Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanoma antoi positiivisen tulosvaroituksen – osake vahvistunut yli 20 prosenttia

Konsernin operatiivinen kannattavuus on parantunut.

Talous
 

Mediayhtiö Sanoma antoi torstaina positiivisen tulosvaroituksen, mikä yllätti sijoittajat.

Iltapäivällä yhtiön osake oli vahvistunut 21,4 prosenttia keskiviikon päätösnoteerauksesta. Muutos osakkeen arvossa on poikkeuksellisen suuri yhden päivän aikana.

Finanssiryhmä OP:n analyytikko Kimmo Stenvall pitää nousua hyvin suurena.

”En odottanut aivan näin suurta reaktiota, sillä markkinaodotukset olivat valmiiksi alkuperäistä ohjausta korkeammalla.”

Stenvall selittää osakkeen voimakasta kallistumista sillä, että markkinat ovat ottaneet positiivisen tulosvaroituksen vastaan ilolla pitkän vaikean kauden jälkeen.

”Sanoma on ollut pitkään vaikeuksissa, ja nyt näyttää siltä, että koko vuosi menee selvästi aiempaa paremmin. Suomen mainosmarkkinat ovat elpyneet aallonpohjasta, mikä nostaa tunnelmia kaikkien mediayhtiöiden osalta.”

Hänen mukaansa myös uuden toimitusjohtajan Susan Duinhovenin otteet näyttävät vakuuttavilta ja tukevat osaltaan sijoittajien luottamusta Sanomaan.

Viestinnän keskusliiton väliaikaisen toimitusjohtajan Jukka Holmbergin mielestä on positiivista, että ennusteita pystytään parantamaan.

”Tämä on hyvä merkki, mutta ei voi vielä sanoa, että nousu olisi koko alalla alkanut. Pohjakosketus on ehkä saavutettu”, Holmberg sanoo.

Sanoma kertoi parantavansa näkymiään kuluvalle vuodelle. Näkymät ovat positiivisemmat, koska Suomen medialiiketoimintojen operatiivinen kannattavuus on parantunut.

Operatiivista kannattavuutta voidaan vertailla liikevoittoprosentin avulla. Liikevoittoprosentti lasketaan jakamalla operatiivinen tulos eli liikevoitto liikevaihdolla ja kertomalla näiden osamäärä sadalla.

Sanoma odottaa, että yhtiön rakennemuutoksilla oikaistu liikevaihdon kehitys paranee verrattuna vuoteen 2015, jolloin se oli 3,4 prosenttia tappiolla.

Operatiivisen liikevoittoprosentin yhtiö arvioi olevan noin yhdeksän prosenttia, kun vielä helmikuussa sen odotettiin olevan yli seitsemän prosenttia.

”Se on reilu parannus edelliseen arvioon. Suomen mediatoiminnassa kannattavuus on parantunut, mikä on pääsyy positiiviselle tulosvaroitukselle”, sanoo Sanoman sijoittajasuhdepäällikkö Pekka Rouhiainen.

Media-alalla on viime vuosina taisteltu supistuvien levikkien ja vähenevien mainostulojen kanssa.

Heinäkuussa 2015 Sanoma julkisti tulosvaroituksen ja osavuosikatsauksen, jossa Sanoma Media Finlandin kehitystä kuvattiin heikoksi.

Elokuussa 2015 Sanoma julkaisi 50 miljoonan euron säästöohjelman, johon kuului Sanoma Media Finlandia ja Sanoman konsernitoimintoja koskeneet yt-neuvottelut. Neuvottelujen tuloksena Sanoma lakkautti 241 ihmisen työtehtävät. Alun perin vähennysten arvioitiin olevan 280.

”Työtä suunnan kääntämiseksi on tehty koko talon henkilökunnan voimin jo pidempään. Takana on työ, joka ei liity pelkkään kustannusten laskemiseen vaan myös asiakastyön ja tuotteiden kehittämiseen”, sanoo Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta.

Kalsta pitää suunnankäännöstä positiivisena asiana. Hän ei voi kommentoida vielä enempää, koska yhtiö on hiljaisella kaudella ennen tulosjulkistusta. Sanoma julkistaa huhti–kesäkuun tuloksensa heinäkuun 27. päivänä.

Tammi–maaliskuussa 2016 Sanoman operatiivinen liikevoitto oli 1,9 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana konsernin liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 19,9 miljoonaa euroa tappiollinen.

Alkuvuonna 2015 silloinen toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen perusteli ensimmäisen neljänneksen tappiota muun muassa printtimainonnan myynnin yli 10 prosentin laskulla.

Mediamyynnissä ylipäätään on alalla Holmbergin mukaan edelleen vaihtelua kuukausittain, ja toisaalta tilanne vaihtelee myös mediayhtiöittäin.

”Jatkosta ei ole vielä varmaa kuvaa, mutta ainakaan ei mennä niin kovaa vauhtia alaspäin kuin viime vuosina”, Holmberg sanoo.

Hän uskoo media-alan tilanteen paranevan, mutta siihen vaikuttavat yleinen talouskehitys ja sen epävarmuudet, kuten brexit. Toisaalta hän pitää tärkeänä uskoa tulevaisuuteen ja haluun markkinoida positiivisen kierteen synnyttämiseksi.

Siirtyminen perinteisestä paperilehdestä digilehteen on aiheuttanut lehtialalla haasteita ansaintaan.

”Printin osuus on vielä merkittävä tulonmuodostuksessa. Sekä printtiä että digiä pitäisi kehittää, ja lainsäädännössä pitäisi alentaa digituotteiden arvonlisäveroa”, Holmberg sanoo.

Vaikka digituotteiden arvonlisäveroa laskettaisiin, Holmbergin mielestä pitäisi huolehtia myös siitä, että paperilehden jakelu toimii.

”Postilla on ollut vaikeuksia toimittaa lehtiä joka päivä tai kohtuulliseen aikaan. Ihmiset peruvat lehtitilauksen, jos lehti tulee vasta illalla kahdeksalta tai seuraavana päivänä”, Holmberg sanoo.

Sanoma julkistaa huhti–kesäkuun tuloksensa heinäkuun 27. päivänä.

Helsingin Sanomat on osa Sanomaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat