Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entiset nokialaiset suunnittelivat yhden napin puhelimen – päämääränä vapauttaa lapset leikkimään

Haltian yrittää kansainvälistä läpimurtoa Haukiputaalla valmistetulla lasten Snowfox-puhelimella

Talous
 
Akseli Valmunen / HS
Haltianin myyntijohtaja Kari Kujala kertoo, että Snowfox-puhelimen valmistaminen säilytetään Suomessa niin pitkään kuin suinkin.
Haltianin myyntijohtaja Kari Kujala kertoo, että Snowfox-puhelimen valmistaminen säilytetään Suomessa niin pitkään kuin suinkin. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Oululaisyritys Haltian

 Vuonna 2012 perustettu yritys, joka suunnittelee monenlaisia verkkoon kytkettyjä laitteita.

 Liikevaihto 5,5 miljoonaa euroa, työntekijöitä 75.

 Haltian syntyi Nokian puhelinliiketoiminnan tuhkista. Pääosa työntekijöistä on entisiä nokialaisia.

 Työntekijät omistavat Haltianista enemmistön.

 Lasten paikannuspuhelin Snowfox tuli heinäkuun alussa myyntiin Verkkokauppa.comissa. Snowfox-sovellus on saatavilla iPhone- ja Android-älypuhelimille.

Haltianin paikannuspuhelin Snowfox yrittää vedota vanhempien suojeluviettiin. Mutkaton pikku vehje kertoo lapsen sijainnin ja voi lykätä älypuhelimen ostotarvetta.

Akseli Valmunen / HS
Puhelinta valmistetaan turkoosina ja pinkkinä.
Puhelinta valmistetaan turkoosina ja pinkkinä.

”Maailmalla on paljon erilaisia lapsille suunnattuja näytöllisiä laitteita, joissa on pelejä ja muuta viihdykettä. Ne vievät leikkimistä väärään suuntaan. Tämä on tosi makea työkalu, jos vanhemmat haluavat irrottaa lapset näytöistä”, selittää Haltianin myyntijohtaja Kari Kujala.

Kujalan mukaan yhden napin Snowfox sopii ensipuhelimeksi jo päiväkoti-ikäisille.

”Teetimme Espanjassa kyselyn, jonka mukaan yli 70 prosenttia vanhemmista ostaisi älypuhelimen mielellään paljon myöhemmin kuin nykyään. Vasta 10–12-vuotiaat olisivat vanhempien mielestä riittävän kypsiä älypuhelimille”, Kujala sanoo.

Vanhemmat taipuvat silti usein älypuhelimen hankintaan viimeistään koulun alkaessa, koska tarve tietää oman lapsen liikkeistä on suuri.

Heinäkuun alussa Suomessa myyntiin tullut Snowfox-puhelin on suunniteltu yksinkertaiseksi, ja sen pitäisi säilyä ehjänä kuraisissakin leikeissä. Haltian lupaa akun kestävän jopa viikon.

Tulitikkurasian kokoisessa laitteessa on vain yksi suuri nappi, jota voi painaa joko pitkään tai lyhyesti. Pitkä painaisu toimii soittopyyntönä, kun taas nopea painaisu lähettää vanhemmille viestin, jossa kerrotaan lapsen ajattelevan heitä.

Snowfox-mobiilisovelluksesta selviää lapsen tarkka sijainti. Sovelluksen avulla karttaan voi rajata sallittuja ja kiellettyjä alueita. Jos lapsi lähtee vaikka omille teilleen leikkipuistosta, vanhemmat saavat heti ilmoituksen älypuhelimiinsa.

Itse laite maksaa noin 150 euroa, mutta päälle tulee kymmenen euron kuukausimaksu, johon kuuluu puhelinliittymä ja datan käyttö. Samaan laitteeseen voi linkittää pääkäyttäjän lisäksi neljä muuta perheenjäsentä.

Nokian puhelinliiketoiminnan raunioille on kohonnut lukuisia uusia yrityksiä. Esimerkiksi Haltianin lähes 80 työntekijästä noin 90 prosenttia on entisiä nokialaisia. Kujala kertoo kuuluvansa muualta tulleiden vähemmistöön, mutta hänkin oli aikoinaan Nokialla harjoittelijana.

Nyt Nokian perilliset ovat pienimuotoisesti elvyttäneet puhelintuotannon Suomessa henkiin. Haltian valmistuttaa pinkit ja turkoosit paikannuspuhelimensa alihankkijalla Haukiputaalla Oulun kyljessä.

Kujala ei paljasta alihankkijan nimeä. Haukiputaalla toimii ainakin yhdysvaltalainen elektroniikan sopimusvalmistaja Sanmina-SCI, joka osti tehdastoiminnot Nokialta vuonna 2001.

Haltianin on tarkoitus kasvattaa tuotanto kymmeniintuhansiin puhelimiin mahdollisimman pian. Jos Snowfoxista tulee iso hitti, tuotanto joutunee muuttamaan Suomen rajojen ulkopuolelle. Valtaosa kuluttajaelektroniikasta valmistetaan nykyään Aasian maissa.

”Yritämme pitää tuotannon Suomessa niin kauan kuin vain voimme. Tällä hetkellä Suomessa valmistus on meille vielä kannattavaa, ja laitteen hintataso tuntuu olevan kohdallaan”, Kujala sanoo.

Haltianin on tarkoitus myydä puhelimiaan ainakin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

”Olemme jo esitelleet laitetta isoille vähittäismyyjille, ja vastaanotto on ollut innokas. Laitteen myynti on tosi simppeliä, koska siinä on sisäänrakennettu SIM-kortti, eikä mitään liittymiä tarvitse avata”, Kujala kertoo.

Haltian käynnisti kesäkuussa joukkorahoituskampanjan Indiegogo-nettipalvelussa. Kampanja on kerännyt noin puolet tavoittelemastaan 50 000 dollarista.

Kujalan mukaan Haltianin päämääränä on kerätä Indiegogon kautta tietoa siitä, missä päin maailmaa laitteesta ollaan kiinnostuneita. Indiegogo on Haltianille myös markkinointikeino, ei niinkään merkittävä rahoituskanava.

Enemmän suosiota Snowfox on saanut Facebookissa, jossa tuotetta esittelevää videota on käyty katsomassa kahden viikon aikana jo 3,6 miljoonaa kertaa. Kujalan mukaan kiinnostus on erityisen suurta Yhdysvalloissa.

Snowfoxin ajatus juontaa kauas lastentarhoista.

”Kehitimme lukuisia sensoreja sisältävän Thingsee-laitteen, jonka avulla voi muun muassa seurata meren yli kulkevia kontteja. Ajattelimme, että samaa teknologiaa voitaisiin hyödyntää lapsipaikantimissa, jotka ovat hyvin suosittuja monessa maassa.”

Haltian aikoo seuraavaksi kehittää paikannuspuhelintaan hoiva-alan käyttöön. Snowfox sopisi pienin muokkauksin vanhuksille.

”Perhekeskeisestä paikannusteknologiasta on lyhyt silta hoivapalveluiden puolelle.”

Myös muille yrityksille laitesuunnittelua tekevällä Haltianilla on jo kokemusta terveysteknologiasta. Se esimerkiksi osallistui kehontoimintoja mittaavan Ōura-älysormuksen suunnitteluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat