Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjassa on yli 50 000 sähköautoa, Suomessa vain runsaat 600 – Miksi Suomi jää jälkeen?

Sähköautojen vähyyteen on monta syytä. HS selvitti, miksi sähköautot ovat harvinaisia Suomessa.

Talous
 
Emilia Kangasluoma / HS
Sähköautojen latauspalveluja tarjoavan Liikennevirta oy:n toimitusjohtaja Jussi Palola lataa hybridiautoaan Helsingin Fredrikinkadulla. Palola jättää auton pariksi tunniksi latautumaan ja menee itse asioille.
Sähköautojen latauspalveluja tarjoavan Liikennevirta oy:n toimitusjohtaja Jussi Palola lataa hybridiautoaan Helsingin Fredrikinkadulla. Palola jättää auton pariksi tunniksi latautumaan ja menee itse asioille. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Fakta

Sähköautoja on Suomessa vähän

  Viime vuoden lopussa Suomessa oli sähköautoja ja ladattavia hybridejä yhteensä 1 580, joista täysin sähköllä kulkevia oli 614.

 Täyssähköautoista 47 prosenttia oli yksityiskäytössä ja 53 prosenttia yrityskäytössä.

 Hybrideistä 81 prosenttia oli yksityiskäytössä ja 19 yrityskäytössä.

 Vuonna 2015 kaikenlaisia autoja oli Suomessa liikennekäytössä yli kolme miljoonaa, joista henkilöautoja oli noin 2,6 miljoonaa.

Lähteet: Trafi ja Eera

Norjaa voi pitää jonkinlaisena sähköautoilun edelläkävijänä. Viiden miljoonan asukkaan maassa sähköautojen määrä ylitti viime vuonna 50 000. Samaan aikaan lähes 5,5 miljoonan asukkaan Suomessa sähköautoja oli viime vuonna vain 614. Jos otetaan mukaan ladattavat hybridiautot, jotka toimivat sekä bensalla että sähköllä, määrä nousee 1 580:aan.

Projektijohtaja Elias Pöyry valtakunnallisesta Sähköinen liikenne -hankkeesta arvioi, että Suomi on sähköautoilussa noin viisi vuotta jäljessä Norjasta. Sähköistä liikennettä ajavassa hankkeessa on mukana useita suomalaisia energiayhtiöitä, yrityksiä ja kaupunkeja.

HS selvitti mahdollisia syitä sille, miksi sähköautot ovat vielä harvinaisia Suomessa.

Poliittiset valinnat ja tukeminen

Pöyry sanoo, että Suomessa uutta teknologiaa ei ole tietoisesti lähdetty viemään eteenpäin. ”Koen tämän olevan todella haitallista koko innovaatiojärjestelmälle ja kyvylle kehittää uutta.”

Syy löytyy hänen mielestään poliittisista valinnoista. Norjassa sähköisen liikenteen on uskottu yleistyvän tulevaisuudessa joka tapauksessa ja on päätetty olla edelläkävijöitä.

”Tämä on myös osoittautunut Norjalle hyväksi ratkaisuksi ilmaston, energian ja kansantalouden kannalta.”

Trafin tietojohtajan Juha Kenraalin mukaan tukitoimet riippuvat siitä, mitä poliittisesti halutaan. Jos esimerkiksi halutaan vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja sähköautot olisivat hyvä ratkaisu siihen, tuista voisi olla apua.

Norja on tukenut sähköautoilua voimakkaasti, mikä on edistänyt sähköautojen yleistymistä. Sähköautoilijat saavat esimerkiksi ajaa bussikaistalla, ja verotusta on kevennetty.

”Tukemisesta voi olla montaa mieltä. Voimakas tukeminen aiheuttaa tavalliseen markkinatilanteeseen jonkinlaisen häiriön”, Kenraali sanoo.

Kallis hinta

Suurin syy sähköautojen vähäisyydelle on Kenraalin mielestä hinta. Sähköauto on huomattavasti kalliimpi kuin bensalla tai dieselillä kulkeva auto.

”Uskon, että tilanne olisi toinen, jos sähköautot olisivat saman hintaisia kuin bensa- tai dieselautot”, Kenraali sanoo.

Sähköautoja kuitenkin myydään vähän, joten hinnan laskeminen voi olla hankalaa. Suurella sarjatuotannolla voitaisiin saavuttaa skaalaetuja, eli yksikkökustannukset tuotettua sähköautoa kohden laskisivat. Tällöin myös sähköautojen myyntihintaa voisi olla helpompi laskea.

Biopolttoaineiden lobbaus

Yksi syy sähköautoilun vähäiselle suosiolle Suomessa on Pöyryn mielestä biopolttoaineiden voimakas lobbaaminen.

”Sanomalla biopolttoaineiden olevan ympäristöteko yritetään saada jatkoaikaa nykyiselle autokannalle. Käytännössä biopolttoaineet käyttävät samaa dieselteknologiaa, eli eivät ne päästöjä vähennä”, Pöyry sanoo.

Energianeuvontaan keskittyneen valtionyhtiö Motivan mukaan biopolttoaineilla voidaan korvata liikenteen fossiilisia polttoaineita ja siten vähentää liikenteen ympäristövaikutuksia.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa tuotetulla sähköllä ajettaessa sähköauton kokonaispäästö oli vuonna 2014 noin 11–20 grammaa kilometriltä.

Uudella vähäpäästöisellä polttomoottoriautolla ajaminen taas aiheuttaa noin 140–150 grammaa kilometriltä, kun polttoaineen tuotanto on huomioitu.

Luottamus sähköautoihin

Sähköauton ja perinteisen bensiinillä tai dieselillä kulkevan auton välillä on Kenraalin mielestä edelleen käytön kannalta vielä eroja. Kaikissa sähköautoissa akun kesto ei riitä yhdellä latauksella kaikkien mielestä riittävän pitkälle.

Toisaalta latausverkosto ei ole Kenraalin arvion mukaan vielä riittävän kattava. Sähköinen liikenne -hankkeen Pöyryn mukaan latausverkostoa on kuitenkin vaikea laajentaa nykyisellä sähköautoilijamäärällä juurikaan.

Suomessa on noin 400 julkista latauspistettä, joista valtaosa sijaitsee maan eteläosissa. Pelkästään Uudenmaan alueelle on Trafin mukaan rekisteröity 59 prosenttia sähkö- ja hybridiautoista.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi viime vuonna ehdotuksen, jonka tavoitteena on saada Suomeen 4 000 latauspistettä vuoteen 2020 mennessä. Latauspisteiden olisi tarkoitus palvella 40 000:ää sähköautoa.

Kenraali uskoo, että kiinnostus sähköautoja kohtaan herää, kun ihmiset oppivat luottamaan, että sähköautot toimivat pakkasella ja yhdellä latauksella pääsee tarpeeksi pitkälle. Myös hinnan alenemista tarvitaan.

”Luottamuksen puute on aiheellinen, mutta se saattaa olla myös liioiteltu. Sähköautot ja latausverkosto ovat kuitenkin parantuneet huomattavasti.”

Isoilla akuilla varustettuja sähköautoja on jo markkinoilla. Kenraalin mielestä niidenkin kallis hinta karsii ostajia.

Vanha autokanta

Pöyry valittelee, että Suomi on jäänyt jälkeen ajoneuvokannan uudistumisessa. Hän uskoo, että muutokset tapahtuvat joka tapauksessa – kävi se sitten hitaammin tai nopeammin.

”Kansantalouden kannalta olisi viisasta toimia nopeammin”, Pöyry sanoo.

Suomessa ajetaan edelleen melko vanhoilla autoilla.

Liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä oli Trafin mukaan vuoden 2015 lopussa 11,3 vuotta, kun EU:ssa henkilöautot ovat keskimäärin 9,7 vuotta vanhoja.

”Muutosta ei voida tehdä niin, että päätetään vaihtaa kaikki autot sähköautoiksi vuonna 2025. Joka vuosi on myytävä vähän, jotta saadaan kehitys pysymään yllä. Päättäjien on ollut vaikeaa ymmärtää tämä”, Pöyry sanoo.

OIKAISU 15.7. Uutisessa puhutaan virheellisesti kokonaispäästöistä, vaikka tarkoitus oli viitata hiilidioksidipäästöihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat