Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan talous kasvoi ennakoitua enemmän

Kasvuvauhti on silti hitainta sitten kansainvälisen rahoitusmarkkinoiden kriisin

Talous
 
KIM KYUNG-HOON / Reuters
Terästuotteita odottamassa kuljetusta terästehtaan pihalla Tangshanin kaupungissa Kiinassa. Kuva otettu 3.11.2015.
Terästuotteita odottamassa kuljetusta terästehtaan pihalla Tangshanin kaupungissa Kiinassa. Kuva otettu 3.11.2015. Kuva: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Maailman toiseksi suurimman kansantalouden Kiinan bruttokansantuote kasvoi huhti–kesäkuussa ekonomistien odotuksia enemmän.

Bruttokansantuote kasvoi toisella vuosineljänneksellä 6,7 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä valtion elvytyksen ja kiinteistömarkkinoiden hyvän kysynnän ansiosta. Sen sijaan yksityisten investointien lisääntyminen hidastui.

Uutistoimisto Reutersin tekemässä kyselyssä ekonomistit arvioivat, että Kiinan bruttokansantuote olisi kasvanut 6,6 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Ennakoitua paremmasta talouskasvusta huolimatta Kiinan talouden kasvuvauhti on hitainta sitten kansainvälisen rahoitusmarkkinoiden kriisin, joka kärjistyi syksyllä 2008 investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hallitus pyrkii elvytyksellään estämään työttömyyden lisääntymisen ja raskaasti velkaantuneiden yritysten vararikot. Ekonomistit ovat jo pitkään varoittaneet kiinalaisten yritysten velkaantumisesta, mikä voi edellyttää yrityssaneerauksia ja uudelleenjärjestelyjä pankkisektorilla.

Hallituksella on myös paineita aloittaa talouden rakenneuudistukset, koska Kiinan talouskasvu ei perustu enää yhtä voimakkaasti uusiin investointeihin kuin menneinä vuosina.

Kiinan hallitus on jo pitkään pyrkinyt muuttamaan talouden rakennetta enemmän kotimaiseen kysyntään perustavaksi. Siitä saakka kun Kiina vuonna 2001 liittyi Maailman kauppajärjestöön (WTO) talouskasvu on perustunut voimakkaasti uusiin investointeihin.

Kiinan talouskasvun hidastuminen on yksi keskeisistä syistä siihen, miksi maailmantalouden kasvuennusteita on muutettu pessimistisemmiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat