Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian keskuspankki lupaa lisää rahapoliittista elvytystä vasta elokuuksi

Keskuspankki arvioi, että Britannian EU-ero nakertaa jo kuluttajien ja yritysten tulevaisuudenuskoa. Uusi valtiovarainministeri torjui ajatuksen elvyttävästä lisäbudjetista.

Talous
 
REUTERS
Britannian keskuspankin pääjohtaja Mark Carney oli parlamentin valiokunnan kuultavana heinäkuun alussa.
Britannian keskuspankin pääjohtaja Mark Carney oli parlamentin valiokunnan kuultavana heinäkuun alussa. Kuva: REUTERS

Britannian keskuspankki viestitti torstaina lisäävänsä pian rahapoliittista elvytystä hillitäkseen maan lähestyvän EU-eron kielteisiä vaikutuksia työllisyyteen ja kokonaistuotantoon.

Keskuspankin rahapoliittinen komitea ilmoitti, että sen jäsenten enemmistö on valmis päättämään rahapoliittisen elvytyksen lisäyksestä elokuussa.

Elokuussa päätettävien rahapoliittisten toimien laajuus ja tarkka luonne määritellään vasta sitten, kun keskuspankin tuoreimmat talous- ja inflaatioennusteet on julkistettu, komitean tiedotteessa todettiin.

Markkinoilla Britannian keskuspankin odotettiin toimivan jo torstaina, mutta odotuksista huolimatta keskuspankki piti ohjauskorkonsa ennallaan 0,5 prosentissa.

”Tämä oli odottamatonta. Mutta minusta pöytäkirjoista näkee selvästi, että komitea ennakoi alentavansa korkoa ensi kuussa”, kommentoi RBC-investointipankin ekonomisti Sam Hill.

Enemmistö rahoitusmarkkinoilla työskentelevistä ekonomisteistä oli uutistoimisto Reutersin kyselyssä ennustanut keskuspankin alentavan ohjauskorkonsa 0,25 prosenttiin.

Se olisi alhaisin ohjauskoron noteeraus keskuspankin 322-vuotisen historian aikana.

Keskuspankki ei torstaina myöskään ilmoittanut kasvattavansa joukkolainaostojen määrää nykyisestä 375 miljardista punnasta.

Vaikka Britannian keskuspankki pidättäytyi konkreettisista toimista, se kertoi olevansa huolissaan Britannian lähiaikojen talousnäkymistä.

Huolen taustalla on epävarmuus, joka on seurausta Britanniassa kesäkuussa pidetyn kansanäänestyksen päättymisestä EU-eron eli brexitin kannattajien voittoon.

Keskuspankin mukaan nyt näkyy merkkejä siitä, että äänestystulos on heikentänyt yritysten ja kuluttajien tulevaisuudenuskoa.

Brexitin pelätään supistavan Britannian kokonaistuotantoa merkittävästi. Näin ovat varoittaneet muun muassa Britannian valtiovarainministeriö sekä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD.

Britannian keskuspankki yrittää kaiken tavoin rajata talouskasvun supistumista. Sen pääjohtaja Mark Carney on viestittänyt, että keskuspankki on varautunut tukemaan rahoitusmarkkinoiden toimintaa.

Aiemmin heinäkuussa Britannian keskuspankki ilmoitti supistavansa pankkien lisäpääomavaatimusta, jotta pankit voivat pitää yllä lainanantoaan talouskasvun tukemiseksi.

Keskuspankin lisäksi myös Britannian uusi valtiovarainministeri Philip Hammond yritti torstaina vähentää epävarmuutta tulevasta.

”Markkinat kaipaavat nyt rauhoittavia viestejä. Niiden on saatava tietää, että me teemme kaiken tarvittavan pitääksemme talouden raiteillaan”, Hammond sanoi televisiohaastattelussa.

Britannian hallitus voisi tukea talouskasvua lisäämällä tulonsiirtoja ja julkista kulutusta ottamalla lisää velkaa.

Julkiseen elvytykseen perustuvaa talouspolitiikkaa rajoittaa kuitenkin Britannian viime vuosien nopea velkaantuminen.

Vuoden 2008 jälkeen Britannian julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen on kaksinkertaistunut noin 80 prosenttiin aiemmasta 40 prosentista.

Vaikka velka on kasvanut, Britannian valtio saa nyt sijoittajilta lainaa historiallisen alhaisella korolla.

Alhainen korko on seurausta maan keskuspankin joukkolainaostoista. Korkotasoa on myös alentanut sijoittajien halu ostaa suurten valtioiden joukkolainojen kaltaisia turvallisina pidettyjä omaisuuseriä.

Valtiovarainministeri Hammond sanoi torstaina, että velanotto alhaisella korolla on houkutteleva ajatus.

Mutta Hammond torjui mahdollisuuden, että Britannia voisi nyt tukea talouskasvua velalla rahoitetulla lisäbudjetilla.

Britannian kansanäänestykseen päättyminen brexitin kannattajien voittoon yllätti osin taloudenpitäjät.

Yllätys on voimistanut nykyistä epävarmuutta brexitin kielteisistä vaikutuksista Britannian ja laajemmin koko maailman talouteen.

Britannian valtioministeriö arvioi toukokuussa, että brexitin toteutuminen painaa Britannian vuoden mittaiseen taantumaan.

Valtiovarainministeriö arvioi lisäksi, että brexit hävittää puoli miljoonaa työpaikkaa ja leikkaa 3,6 prosenttia maan kokonaistuotannosta vuoteen 2018 mennessä verrattuna tilanteeseen, jossa Britannia pysyisi EU:ssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat