Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uber aloittaa yhteistyön Ruotsin verottajan kanssa – vahvistaa toimintansa avoimuutta

Ruotsalaiset Uber-kuljettajat lähettävät nyt automaattisesti ajomatkatietojaan Ruotsin veroviranomaiselle. Ratkaisulla Uber haluaa vahvistaa avoimuutta ja helpottaa kuljettajien työtä.

Talous
 
Anni Reenpää
Uber-kuljettaja työssään. Kuva on Helsingistä heinäkuun alusta 2016.
Uber-kuljettaja työssään. Kuva on Helsingistä heinäkuun alusta 2016. Kuva: Anni Reenpää

Taksipalvelu Uber julkisti viime perjantaina uuden ominaisuuden, joka lähettää kuljettajan ajomatkatietoja suoraan Ruotsin veroviranomaiselle. Tieto lähetetään eteenpäin automaattisesti ja turvallisesti, kertoo Uberin Ruotsin maajohtaja Alok Alström.

Uberin kriitikot, erityisesti suuret taksiyritykset, ovat kritisoineet yritystä siitä, että se kannustaa kuljettajia välttämään veroja ja toimimaan harmaassa taloudessa.

Ensi vuoden alussa Ruotsiin tulee voimaan uusi laki, joka velvoittaa taksikuljettajat raportoimaan itse verotietonsa veroviranomaiselle.

Alström kertoo, että uudistuksella Uber haluaa olla muutoksen eturintamassa.

”Uskomme, että sama teknologia, jolla Uber toimii, auttaa kuljettajiamme suoriutumaan raportointivelvollisuudestaan.”

Alströmin mukaan taksialaa on aina vaivannut verojen välttely ja harmaa talous. Hän uskoo, että kun uuden teknologian myötä jokaisesta maksusta tulee digitaalinen ja samalla jäljitettävä, ongelma poistuu.

”Onnistuimme luomaan tällaisen ratkaisun nyt halvalla”, hän lisää.

Uber on ollut Ruotsissa vaikeuksissa aiemmin ennen kaikkea kimppakyydit mahdollistavan Uber Popin takia. Pop-kuljettajat ovat yksityishenkilöitä, joilla ei ole taksilupaa.

Uber Pop lakkautettiin Ruotsissa toukokuussa.

”Saimme tietää huhtikuussa, että uusi lainsäädäntö viivästyy, joten päätimme sulkea Uber Popin. Koska palvelu oli niin suosittu, toivomme, että voimme käynnistää sen uudelleen, kunhan lainsäädäntö ensin muuttuu”, Alström kertoo.

Aiemmin ruotsalaistuomioistuimet olivat toistuvasti linjanneet, että Uber Popin toiminta on pimeää ja rikkoo maan taksilainsäädäntöä.

Oikeustapauksissa katsottiin, että Uber Pop ei tarjoa kimppakyytiä vaan että kyse on taksitoiminnasta.

Uberin asema on vuoden aikana vahvistunut useissa eurooppalaisissa maissa.

Viime vuoden lokakuussa Liettua aloitti Euroopan ensimmäisen kimppakyytipalveluiden pilotoinnin maan pääkaupungissa Vilnassa.

Kuluvan vuoden helmikuussa Viron pääministeri Taavi Rõivas ilmoitti tukensa laillistaa ja säädellä kimppakyytejä maassaan. Neljä kuukautta myöhemmin Viron verovirasto kertoi tehneensä Uberin kanssa sopimuksen järjestelmästä, jonka avulla Uber voi lähettää kuljettajiensa tulotiedot verovirastoon.

Viron parlamentin odotetaan hyväksyvän marraskuussa lain, joka laillistaa Uberin.

Suomessa liikenne- ja viestintäministeriön liikennekaarihankkeen uskotaan keventävän sääntelyä ja helpottavan Uber-kuljettajien arkea Suomessa.

Liikennekaari on yksi hallituksen kärkihankkeista. Sen tarkoitus on vähentää liikenteen sääntelyä ja lisätä digitalisaatiota sekä yrittämisen mahdollisuutta.

Liikennekaaren valmistelu lykkäytyi kesäkuun lopussa perussuomalaisten ministeriryhmän päätöksellä.

”Sanon vain, että meillä keskustelut jatkuvat hyvässä hengessä ja liikennekaari käsitellään syksyllä eduskunnassa”, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner totesi tuolloin Helsingin Sanomille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat