Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teleoperaattori Dna listautuu syksyllä Helsingin pörssiin – suurin listautuja vuosikausiin

Hallituksen puheenjohtaja Jarmo Leino ei halua kommentoida mahdollisen listautumisen ajankohtaa.

Talous
 
Fakta

Viime vuosien suurimpia pörssiin listautujia

 Dna

Pörssiin vuonna 2016.

Liikevaihto 829 miljoonaa euroa vuonna 2015.

 Tokmanni

Pörssiin vuonna 2016.

Liikevaihto 755 miljoonaa euroa vuonna 2015.

 Verkkokauppa.com

Pörssiin vuonna 2014.

Liikevaihto 238 miljoonaa euroa vuonna 2013.

 Lehto Group

Pörsiin vuonna 2016.

Liikevaihto 276 miljoonaa euroa vuonna 2015.

 Consti

Pörssiin vuonna 2015.

Liikevaihto 216 miljoonaa euroa vuonna 2014.

 Pihlajalinna

Pörssiin vuonna 2015.

Liikevaihto 149 miljoonaa euroa vuonna 2014.

Suomen kolmanneksi suurin teleoperaattori Dna listautuu syksyn aikana Helsingin pörssiin, kertoo kolme toisistaan riippumatonta lähdettä Helsingin Sanomille.

Kyseessä on liikevaihdolla mitattuna 2010-luvun toistaiseksi suurimman suomalaisen yrityksen pörssiin listautuminen, jos mukaan ei lasketa emoyhtiöistään irtautuneita konepajayhtiö Valmetia ja kiinteistötekniikan yhtiötä Caverionia.

Dna:n listautumisen täsmällistä ajankohtaa ei ole vielä päätetty. Tavoitteena on joka tapauksessa listautuminen syksyllä. Lopullinen ajankohta riippuu myös pääomamarkkinoiden kehittymisestä.

Yhtiö uskoo hankkivansa uutta pääomaa myös ulkomailta, koska sen liiketoiminta on kehittynyt vakaasti.

Epävarmoina aikoina sijoittajat suosivat sijoituskohteita, joista saatava tuotto on vakaata. Teleoperaattoreiden liiketoimintaa eivät yleensä suhdanteet kovin paljon horjuta.

Dna:n liikevaihto oli viime vuonna 829 miljoonaa euroa ja liikevoitto 73 miljoonaa euroa. Liikevoitto lähes kolminkertaistui edellisestä vuodesta.

Keväällä pörssiin listautuneen kauppayhtiö Tokmannin liikevaihto oli viime vuonna 755 miljoonaa euroa, ja se oli pitkään aikaan suurin listautuja.

Suuri osa 2010-luvulla listautuneista yhtiöistä on verraten pieniä, sillä niiden liikevaihdot ovat olleet tyypillisesti kymmeniä miljoonia euroja listautumisen aikaan.

Pörssiin listautumistaan Dna on suunnitellut jo vuosia, sillä sijoittajat ovat olleet pitkään kiinnostuneita yhtiöstä. Listautumista on jouduttanut se, että yhtiön merkittävät osakkeenomistajat haluavat myydä osakkeitaan.

Kesäkuun alussa Dna:n hallitus kertoi aloittaneensa strategisen selvitystyön, jossa yhtenä vaihtoehtona on listautuminen.

Helsingin Sanomien lähteet korostavat, että listautuminen voidaan toteuttaa verraten nopeasti. Yhtiö on laatinut tilinpäätöksensä jo pitkään pörssiyhtiön edellyttämällä tavalla, ja yhtiön hallinnointi on vastannut pääpiirteittäin pörssiyhtiötä.

Dna:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Leino ei halua ottaa kantaa ”mahdollisen listautumisen” ajankohtaan. Hän viittaa ainoastaan hallituksen kesäkuussa antamaan ilmoitukseen strategisen selvitystyön aloittamisesta.

Keväällä 2013 Dna selvitti mahdollista omistusjärjestelyä, joka ei kuitenkaan toteutunut. Vaihtoehtoja oli kaksi: yhtiön myyminen pääomasijoittajille tai sen listaaminen pörssiin.

Suunnitelmat kariutuivat, ja toimitusjohtaja Riitta Tiuraniemi joutui eroamaan tehtävästään. Uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin Jukka Leinonen, jonka johdolla yhtiön liiketoiminta on kehittynyt hyvin.

Viime vuosina Dna on onnistunut kasvattamaan markkinaosuuttaan, vaikka se on yhä selvästi suurimpia kilpailijoitaan pienempi.

Viestintäviraston mukaan Suomen suurin teleoperaattori oli viime vuoden lopussa Elisa 39 prosentin markkinaosuudellaan. Telian eli Soneran markkinaosuus oli 34 prosenttia ja Dna:n 26 prosenttia.

Telian kanssa Dna tekee yhteistyötä Pohjois- ja Itä-Suomessa, jossa niiden perustama Yhteisverkko on pyrkinyt parantamaan matkapuhelinverkon toimintaa uusilla tukiasemilla.

Dna:n suurin osakkeenomistaja on sijoitusyhtiö Finda, jonka omistusosuus yhtiöstä on 49,9 prosenttia. Findan toimitusjohtaja on Dna:n hallituksen puheenjohtaja Leino.

Toiseksi suurin osakkeenomistaja on PHP Holding eli entinen Päijät-Hämeen puhelin 37,5 prosentin omistusosuudella. PHP Holding on puolestaan Findan suurin osakkeenomistaja. Työeläkeyhtiö Ilmarinen on Dna:n kolmanneksi suurin osakas viiden prosentin omistusosuudella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat