Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet päästörajoitteet voisivat nostaa kaukolämmön hintaa

Suuret polttovoimalat saattavat joutua tekemään suuria investointeja tulevaisuudessa.

Talous
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
EU haluaa vähentää polttovoimaloiden päästöjä. Kuvassa puupellettejä, jotka ovat uusiutuvaa bioenergiaa.
EU haluaa vähentää polttovoimaloiden päästöjä. Kuvassa puupellettejä, jotka ovat uusiutuvaa bioenergiaa. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

EU:ssa sorvataan parhaillaan päätelmiä, joiden tarkoitus on vähentää suurten polttovoimaloiden päästöjä. Jos nyt esitettyä luonnosta sovellettaisiin sellaisenaan kaikkiin Suomen laitoksiin, niille koituisi Energiateollisuuden sähköntuotannon johtajan Jukka Leskelän mukaan hyvin mittavat investoinnit.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi keskiviikkona, että EU-komission luonnoksen mennessä läpi sellaisenaan suomalaiset energiayhtiöt joutuvat investoimaan lähivuosina jopa 400 miljoonaa euroa päästöjen vähentämiseen.

Luonnos koskee suurten eli teholtaan yli 50 megawatin polttolaitosten savukaasujen rikin, typen, kloorin ja pienhiukkasten sallittuja rajoja.

Energiayksikön johtaja Antti-Jussi Halminen Tampereen Sähkölaitokselta kertoo, että Tampereelle Naistenlahti 2 -voimalaitokseen rakennettiin viime kesänä savukaasupesuri, jolla saadaan vähennettyä osaa päätelmissäkin vaadituista päästöistä.

”Investoinnit aiheuttavat paineita nostaa kaukolämmön hintaa. Koska kaukolämmölläkin on kilpailijoita, omistajalle pitäisi tehdä voittoa ja asiakkaille tarjota kohtuuhintaista lämpöä, hirveästi nostovaraa ei olisi”, Halminen sanoo.

Myös Leskelä arvioi kaukolämmön hinnan nousevan, jos luonnos toteutuu sellaisenaan.

”Puolet suomalaisista asuu kaukolämmitetyissä taloissa, ja etenkin Sisä- ja Pohjois-Suomessa käytetään hyvin paljon kotimaisia polttoaineita, eli turvetta ja puuta. Etenkin näiden alueiden asukkaiden lämmityskustannuksia päätelmät voisivat lisätä”, Leskelä sanoo.

Hän myös arvioi, että kaukolämmön hinnassa ihmiset saattaisivat valita muita lämmitysmuotoja.

Neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen ympäristöministeriöstä selventää, että kyseessä ovat EU:n teollisuuspäästödirektiiviin liittyvät päätelmät, joita käytetään lupamääräysten perusteena polttolaitoksille.

Päätelmät koskevat suurten polttolaitosten parhaita tekniikoita päästöjen vähentämiseksi.

Leskelän mukaan ongelma on se, että muualla EU:ssa tunnetaan huonosti suomalaisten puu- ja turveteknologiat, sillä niitä on muualla Euroopassa melko vähän. Vaikka laitoksilla olisi jo alhaiset päästöt, ne joutuisivat tekemään lisäinvestointeja, jos päästöt eivät ole niin alhaiset kuin päätelmissä.

Osa Suomen voimalaitoksista on iäkkäitä tai niiden käyttömäärä on niin vähäinen, että suhteessa käyttömäärään investointi uuteen päästöjä vähentävään teknologiaan olisi Leskelän mukaan hyvin kallis. Tällaisessa tapauksessa voisi yrittää hakea poikkeusta.

Ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista, että jokainen laitos hakee poikkeusta. Päätelmien pitäisi olla sellaiset, että toiminnanharjoittaja pystyy toteuttamaan ne ilman poikkeusta.

”Osa laitoksista voi kuitenkin todeta, että toiminta loppuu”, Leskelä sanoo.

Toisaalta päätelmät voisivat Leskelän arvion mukaan vaikuttaa kotimaisten polttoaineiden käyttöön, mikä taas voisi vaikuttaa työllisyyteen.

”Metsäenergia- ja turve-energiatuotantoketjun työpaikoille olisi näin nähtävissä uhkakuvia”, Leskelä sanoo.

Jos taas todetaan, ettei vanhaan laitokseen ole järkevää investoida, saatetaan rakentaa uusi laitos.

Leskelä arvioi, että tällöin saatettaisiin valmistaa pelkkää lämpöä tuottavia laitoksia, mikä vähentäisi sähköntuotantoa ja sitä kautta voisi lisätä Suomen riippuvuutta sähkön tuonnista.

EU-päätelmät vaativat Tampereen Sähkölaitokseltakin Halmisen mukaan investointeja. Naistenlahti 2 -voimala onkin tarkoitus purkaa ja rakentaa uudelleen 2020-luvulla savukaasupesuria lukuun ottamatta.

Suomi on jättänyt EU:lle eriäviä mielipiteitä päätelmiin liittyen. Päästöjen vähentämisen kustannukset suhteessa saavutettavaan ympäristöhyötyyn ovat Energiateollisuuden Leskelän mukaan kohtuuttoman suuria.

Koska kyseessä on vielä luonnos, ja voi mennä vielä paljon aikaa ennen kuin päätelmät mahdollisesti saadaan voimaan.

EU-maiden hyväksyttyä päätelmät toiminnanharjoittajilla on vielä neljä vuotta aikaa tehdä investointeja, hakea poikkeuksia ja päivittää luvantarpeita.

Käytännössä päätelmien vaikutukset siis näkyisivät vasta 2020-luvulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat