Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset uskovat ”uuteen Nokiaan”

Kysely kertoo, että suomalaisten usko maailman­laajuisiin vienti­tuotteisiin on yhä vahva.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Nokian N-Gage-puhelimia testattiin Salon matkapuhelintehtaalla vuonna 2003. HS-gallupin mukaan matkapuhelinliiketoimintaan uskottiin kautta linjan yli sosioekonomisten, poliittisten ja muiden rajojen.
Nokian N-Gage-puhelimia testattiin Salon matkapuhelintehtaalla vuonna 2003. HS-gallupin mukaan matkapuhelinliiketoimintaan uskottiin kautta linjan yli sosioekonomisten, poliittisten ja muiden rajojen. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup tutki Helsingin Sanomien pyynnöstä suomalaisten mielipiteitä vientiin ja talouteen liittyvissä kysymyksissä.

 Tutkimusaineisto kerättiin internetpaneelissa 10.–15.6.2016.

 Tutkimukseen vastasi 1 062 ihmistä, jotka edustavat Suomen 15–74-vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaalla asuvat.

 Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä.

Merkittävä osa suomalaisista uskoo siihen, että maassamme voi vielä valmistaa maailmanlaajuisesti menestyviä tuotteita. Siitä, pitäisikö näiden tuotteiden olla tavaroita vai palveluita, sellua vai matkapuhelimia, ei kuitenkaan ole samanmielisyyttä.

Huomionarvoista on, että suurin osa vastaajista uskoo, että pieneen maahan voi vielä syntyä ”uusi Nokia”.

Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämä tutkimus mittasi suomalaisten näkemyksiä viennin, teollisuuden ja talouskasvun mahdollisuuksista.

Toisen Nokian kaltaisen suuryrityksen synnyn mahdollisuuksiin uskoi 79 prosenttia vastaajista, joista täysin samaa mieltä oli 35 prosenttia. Epäilijöitä oli 16 ja epävarmoja 5 prosenttia vastaajista.

Menestyksekkääseen ja suomalaiseen matkapuhelinliiketoimintaan yleisesti uskoi valtaosa vastaajista. Yhteensä 68 prosentin mielestä maassa voitaisiin kehittää menestyvää matkapuhelinliiketoimintaa. Noin neljäsosa vastaajista oli tällaisesta kehityksestä eri mieltä.

Matkapuhelinliiketoimintaan uskottiin kautta linjan yli sosioekonomisten, poliittisten ja muiden rajojen.

KysELYSSÄ selvimmän tyrmäyksen sai väite, ettei Suomen kokoisessa maassa ole mahdollista rakentaa maailmanlaajuisesti menestyviä vientituotteita. Peräti 53 prosenttia vastaajista oli väitteestä täysin eri mieltä ja 32 prosenttia jonkin verran eri mieltä.

Sen sijaan siitä, millaisilla tuotteilla tai palveluilla Suomi menestyisi, ei ollut yhtä täydellistä yksimielisyyttä. Usko palveluviennin läpimurtoihin oli vahvaa (55 prosenttia täysin tai osittain samaa mieltä).

Toisaalta lähes yhtä suuri joukko uskoi metsäteollisuuteen (50 prosenttia).

Erimielisyydet tulevat esiin, kun tarkastellaan vastaajien poliittisia taustoja. Jopa 78 prosenttia vihreiden kannattajista uskoi palveluviennin läpimurtoihin, kun taas keskustalaisista 71 prosenttia luotti muita vahvemmin metsäteollisuuteen.

Myös perussuomalaisissa (59 prosenttia samaa mieltä) nähtiin, että Suomen kannattaisi rakentaa teollisuutensa metsäteollisuuden varaan.

Varovaisimmin selluun ja muuhun puutavaraan uskottiin vihreissä (56 prosenttia eri mieltä).

HS antoi kolmen kilpailuun, talouteen ja vientiin erikoistuneen tutkijan arvioida väittämiä ja sitä, mikä merkitys mainituilla toimialoilla on Suomelle.

Suomen olisi järkevää keskittyä tavaraviennin sijaan palveluviennin läpimurtoihin.

Saara Tamminen, erikoistutkija, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus

”Palveluiden viennistä Suomeen jäävä arvonlisäys on usein suurempi jokaista vientieuroa kohti kuin tavaroiden viennissä. Lisäksi monien korkeaa osaamista vaativien ja korkean arvonlisäyksen palveluiden myynnissä hintakilpailu on vähemmän intensiivistä kuin tavaroiden myynnissä, ja koetulla laadulla on merkittävä vaikutus myyntiin.”

”Näiden seikkojen puolesta olisi koko kansantalouden kannalta hyväksi, jos korkean arvonlisäyksen palveluiden vientiä saataisiin lisättyä entisestään. Julkisen puolen tai yhteiskunnan ei tulisi kuitenkaan koskaan valita markkinoiden puolesta, minkä toimialojen vientimenestystä tulisi tukea erityisesti.”

Suomen kokoiseen maahan voi vielä syntyä ja Suomessa voidaan vielä kehittää menestyvää matkapuhelinliiketoimintaa.

Mika Maliranta, tutkimusjohtaja, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos

”Pidän sangen epätodennäköisenä, että Suomeen tulee vielä joku yksittäinen yritys, jonka merkitys on yhtä suuri kuin Nokialla parhaimmillaan oli. En myöskään näe edes aihetta haaveilla sellaisesta.”

”Matkapuhelinliiketoiminnan alalla on valtavasti monenlaisia mahdollisuuksia ja uskon, että Suomessa on mainiot menestyksen edellytykset.”

Suomen kannattaa rakentaa teollisuutensa metsäteollisuuden, kuten sellun, varaan.

Lauri Kajanoja, johtokunnan neuvonantaja, Suomen pankki

”Metsäteollisuus on tärkeä teollisuudenala ja voi hyvin menestyä myös tulevaisuudessa.”

”Viime vuosina kemianteollisuuden merkitys on kasvanut, ja lisäksi Suomessa on kannattavia ja paljon työllistäviä yrityksiä muun muassa koneiden ja laitteiden valmistuksessa.”

”Teollisuuteen lukeutuvat yritykset tuottavat nykyisin tavaroiden lisäksi paljon myös erilaisia palveluita, kun esimerkiksi koneisiin ja laitteisiin liittyy huoltopalveluita ja ohjelmistoja.”

Suomen kokoisessa maassa ei ole mahdollista valmistaa maailmanlaajuisesti menestyviä vientituotteita.

Tamminen:

”Tämä riippuu siitä, panostetaanko Suomessa tulevaisuudessakin osaamiseen ja innovaatioihin. Suomen vientimenestykset varmasti myös muuttuvat yli ajan, kuten ne ovat tehneet tähänkin asti. Aikaisemmin Suomi tunnettiin Nokiasta, nykyään Clash of Clans -pelistä ja korkealaatuisesta perusopetuksesta.”

Maliranta:

”Globaalissa liiketoiminnassa menestys ei katso alkuperämaan kokoa – ehkä pikemminkin alkuperäkaupungin kokoa, toki ei aina sitäkään.”

Kajanoja:

”Vaikka Suomen vienti on vuoden 2008 jälkeen pienentynyt enemmän kuin yhdenkään toisen kehittyneen talouden, suomalaiset yritykset kehittävät koko ajan menestyviä vientituotteita. Monien digitaalisten palvelujen markkinoilla suurta menestystä on vaikea saavuttaa, kun kansainvälinen kilpailu tuottaa vain harvoja voittajia, minkä vaikkapa Googlen poikkeuksellinen maailmanlaajuinen asema osoittaa.”

”Toisaalta uusiin ratkaisuihin perustuvat kilpailijat voivat koska tahansa syrjäyttää nykyiset menestyjät.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat