Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajien brexit-pelko hellittää – USA:ssa osakkeet jo kalliimpia kuin ennen kansanäänestystä

Talous
 
BRENDAN MCDERMID / Reuters
Osakevälittäjä seurasi maanantaina taulutiekoneelta osakkeiden kallistumista New Yorkin pörsissä.
Osakevälittäjä seurasi maanantaina taulutiekoneelta osakkeiden kallistumista New Yorkin pörsissä. Kuva: BRENDAN MCDERMID / Reuters
Fakta

Kansanäänestyksen tulos aiheutti šokin

 Ennen kansanäänestystä sijoittajat olivat lähes varmoja, että Britannian kansanäänestyksen enemmistö äänestää EU-jäsenyyden puolesta.

 Kansanäänestyksen jälkeen perjantaina 24. kesäkuuta osakkeet halpenivat voimakkaasti ja punnan arvo suhteessa dollariin ja euroon romahti.

  Englannin keskuspankki päätti viime viikolla lisätä pankkien lainanantokykyä poistamalla niiltä lisäpääomavaatimuksen.

Sijoittajien pahimmat pelot Britannian EU:sta eroamisen taloudellisista vaikutuksista ovat ainakin toistaiseksi hellittäneet. Silti epävarmuus markkinoilla on yhä melko suurta.

Osakkeet Yhdysvalloissa ovat jo kalliimpia kuin ennen Britannian kansanäänestystä, mutta Euroopassa ne eivät ole elpyneet kansanäänestystä edeltäneelle tasolle.

”Keskuspankkien nollakorot lieventävät osaltaan epävarmuutta. Korkosijoituksissa pääomaa on tuhansia miljardeja euroja negatiivisella korolla, eikä sijoittajilla ole juuri vaihtoehtoja, mikä tukee osakkeiden hintoja”, sanoo finanssiryhmä OP:n varainhoidon strategi ja salkunhoitaja Harri Kojonen.

Osakkeiden lisäksi etenkin Britannian valuutan punnan arvo heikkeni erittäin voimakkaasti kansaäänestyksen jälkeen, koska sijoittajat siirsivät pääomiaan pois puntamääräisistä arvopapereista. Sittemmin punnan heikkeneminen on pysähtynyt.

”Euroopassa epävarmuus jatkuu, vaikka pahin šokki onkin ohitse. On lähes varmaa, että eroamisen takia tulemme näkemään lisää kielteisiä vaikutuksia reaalitalouteen. Kun epävarmuus on verraten suurta, syksyn aikana odotettavissa voimakkaita muutoksia arvopapereiden hinnoissa”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Britanniassa elinkeinoelämän luottamus talouskehitykseen on heikennyt selvästi kansanäänestyksen jälkeen. Koko Euroopan kannalta suurin kysymys on Kangasharjun mukaan se, miten epävarmuuden lisääntyminen vaikuttaa uusiin investointeihin.

Yhdysvalloissa suuri S&P 500 -osakeindeksi vahvistui jo maanantaina Britannian kansanäänestystä edeltävälle tasolle ja vahvistuminen jatkui tiistaina uusissa ennätyslukemissa.

Euroopassa osakkeet kallistuivat tiistaina runsaan prosentin maanantain päätösnoteerauksesta. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksin tiistain päätösnoteeraus oli 0,7 prosenttia korkeampi maanantaihin verrattuna.

S&P 500 -indeksin päätösnoteeraus oli tiistaina toista päivää peräkkäin kaikkien aikojen korkein.

Kojosen mukaan sijoittajien epävarmuutta on vähentänyt se, että Britanniaan on saatu uusi pääministeri, Japanissa lupailtiin viikonvaihteessa pidettyjen vaalien jälkeen elvytystoimien lisäämistä ja Yhdysvalloissa työllisyyskehitys oli kesäkuussa selvästi odotettua parempaa.

”Toisaalta maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen pitää varmasti epävarmuutta yllä vielä pitkään. Kiinan talouskasvun hidastuminen on merkittävä tekijä, joka voi helposti nousta taas markkinoiden uudeksi murheeksi.”

Euroopassa osakkeet romahtivat kansanäänestystä seuraavina päivinä liki kymmenen prosenttia. Kansanäänestystä ennen eurooppalaiset osakkeet vahvistuivat useita päiviä peräjälkeen, koska mielipidekyselyiden mukaan EU-jäsenyyttä kannattavat olisivat voittamassa kansanäänestyksen.

”Osakkeiden kohoaminen juuri ennen kansanäänestystä oli eräs syy siihen, miksi šokki markkinoilla oli suuri kansanäänestyksen tuloksen selvittyä”, Kojonen sanoo.

Euroopassa etenkin rahoitusyhtiöiden osakkeet ovat edelleen selvästi kansanäänestystä matalammalla tasolla. Kangasharju arvioi, että pankkien ja muiden rahoitusalan yhtiöiden osakkeet pysyvät epävakaina pitkään.

”Suuri kysymys on, mitä Lontoon pankkisektorille tapahtuu, jos Britannia ei saa aikaan vastaavaa sopimusta kuin Norja eli sillä ei olisi pääsyä EU:n sisämarkkinoille. Finanssialalla on Britanniassa yli kaksi miljoonaa työpaikkaa ja pahimmassa tapauksessa ne siirretään ulkomaille.”

Rahoitusalan epävakautta on pahentanut se, että italialaiset pankit tarvitsevat todennäköisesti uutta pääomaa selvitäkseen järjestämättömistä lainoistaan.

Italian 350 miljardin euron lainakannasta liki viidennes on ongelmalainoja.

”Italian pankkien ongelmalainojen määrä on ollut tiedossa jo pitkään eikä siitä ole tullut mitään uutta. Kansanäänestyksen takia jo aikaisemmin tiedossa ollut ongelma nousi uudelleen esille, koska brexitin nähdään lisäävän erityisesti pankkisektorin jo olemassa olevia ongelmia”, Kojonen sanoo.

Kysymys onkin siitä, kenen kontolle Italian pankkien ongelmalainat menevät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat