Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökin sähkölaskussa voi säästää jopa satoja euroja vuodessa – HS kokosi vinkit

Sähkösopimusta ei kannata purkaa talveksi. Kilpailuttamalla ja valitsemalla oikean tariffin voi säästää jopa satasia.

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Jos ei tiedä sähkönkulutusta ja mökki on vaatimattomasti varusteltu, on todennäköisesti helpointa valita yleissähkö.
Jos ei tiedä sähkönkulutusta ja mökki on vaatimattomasti varusteltu, on todennäköisesti helpointa valita yleissähkö. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Kesämökillä tulee helposti pohdittua, onkohan mökin sähkösopimus järkevin mahdollinen, kun mökki on kylmillään suurimman osan vuodesta.

HS kokosi joukon kysymyksiä ja neuvoja siihen, miten oman mökin sähkölaskua voi säätää ja vertailla ja minkä kokoisia mahdolliset säästöt ovat.

Kysymyksiin vastasi Energiaviraston Markkinat-yksikön johtaja Antti Paananen.

Ovatko mökkiläisten sähkösopimukset erihintaisia kuin ympärivuotiset?

Eivät. Sähköyhtiö ei tiedä, minkälaisesta asiakkaasta on kysymys, ja asiakkaalla on oikeus ostaa minkälainen sähkösopimus tahansa.

Vain kesämökkiläisille tehtyjä tariffeja ei ole, vaan kuluttaja voi valita minkä tahansa. Tariffia kannattaa miettiä kulutuksen mukaan.

Niin sanottu yleissähkö on usein vaivattomin. Siinä perusmaksu ja sähkön hinta ovat samat yötä päivää.

Kausisähköt voivat toki olla halvempia. Jos mittari on etäluettava, voi tuntitarkkuustuotekin olla edullisin vaihtoehto, kun sähkönkulutusta voidaan mitata tunnin tarkkuudella.

Kenellä on etäluettava mittari mökillä?

Sähköyhtiöiden piti asentaa sähkönkulutusta tunnin tarkkuudella mittaava, etäluettava mittari 80 prosentille asiakkaistaan vuoteen 2013 mennessä.

Moni yhtiö on pyrkinyt nostamaan tuon osuuden sataan prosenttiin. Joissain erämaamökeissä sellaisia ei ehkä ole.

Kannattaako kesämökin sopimus purkaa osaksi vuotta?

Jos sähköliittymä on jo valmiina, sitä ei kannata lähteä purkamaan. Ainut tapa olisi purkaa liittymä, ottaa johdot pois ja rakentaa keväällä liittymä uudestaan.

Anna laiskalle mökkiläiselle nyrkkisääntö sähkösopimuksen valintaan.

Jos ei tiedä sähkönkulutusta ja mökki on vaatimattomasti varusteltu (eli sähköä kuluu lähinnä valaistukseen, jääkaappiin, lieteen, vesipumppuun ja televisioon), kulutus on ehkä joitakin satoja kilowattitunteja ja jää enintään muutamaan tuhanteen kilowattituntiin.

Silloin todennäköisesti helpointa on ottaa yleissähkö. Jos mökillä käy talvellakin, sähkön hinta on koko ajan sama.

Miksi siirtohinnat ovat niin kalliita?

Verkonhaltijan on pakko pitää verkko ja sähkönkäyttövalmius kunnossa. Kiinteät kustannukset pysyvät verkonhaltijalla, käytetään sähköä tai ei.

Onko siirtohinnoissa suuria eroja, ja kuka niitä valvoo?

Verkonhaltijakohtaisesti hajontaa on hyvinkin paljon. Tänä vuonna korkeinta siirtohintaa on ottanut satakuntalainen Lankosken Sähkö, joka on veloittanut 19,39 senttiä kilowattitunnilta. Edullisin siirtohinta, 6,6 senttiä kilowattitunnilta, on ollut Jyväskylän JE-Siirrolla. Ero on liki kolminkertainen.

Energiavirasto valvoo siirtohinnoittelun kohtuullisuutta, mutta ei eri tuotteiden tariffeja. Verkonhaltija saa valita, miten se jakaa hintansa eri asiakasryhmien kesken.

Tuoko yksityishenkilöiden tuottama aurinko- tai tuulisähkö kilpailua markkinoille?

Aurinkopaneeleja tai pieniä tuulimyllyjä käytetään varsinkin silloin, jos rakennuksessa ei ole muuta sähköliittymää. Joissain tilanteissa aurinkopaneelit ja akut voivat olla liittymän rakentamista edullisempi vaihtoehto.

Jos sähköverkkoyhteys on jo kiinteänä, ylimääräistä aurinkoenergiaa voi syöttää verkkoon ja myydä. Myyntihinta on kuitenkin yleensä vaatimaton, koska ostaja vertaa hintaa tukkumarkkinoiden hintaan ja siihen vaivaan, joka pienen ostomäärän hallinnoinnista tulee.

Aurinkokennojen hinnat ovat laskeneet viime vuosina merkittävästi. Niiden takaisinmaksuaika täytyy laskea tapauskohtaisesti. Lähtökohtana kannattaa tällöin pitää sitä, paljonko verkkosähkön ostokuluista voi säästää.

Missä sähkön hintaa voi helposti vertailla?

Energiavirastolla on sähkönhinta.fi-palvelua, jossa myyntihintoja voi vertailla. Siirtomaksua ei sen sijaan voi kiertää.

Vertailu on varsin kattava, koska myyjillä on velvollisuus ilmoittaa Energiavirastolle tarjoukset, joilla he tarjoavat yleisesti sähköä kuluttajille.

Myös monet kaupalliset toimijat tarjoavat internetissä hintavertailuja. Niiden liikeidea perustuu usein siihen, että jos ne saavat sivustonsa kautta asiakkaan sähköyhtiölle, niille maksetaan palkkio.

Näissä palveluissa voi olla myös erikoistarjouksia, joita ei tarjota muille. Moni näistä palveluista käyttää sähkönhinta.fi-palvelua tietokantana.

Kuinka suuria sähkön hintaerot ovat?

Jopa satakertaisia. Esimerkiksi juhannuksen jälkeisellä viikolla yksi kilowattitunti maksoi tukkumarkkinoilla korkeimmillaan 25 senttiä, kun viime vuoden heinäkuun 27. päivän aamutunteina hinta laski 0,13 senttiin.

Eri myyjillä on eri asiakkaiden postinumerotietojen perusteella vaihteleva sähkön päivähinta. Sähköpörssissä hinta vaihtelee teoriassa -50 ja 300 sentin välillä, joskaan Suomessa hinta ei ole koskaan mennyt miinukselle.

Saksan ja Tanskan tukkumarkkinoilla asiakkaille on sen sijaan joskus jopa maksettu sähkön vastaanottamisesta.

Miten hinnanvaihteluja kannattaa käyttää hyväksi?

Taitava omakotiasukas, joka pystyy siirtämään kulutusta hintapiikkien aikaan, voi säästää paljonkin. Teoriassa asiakkaan kannattaa ottaa hintavaihteluriski, koska silloin hintavakuutuksesta ei tarvitse maksaa.

Millaisia säästöjä sähkön kilpailuttamisella saa?

Se riippuu kulutuksesta. Tuhannen kilowattitunnin käyttäjällä säästö voi olla noin 50 euroa vuodessa, jos vanha sopimus on ollut kallis.

Omakotitalon tai talviasuttavan hienomman mökin, jossa energialasku on 700–1 000 euroa vuodessa, kilpailuttamisella voi säästää jo muutamia satoja euroja. Siihen kannattaa käyttää puoli tuntia aikaa.

Kuinka eri sähkölaitteiden kulutusta voi mitata?

Yksittäisen sähkökoneen kulutuksen mittaavia laitteita on saanut lainata esimerkiksi Helsingin Energialta (Helen) ja joistakin kirjastoista. Niiden avulla voi etsiä sähkösyöppöjä ja esimerkiksi mitata, paljonko vanha jääkaappipakastin kuluttaa.

Milloin aurinkopaneeli kannattaa?

”Nyrkkisääntönä voi sanoa, että sähköverkkoon kytkeytyneen mökin kannattaa hankkia aurinkosähköjärjestelmä, jos vuotuinen sähkönkulutus on yli 10 000 kilowattituntia”, linjaa aurinkosähkökirjailija ja -luennoitsija Janne Käpylehto.

Tällainen kulutus on usein mökeillä, joilla käytetään ilmalämpöpumppua lämmitykseen ja ilmastointiin ja joilla on sähköllä toimiva lämminvesijärjestelmä.

Käpylehdon kokemuksen mukaan aurinkopaneelien hankintaan on monia muitakin syitä – esimerkiksi halu tehdä jotain hyvää.

Mutta missä ajassa aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin?

Käpylehdolla on tapana vastata kysymykseen niin, että oikein mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin kolmisen kertaa käyttöikänsä aikana. Aurinkopaneelien takuuajat vaihtelevat 25 vuodesta 40 vuoteen, mutta niiden tekninen käyttöikä on 40–60 vuotta.

Perinteisemmin laskien voi sanoa, että aurinkosähköön tehty investointi maksaa itsensä takaisin 15–20 vuodessa, Käpylehto kertoo.

Menneinä vuosina aurinkopaneelien asentamisesta innostuneet harrastelijat suosittelivat hankkimaan paneelit Saksasta.

Nyt kilpailutilanne on Suomessa muuttunut. Yli sata uutta yritystä on tullut parin vuoden aikana kilpailemaan aurinkopaneeliurakoista.

”Nyt suosittelen hankkimaan verkkoon liitetyn aurinkosähköjärjestelmän avaimet käteen -periaatteella alan ammattilaiselta”, Käpylehto sanoo.

Mökistä kannattaa ottaa kuvat, arvioida sopivaa järjestelmäkokoa ja lähettää tarjouspyyntöjä monille eri yrityksille, Käpylehto suosittelee.

”Se todella kannattaa. Alalla on melkoisia hintaeroja.”

Mökeille, joilla ei ole sähköä ja jonne sähkötyöt tehdään matalammalle, akuille soveltuvalle jännitteelle, Käpylehto suosittelee työn tekemistä itse.

Hänen mukaansa tällaisia mökkejä on Suomessa 400 000. Niihin tehtävien sähköjärjestelmien hinta vaihtelee 300 eurosta aina 10 000 euroon.

”Verrattuna sähköliittymän hankintaan kustannus voi olla pieni”, Käpylehto sanoo.

Mari Männistö
Asiantuntijan mukaan oikein mitoitettu aurinkosähkö ehtii maksaa itsensä takaisin kolmisen kertaa.
Asiantuntijan mukaan oikein mitoitettu aurinkosähkö ehtii maksaa itsensä takaisin kolmisen kertaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat