Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä yhteistä on karhulla, marsalkalla ja sihteerillä? Oluen nimeämiselle on monta tapaa

Suomalaisten oluiden nimet kumpuavat muun muassa luonnosta ja hallitsijoista.

Talous
 
Oluita on nimetty muun muassa Kekkosen, Mannerheimin ja karhun mukaan.
Oluita on nimetty muun muassa Kekkosen, Mannerheimin ja karhun mukaan.

Suomalaisten oluiden nimissä näkyvät oluttyylien lisäksi muun muassa luonto, vuodenajat, ammatit, paikat, etunimet ja arvot.

Bryggeri Helsingin ravintolapäällikkö Olli Majanen kertoo, että he Bryggerissä keksivät nimet oluille pääsääntöisesti kolmella tavalla. Ensimmäinen tapa on nimetä olut oluttyylien mukaan. Esimerkkejä oluttyyleistä ovat pils ja India pale ale eli IPA.

Bryggeri Helsingissä nimetään oluita Majasen mukaan myös fantasianimillä, joita keksitään kuvaamaan jotakin asiaa, makua tai raaka-ainetta.

Oluen nimen taustalla voi olla myös tarina, joka liittyy kyseisen oluen syntymiseen tai käyttöön.

”Yksi viimeisimmistä tuotteistamme on nimeltään Bryggeri Dynamo, joka on tehty Bryggerin perustajan ja toimitusjohtajan Pekka Kääriäisen 60-vuotisjuhlaolueksi. Dynamo tulee siitä, että Kääriäinen on meille energianlähde, ja dynamohan tuottaa energiaa”, Majanen kertoo.

Fantasianimen ja tarinaan liittyvän nimen raja on Majasen mukaan häilyvä. Esimerkiksi Pormestari-nimisen oluen taustalla on se, että ylipormestari Jussi Pajunen oli kunniavieraana Bryggerin virallisissa avajaisissa.

Helsingissä sijaitseva Bryggeri on käyttänyt hyödykseen oluiden nimeämisessä myös sijaintiaan. Bryggeri sijaitsee korttelissa, jota ympäröivät Aleksanterinkatu, Unioninkatu, Sofiankatu ja Esplanadi, joiden mukaan ovat saaneet nimensä oluet Aleksanteri, Union, Sofia ja Espa.

”Aina on yhtä hankalaa keksiä nimiä oluille, mutta olemme silti olleet tyytyväisiä antamiimme nimiin”, Majanen sanoo.

Suomalaisten panimoiden olutvalikoimasta löytyy useita eläinten mukaan nimettyjä oluita. Nimen oluille ovat antaneet esimerkiksi karhu, käki, kukko ja kauris.

Monelta panimolta löytyy myös arvoon viittaavia nimiä. On Marsalkkaa, Keisaria ja Senaattoria.

Myös henkilöiden mukaan on nimetty oluita, kuten Kekkonen, Wilhelm I ja Maisteri Simo.

Ruosniemen panimo on nimennyt liudan oluita ammattien mukaan. Muun muassa pikkupomolle, sihteerille, työmiehelle, insinöörille, diplomi-insinöörille, vahtimestarille ja vuorineuvokselle on omat oluensa.

Hieman erikoisempiakin nimiä on oluille annettu. On Syntipukki, Ruisperkele, Pirun polkka, Rivo ja Kesäkolli.

Panimot ovat hyödyntäneet myös paikannimiä. Moni tuntee Karjalan ja Lapin Kullan, mutta on oluita, jotka ovat saaneet nimensä Savon ja Saimaan mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat