Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexitin haamu leijailee EU-talouskokousten yllä – talousahdingossa olevien maiden ahdistelu voi kasvattaa EU-vastaisuutta

Orpo lomailee ensimmäisen valtiovarainministeri-kokouksensa aikana.

Talous
 
Francois Lenoir / Reuters
Kreikan valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos (vas.), Ranskan valtiovarainmisteri Michel Sapin ja Italian valtiovarainministeri Pier Carlo Padoan keskustelivat Euroopan unionin valtiovarainministereiden kokouksessa Brysselissä maanantaina.
Kreikan valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos (vas.), Ranskan valtiovarainmisteri Michel Sapin ja Italian valtiovarainministeri Pier Carlo Padoan keskustelivat Euroopan unionin valtiovarainministereiden kokouksessa Brysselissä maanantaina. Kuva: Francois Lenoir / Reuters
Fakta

EU-taivaalla näkyy paljon mustia pilviä

 Portugali ja Espanja ovat uudistuksista huolimatta epäonnistuneet leikkaamaan velkaantumistaan EU:n toivomassa tahdissa. Nyt maita uhkaavat sakot.

 Britannian orastava ero unionista voi aiheuttaa epävakautta vuosiksi. Italian pankkiongelmista pelätään jopa brexitiä isompaa talouskriisiä.

 Monen saksalaispankin tilannetta pidetään huolestuttavana. Deutsche Bankin markkina-arvosta on kadonnut noin puolet kuluvan vuoden aikana.

Bryssel

”Ilman mitään draamaa” Euroopan unionin valtiovarainministerit hyväksyvät tiistaina EU-komission näkemyksen, jonka mukaan Espanja ja Portugali eivät ole noudattaneet niille asetettuja tavoitteita julkisen talouden tasapainottamiseksi – ja niin ollen maita uhkaavat sakot.

Näin ennakoi korkea-arvoinen EU-virkamies maanantaina. Sen jälkeen käynnistyy 20 päivän jakso, jonka aikana komissio puntaroi, millä tavoin kahta vakaus- ja kasvusopimuksen velkaantumisrajoja rikkovaa maata ojennetaan.

Maksimissaan sakko voi vastata 0,2 prosenttia maiden bruttokansantuotteista, minkä lisäksi maille maksettavat rakennerahat voidaan osin jäädyttää. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun EU panee jäsenmaansa kärsimään usein rikottujen sääntöjen rikkomisesta.

EU-lähteiden mukaan on todennäköistä, että Espanjalle ja Portugalille määrätään hyvin lievät sakot, jopa nollan euron suuruiset. Näin ollen kyse olisi symbolisesta näpäytyksestä.

Mutta symboliikassakin on ongelmansa, joka liittyy valtiovarainministereiden kokouksen epäviralliseen osuuteen. Kokouksen ohessa keskustellaan Britannian EU-eroa vaatineesta brexit-kansanäänestyksestä ja sen vaikutuksesta EU-maiden taloudelliseen ja poliittiseen ilmapiiriin.

Espanjan sisäpolitiikka on ollut puoli vuotta sekaisin, kun kaksillakaan vaaleilla ei ole saatu aikaan hallitusta. Portugalissa sosialistipääministeri António Costa joutuu taiteilemaan vähemmistöhallituksensa kanssa, mikä vaikeuttaa leikkaavan talouspolitiikan harjoittamista.

Costa totesi komissiolle lähettämässään kirjeessä, että brexitin jälkeisessä ilmapiirissä talousvaikeuksien kanssa painivien maiden ahdistelu kasvattaa entisestään euroskeptikkojen vaikutusvaltaa Portugalissa.

Espanjan talousministeri Luis de Guindos puolestaan on luonnehtinut kaavailtuja rangaistuksia “hölynpölyksi”, sillä “Espanja on tehnyt enemmän reformeja kuin mikään muu maa”.

Brexitin ja euroryhmän maiden velkaantumisongelmien lisäksi EU-ministereitä puhuttaa Italian pankkien hutera tilanne sekä yhä huolestuttavammat raportit muualtakin, kuten Saksan pankkien vakaudesta.

Maanantaina kokoontuneen euromaiden ministeritapaamisen alla Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem pyrki rauhoittamaan Italiaan liittyviä huolia: hänen mukaansa ongelmia ratkotaan hallitusti EU-komission ja Italian viranomaisten kesken.

“Se ei ole akuutti kriisi”, Dijsselbloem totesi.

Italian suhteen väännetään kuitenkin kättä siitä, pitäisikö valtavien ongelmaluottovuorien kanssa painivat pankit pelastaa verovaroilla. Nyt kysytään, onko oikea hetki pitäytyä uusissa EU-säännöissä, joiden mukaan pankkien tappioista pannaan kärsimään osakkeenomistajat ja velkojat.

The Economist -lehti toteaa tuoreessa pääkirjoituksessaan, että EU-sääntöjen raamatullinen tulkinta voisi johtaa Italiassa populistisen, eurosta eroamista vaativan, Viiden tähden liikkeen vahvistumiseen.

“Jos italialaiset ikinä menettävät uskonsa euroon, yhteisvaluutta ei selviä. Ei ole järkeä seurata sääntöjä kirjaimellisesti, jos se johtaa yhteisvaluutan tuhoon”, lehti kirjoitti.

Maanantain ja tiistain kokoukset olisivat olleet ensimmäiset valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok). Hän ei kuitenkaan saapunut Brysseliin, vaan viettää lomaa, Orpon avustajakunnasta kerrotaan.

Virkamieslähteiden mukaan ei ole epätavanomaista, että ministerit jättävät EU-kokouksia väliin henkilökohtaisista tai muista syistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat