Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oululaisyritys teki puhelimen pikkulapsille

Haltian yrittää läpimurtoa Suomessa valmistetulla paikannus­puhelimella.

Talous
 
Akseli Valmunen / HS
Haltianin myyntijohtaja Kari Kujala sanoo, että puhelimen tuotanto säilyy Suomessa niin pitkään kuin mahdollista.
Haltianin myyntijohtaja Kari Kujala sanoo, että puhelimen tuotanto säilyy Suomessa niin pitkään kuin mahdollista. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Oululaisyritys Haltian

 Vuonna 2012 perustettu yritys, joka suunnittelee monenlaisia verkkoon kytkettyjä laitteita.

 Liikevaihto 5,5 miljoonaa euroa, työntekijöitä 75.

 Haltian syntyi Nokian puhelinliiketoiminnan tuhkista. Pääosa työntekijöistä on entisiä nokialaisia.

 Työntekijät omistavat Haltianista enemmistön.

 Lasten paikannuspuhelin Snowfox tuli heinäkuun alussa myyntiin Verkkokauppa.comissa. Snowfox-sovellus on saatavilla iPhone- ja Android-älypuhelimille.

Oululaisyritys Haltianin paikannuspuhelin Snowfox yrittää vedota vanhempien suojeluviettiin. Mutkaton pikku vehje kertoo lapsen sijainnin.

”Maailmalla on paljon erilaisia lapsille suunnattuja näytöllisiä laitteita, joissa on pelejä ja muuta viihdykettä. Ne vievät leikkimistä väärään suuntaan. Tämä on makea työkalu, jos vanhemmat haluavat irrottaa lapset näytöistä”, selittää Haltianin myyntijohtaja Kari Kujala.

Kujalan mukaan yhden napin Snowfox sopii ensipuhelimeksi jo päiväkoti-ikäisille.

”Teetimme Espanjassa kyselyn, jonka mukaan yli 70 prosenttia vanhemmista ostaisi älypuhelimen mielellään paljon myöhemmin kuin nykyään. Vasta 10–12-vuotiaat olisivat vanhempien mielestä riittävän kypsiä älypuhelimille.”

Vanhemmat taipuvat silti usein älypuhelimen hankintaan viimeistään lapsen aloittaessa koulun. Haltian yrittää lykätä älypuhelimen ostotarvetta.

Heinäkuun alussa Suomessa myyntiin tullut Snowfox-puhelin on suunniteltu yksinkertaiseksi.

Tulitikkurasian kokoisessa laitteessa on vain yksi nappi, jota voi painaa joko pitkään tai lyhyesti. Pitkä painallus toimii soittopyyntönä, kun taas nopea painallus lähettää vanhemmille viestin, jossa kerrotaan lapsen ajattelevan heitä.

Snowfox-mobiilisovelluksen avulla karttaan voi rajata sallittuja ja kiellettyjä alueita. Jos lapsi lähtee vaikka omille teilleen leikkipuistosta, vanhemmat saavat heti ilmoituksen älypuhelimiinsa.

Laite maksaa noin 150 euroa, mutta päälle tulee kymmenen euron kuukausimaksu, johon kuuluu puhelinliittymä ja datan käyttö. Samaan laitteeseen voi linkittää pääkäyttäjän lisäksi neljä muuta perheenjäsentä.

Nokian puhelinliiketoiminnan raunioille on kohonnut lukuisia uusia yrityksiä. Haltian työllistää lähes 80 työntekijää, joista noin 90 prosenttia on entisiä nokialaisia.

Nyt Nokian perilliset ovat pienimuotoisesti elvyttäneet puhelintuotantoa Suomessa henkiin. Haltian valmistuttaa pinkit ja turkoosit paikannuspuhelimensa alihankkijalla Haukiputaalla Oulun kyljessä. Haltianin on tarkoitus kasvattaa tuotanto kymmeniintuhansiin puhelimiin mahdollisimman pian. Jos Snowfoxista tulee iso hitti, tuotanto joutunee muuttamaan Suomen rajojen ulkopuolelle.

”Yritämme pitää tuotannon Suomessa niin kauan kuin vain voimme”, Kujala sanoo.

Haltian käynnisti kesäkuussa kampanjan Indiegogo-joukkorahoituspalvelussa. Kampanja on kerännyt noin puolet tavoittelemastaan 50 000 dollarista.

Haltianin päämääränä on kerätä Indiegogon kautta tietoa siitä, missä päin maailmaa laitteesta ollaan kiinnostuneita. Indiegogo on Haltianille myös markkinointikeino, ei niinkään merkittävä rahoituskanava.

Facebookissa tuotetta esittelevää videota on käyty katsomassa kahden viikon aikana 3,6 miljoonaa kertaa. Kujalan mukaan kiinnostus on erityisen suurta Yhdysvalloissa. Snowfox sopisi pienin muokkauksin myös vanhuksille.

”Perhekeskeisestä paikannusteknologiasta on lyhyt silta hoivapalveluiden puolelle”, Kujala sanoo.

Muillekin yrityksille laitesuunnittelua tekevällä Haltianilla on jo kokemusta terveysteknologiasta. Se osallistui kehontoimintoja mittaavan Ōura-älysormuksen suunnitteluun.

Akseli Valmunen / HS
Puhelinta valmistetaan pinkkinä ja turkoosina.
Puhelinta valmistetaan pinkkinä ja turkoosina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat