Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU ojentaa Espanjaa ja Portugalia velkaantumisesta jopa 0,2 prosenttia bruttokansantuotteista vievällä sakolla

Sakko saattaa jäädä symboliselle tasolle nollaan euroon. Espanja ilmoitti korottavansa veroja.

Talous
 
Francois Lenoir / Reuters
Ranskan valtiovarainministeri Michel Sapin (vas.), Italian valtiovarainministeri Pier Carlo Padoan ja Portugalin valtiovarainministeri Mario Centeno Brysselissä tiistaina.
Ranskan valtiovarainministeri Michel Sapin (vas.), Italian valtiovarainministeri Pier Carlo Padoan ja Portugalin valtiovarainministeri Mario Centeno Brysselissä tiistaina. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Bryssel. EU-maiden valtiovarainministerit päättivät tiistaina, että Portugalia ja Espanjaa vastaan käynnistetään rankaisumenettely, koska maat eivät ole leikanneet velkaantumistahtiaan riittävän nopeasti.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU-maita uhkaavat sakot asetetuista velkarajoista lipsumisesta. Kumpikaan maa ei ole saanut alijäämäänsä painettua alle kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteeseen verrattuna, mitä EU-säännöt edellyttävät.

Periaatteessa sakot voisivat vastata enimmillään 0,2 prosenttia maiden bruttokansantuotteista sekä haukata osan maille maksettavista EU-rakennerahoista.

Espanjalla ja Portugalilla on nyt kymmenen päivää aikaa puolustella tilannettaan tai ilmoittaa uusista toimista komissiolle, jonka puolestaan on tehtävä ehdotus rangaistuksen suuruudesta 20 päivän aikana.

Espanjan talousministeri Luis de Guindos ilmoitti tiedotustilaisuudessaan, että hänen maansa on valmis korottamaan yritysveroja kuuden miljardin euron edestä.

EU-puheenjohtajuutta pitävän Slovakian valtiovarainministeri Peter Kažimír totesi uskovansa, että “lopulta saavutamme järkevän ja viisaan tuloksen” Espanjan ja Portugalin ojentamisessa.

Komission varapääjohtaja Valdis Dombrovskis totesi olevan mahdollista, että Espanjan ja Portugalin sakot ovat nolla euroa eli vain symboliset.

EU-mailla on suuri tasapainoilu Espanjan ja Portugalin kanssa. Liian tiukka asenne voi voimistaa maissa olevia populistisia voimia, mutta liian lepsu suhtautuminen vetää mattoa yhteisesti päätettyjen sääntöjen alta.

Vakavan velkakriisin ja kansainväliset pelastusoperaatiot läpikäyneet Portugali ja Espanja ovat joutuneet leikkaamaan menojaan kovalla kädellä. Molemmissa maissa sisäpoliittinen tilanne on epävakaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat