Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienet yhtiöt saamassa viisi prosenttia tuloistaan verotta

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo ajavansa kotitalousvähennyksen nostossa joko ylärajan tai korvausprosentin nostamista.

Talous
 
Tuomas Selänne
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok)
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) Kuva: Tuomas Selänne

Valtiovarainministeriön esitys niin sanotusta yrittäjävähennyksestä on lähdössä lausuntokierrokselle.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoo HS:lle, että laki on tarkoitus saada läpi syksyllä eduskunnassa niin sanottuna budjettilakina, niin että se tulee voimaan vuoden 2017 alusta kuten hallitusohjelmassa kaavailtiin.

Yrittäjävähennyksessä yhteisöveron piiriin kuulumattomat henkilöyhtiöt kuten kommandiittiyhtiöt, toiminimet ja avoimet yhtiöt saavat viisi prosenttia tuloistaan verotta. Tällaiset yhtiöt ovat usein pieniä tai keskisuuria yhtiöitä.

Veron perusteena on tasata niitä osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden veroetuja.

Orpon mukaan yrittäjävähennys on osa hallituksen laajempaa pienten ja keskisuurten yritysten ja yrittäjyyden toimintaedellytysten parantamishanketta.

Esimerkiksi eräät Suomen tuotavimmista asianajotoimistoista saavat tämän jälkeen viisi prosenttia tuloistaan verotta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo, uskotteko, että tällaiset vähennykset kohdentuvat tehokkaasti ja nostavat Suomen kasvuun?

”Itse suosin laajaa veropohjaa ja matalia verokantoja ja vähennykset eivät ole sen kanssa linjassa. Sen myönnän. Mutta toisaalta pk-yritysten merkitys on niin suuri, että puhdasoppisuus saa väistyä syrjään.”

”Kyse on yhdestä osasta laajaa toimenpidekokonaisuutta. Halutaan näyttää että yritteliäisyys on se, joka maata kantaa.”

Muita hallituksen yrittäjyyttä parantavia lakihankkeita ovat esimerkiksi maksuperusteiseen arvonlisäperintään siirtyminen, jossa arvonlisävero pannaan maksuun vasta kun se tuloutuu yrittäjälle. Näin parannetaan yrittäjien maksuvalmiutta.

Hallitusohjelman mukaan myös kotitalousvähennystä aiotaan lisätä. Siinä hallitus etsii vielä sopivaa mallia, Orpo kertoo.

Orpon mukaan vaihtoehtoina ovat kotitalousvähennyksen ylärajan nosto, korvattavan työn korvausmäärän prosentuaalinen nosto tai korvattavien töiden käyttötarkoituksen lisäys.

”Itse suosisin joko korvausprosentin ja ylärajan nostoa, laajuus alkaa olla jo kohdillaan”, Orpo linjaa.

Hallitus on valmistelemassa myös lahjaveron puolittamista metsätilojen sukupolvenlahjoituksissa.

Onko tämä lahja äänestäjäkunnalle, vai uskotteko, että metsätilaperheen on helpompi tehdä puun myyntipäätös, kun ensin lahjoittaa saman maa-alueen lapsille?

”Tässä kannustetaan sukupolvenvaihdokseen, kun edeltäjät ovat vielä hengissä. Ajatus on, että uusi sukupolvi on aktiivisempi myymään metsää. Etuus on sidottu metsän myyntiin. Sen pitäisi edistää puunmyyntiä ja edesauttaa järkeviä puunmyyntejä.”

Orpo muistuttaa olleensa maa- ja metsätalousministerinä, kun hänen asettamansa työryhmä alkoi etsiä keinoja metsäomistuksen pirstaloitumisen estämiseksi.

”En halua myöntää, että kyseessä olisi lahja äänestäjäkunnalle. Puun liikkeelle saanti on kansantalouden kannalta niin olennaista”, Orpo sanoo vedoten käynnissä oleviin suuriin sellu- ja biotalousinvestointeihin.

Hallitus on varannut lahjaveroalennukseen sukupolvenvaihdoksissa 20 miljoonaa euroa.

Korjattu kello 19.15: Kaavailtu veroton osuus tuloista on viisi prosenttia eikä kymmen prosenttia. Ehdotus ei myöskään koske osuuskuntia. Lisäksi budjettilakiehdotus ei ole lähtenyt lausuntokierrokselle, vaan se on vasta lähdössä lausuntokierrokselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat