Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaasuputki Suomen ja Viron välillä syntyy – EU maksaa lähes koko rakentamisen

Euroopan komissio myönsi perjantaina 187,5 miljoonaa euroa tukea kaasuputkelle, joka yhdistää Suomen Euroopan kaasumarkkinoihin. Suomi ja Viro ovat riidelleen kaasutuista vuosia.

Talous
 

Suomen Keski-Euroopan kaasumarkkinoihin yhdistävä kaasuputki rakennetaan Suomen ja Viron välille. Asia varmistui perjantaina, kun Euroopan komissio päätti myöntää 250 miljoonan euron hankkeella tukea EU:n sääntöjen salliman maksimisumman eli 187,5 miljoonaa euroa.

”Tämä on sekä Suomen että Euroopan energiamarkkinoiden kannalta hyvin merkittävä päätös. Suomen eristyneisyys Euroopan kaasumarkkinoista päättyy, ja tämä synnyttää mahdollisuuden luoda Suomeen aidot kaasumarkkinat”, teollisuusneuvos Herkko Plit Työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

Suomi ja Viro ovat riidelleen kaasutuista vuosia. Ensin maat kiistelivät tuesta nesteytetyn maakaasun eli lng-terminaalille, jonka ajateltiin olevan kätevin tapa ratkaista Suomen eristyneisyys. Viro olisi kuitenkin halunnut oman terminaalin.

Euroopan komissio ilmoitti, että tukea tulisi vain yhdelle terminaalille. Syksyllä 2014 maat sopivat että maiden välille rakennetaan sekä putki että lng-terminaali. Nyt näyttää siltä, että vain putki toteutuu.

Suomessa toimiva maakaasuyhtiö Gasum on vetäytynyt hankkeesta kokonaan ja sitä vetää nyt Suomen puolelta valtion omistama Baltic Connector yhtiö, joka perustettiin viime syksynä putkihanketta varten. Sen hallituksen puheenjohtaja on Herkko Plit.

Hanke on osa Euroopan energiaunionia eli yhteisten energiamarkkinoiden rakentamista. Suomelle se on tärkeä, koska maakaasussa Suomi on ollut yhden toimittajan eli Venäjän varassa. Se on koettu huoltovarmuuden kannalta ongelmalliseksi, vaikka tähän asti kaasutoimitukset ovat toimineet moitteettomasti.

Putken suunnittelutyöt ovat Plitin mukaan jo pitkällä. Komissio myönsi putken suunnitteluun viiden miljoonan euron määrärahan jo viime joulukuussa. Tarkoitus on, että meren pohjassa kulkee kaksi rinnakkaista putkea, joissa kaasu voi kulkea kahteen suuntaan. Kaasua voi siirtyä 7,2 miljoonaa kuutiota päivässä.

Noin 82 kilometriä pitkä putki sukeltaa merenpohjaan Viron Paldiskissa ja nousee maihin Suomen Inkoossa noin 50 kilometriä Helsingistä länteen.

Merenpohjan tutkimukset tehdään tämän ja ensi vuoden aikana. Putken rakentaminen käynnistyy vuonna 2018. Putki on valmis käyttöön vuonna 2019.

Projektiin kuuluu myös Viron ja Latvian välisen kaasuputkiyhteyden vahvistaminen. Virossa putkea rakennuttaa Viron valtion kokonaan omistama sähköverkkoa operoiva Elering-yhtiö.

Oikaisu 16. heinäkuuta: Jutussa luki virheellisesti, että Suomen ja Viron välistä kaasuputkea pitkin voi kulkea 7,2 kuutiota kaasua päivässä. Kaasuputkea pitkin mahtuu kulkemaan 7,2 miljoonaa kuutiota kaasua päivässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat