalaistuotteiden vähäiset antibiootit, salmonellapuhtaus ja eläinten hyvä kohtelu ovat silti kaksiteräinen miekka: ne aiheuttavat tuottajille lisäkuluja ja pienentävät tuottoja”, Artjoki sanoo.

Kotimaiset trendit eivät Artjoen mukaan korvaa maailmanmarkkinoiden muutoksista johtuvia tulonmenetyksiä. Suurin näistä muutoksista on ollut Venäjän-kaupan loppuminen.

Esimerkiksi neljäsosa Suomessa tuotetuista maitovalmisteista myytiin itärajan taakse ennen kuin EU asetti Venäjän vastaiset pakotteet.

Toinen merkittävä syy maataloustuottajien ahdingolle tulee Euroopasta, jossa kova kilpailu on pudottanut hintoja. Hintakilpailu vaikuttaa hintoihin myös Suomessa.

Nyt monet suomalaistuotteet on jonkinlaisessa välitilassa: ne ovat vielä etsiytymässä uusille markkinoille. Artjoki uskoo, että niitä vielä löytyy.

”Ratkaisu ei löydy yhdestä paikasta, vaan useammasta. Siksi moni suomalaisyritys pyrkii nyt pienemmille markkinoille. Esimerkiksi Valio myy taas maitoa ranskalaisten croissantteihin.”

MTK:n mukaan tuottajahintojen lasku, kauppojen hintakilpailu, Venäjän-pakotteet ja maatalouden kasvaneet vaatimukset ovat johtaneet siihen, että tukien osuus tuottajien toimeentulossa on kasvanut.

Maataloutta tuetaan Marttilan mukaan siksi, että ruokatuotanto on voimakkaasti säänneltyä, mutta samaan aikaan ruuan hinta pyritään pitämään maltillisena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat