Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävakaus varjostaa isojen yhtiöiden kevään tuloskehitystä

Analyytikot uskovat, että suurten teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on supistunut.

Talous
 
Fakta

Tuloskausi kolmen kuukauden välein

 Pörssiyhtiöt julkaisevat osavuosikatsauksensa vuosineljänneksittäin eli kolmen kuukauden välein.

 Huhti–kesäkuun raportointijakson osavuosikatsaukset julkaistaan heinä–elokuussa.

 Osavuosikatsauksissa julkaistut tulostiedot ovat tilintarkastamattomia. Siksi ne voivat muuttua hieman tulevaisuudessa.

Pitkään odotettu suurten teolllisuusyhtiöiden liikevaihdon kasvu ei ole ennusteiden mukaan alkanut huhti–kesäkuussa.

Maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen ja uusien investointien verkkainen lisääntyminen euroalueella ovat todennäköisesti pääsyitä heikkoon tuloskehitykseen.

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin keskiviikkona julkaisemien tietojen mukaan kausivaihtelusta tasoitettu teollisuustuotanto supistui toukokuussa euroalueella 1,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Finanssiyhtiö Nordean ennusteen mukaan teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto olisi ollut huhti–kesäkuussa 34,9 miljardia euroa, mikä olisi kolme prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla. Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä on ennusteen mukaan pysynyt ennallaan 2,9 miljardissa eurossa.

”Tuloskausi vaikuttaa tasaisen harmaalta. Ensimmäinen vuosineljännes oli jo ennustettua huonompi, eikä kovin paljon parempaa ole odotettavissa alkavalla tuloskaudella. Vaikea kuvitella, että teollisuuden liikevaihdot olisivat kasvaneet”, sanoo varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo.

Suurten pörssiyhtiöiden tuloskausi alkaa perjantaina, jolloin Suomen suurin teleoperaattori Elisa julkaisee osavuosikatsauksensa. Ensi viikon tiistaina osavuosikatsauksensa julkaisee hissejä ja liukuportaita valmistava Kone.

”Investointihyödykkeiden kysynnän paranemista odotetaan edelleen. Kuluttajakysyntä on selvästi lisääntynyt, mikä on hyväksi kotimaassa toimiville yhtiöille”, sanoo Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen.

Pääasiassa kotimaassa toimivia ovat esimerkiksi kaupan alan yhtiöt, mediayhtiöt ja elintarvikeyhtiöt, joista monet ovat olleet pitkään vaikeuksissa. Useiden suhdanne-ennusteiden mukaan Suomen talouskasvu perustuu nimenomaan yksityisen kotimaisen kysynnän kasvuun viennin kasvun ollessa vaimeaa.

Rakennusteollisuudessa on sen sijaan selviä piristymisen merkkejä. Tilastokeskuksen mukaan rakennusyhtiöiden liikevaihto kasvoi helmi–huhtikuussa lähes yhdeksän prosenttia.

Tuloskaudella huomio kiinnittyy poikkeuksellisen paljon siihen, miten yhtiöt arvioivat liiketoiminnan kehittyvän lähitulevaisuudessa.

Britannian kansanäänestyksen päätös erota Euroopan unionista on aiheuttanut epävarmuutta talouden kehittymisestä. Yhtiöiden tulosnäkymiin se tuskin on vielä vaikuttanut.

”En usko, että yritykset muuttavat tulosnäkymiään, mutta Britannian kansanäänestykseen saatetaan viitata yleisenä epävarmuuden lisääntymisenä. Metsäteollisuuteen Britannian EU:sta eroaminen vaikuttaa, koska siellä on tärkeät markkinat ja tuotantoa.”

Metsäteollisuudessa voi olla luvassa myös tulosyllätyksiä.

Lyhytkuituisen sellun hinta on halventunut selvästi alkuvuonna, mutta suomalaisille metsäyhtiöille tärkeän pitkäkuituisen sellun hinta on kehittynyt vakaasti.

Taittosen mukaan raaka-aineiden ja energian poikkeuksellisen halvat hinnat ovat voineet supistaa niistä riippuvaisten yhtiöiden liikevaihtoa. Toisaalta halpa energia myös osaltaan pienentää yritysten kustannuksia.

Angervuo ja Taittonen ovat samaa mieltä, että konepajoissa tuloskehitys on kahtiajakautunutta.

Monille konepajayhtiöille tärkeitä asiakkaita on kaivosteollisuudessa, joka taas on maailmanlaajuisesti vaikeuksissa raaka-aineiden halpenemisen takia. Vaikeuksissa on myös metalliteollisuus, joka on niin ikään konepajoille tärkeä toimiala.

Alakuloiseksi ennustetusssa tuloskaudessa myönteistä on se, että teollisuusyhtiöt ovat edelleen vähävelkaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat