Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppojen erot pienenevät kodintekniikassa – Power haastaa Gigantin, Verkkokauppa.com laajentaa ruokaan ja vaippoihin

Gigantti, Verkkokauppa.com ja Power kisaavat kodintekniikan kaupassa keskusliikkeiden vetäytyessä kilvasta.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Power-ketjun kaupallinen johtaja Ville Honkanen korostaa ”ruokaisan” valikoiman merkitystä Powerin Tammiston myymälässä.
Power-ketjun kaupallinen johtaja Ville Honkanen korostaa ”ruokaisan” valikoiman merkitystä Powerin Tammiston myymälässä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kodintekniikkakauppa Powerin kaupallinen johtaja Ville Honkanen näyttää kännykkäänsä perjantaina kello 9.56, neljä minuuttia ennen Powerin Tammiston myymälän avaamista.

Näytöllä avoinna oleva nettisivu näyttää lukua 471.

Luku kertoo, montako kävijää tutkii paraikaa Powerin tuotteita netissä.

”Kahdeksan bussilastillista väkeä”, Honkanen myhäilee.

Hän kertoo, että liikkeissä on käynyt heinäkuussa kaksi kertaa enemmän väkeä kuin vuosi sitten. Myös televisioiden myynti on liki kaksinkertaistunut.

Kodintekniikkakauppojen kilpailu sai reilut kaksi kuukautta sitten uutta puhtia, kun joukko vanhoja Expert-myymälöitä muuttui Power-myymälöiksi Vantaalla, Tampereella ja Raisiossa.

Expert-ketjun kauppoja muutettiin pitkälti markkinajohtaja Gigantin kaltaisiksi myymälöiksi, joissa satsataan paljon markkinointiin ja sisäänheittotuotteisiin.

Brändinraikastuksessa kannattavuutta haetaan myös kauppojen erikoistuotteilla ja erilaisilla asennus- ja huoltopalveluilla, Power-ketjun Suomen maajohtaja Mika Aro kertoo.

Ville Männikkö
Mika Aro
Mika Aro

Aron mukaan Expert-ketjun muodonmuutosta on suunniteltu hartaasti vuodesta 2013 lähtien. Taustalla ovat samat norjalaiset henkilöt, jotka aikoinaan loivat kotimaansa Elkjøp-yhtiöstä menestyvän ketjun.

Ketju on viety eri nimillä eri maihin. Suomessa se tunnetaan nimellä Gigantti.

Elkjøpissä menestynyt myymäläomistaja Øyvind Tidemandsen myi 2000-luvun alussa osakkeensa brittiläiselle kulutuselektroniikkajätille DSL Internationalille eli nykyiselle Dixons Carphonesille, kun Dixons osti Elkjøpin.

Myöhemmin Tidemandsen perusti yrityskaupasta saamillaan rahoilla XXL-urheiluvälineketjun, jonka menestys on perustunut Gigantti-tyypiseen markkinointiin ja logistiikan hallintaan.

Suomessa XXL oli HS:n tietojen mukaan kannattava jo ensimmäisenä tilivuonna.

Vuonna 2012 Tidemandsen osti norjalaisen Wilmensenin perheeltä osuuden talousvaikeuksissa sinnitelleestä Expert As -konsernista ja palkkasi konsernin johtajaksi Elkjøpissä 25 vuotta työskennelleen johtajan Ronny Blomsethin kehittämään muiden Pohjoismaiden myymälöiden myyntiä.

Blomseth puolestaan palkkasi avukseen hankkeeseen muita Elgiganten-ketjun maajohtajia. Toimivalle johdolle varattiin 12 prosentin osuus yhtiöstä.

Suomessa Powerin tavoitteena on saada aikaan vähintään 30 myymälän ketju ensi vuoden loppuun mennessä. Nyt myymälöitä on 24, joista pääosa on syntynyt Expert-myymälöiden kylttejä ja liikeideaa vaihtamalla.

Maajohtaja Mika Aron mukaan Power hakee kustannustehokkuutta keskitetyillä pohjoismaisilla ostoilla, hallinnolla ja yhteisellä keskusvarastolla, logistiikalla sekä ennen kaikkea oikeanlaisella myymäläverkostolla, jossa myymälöiden ja henkilöstön määrä on optimoitu.

Asiakkaita houkutellaan halvoilla hinnoilla, myymälävalikoimalla ja omilla tuotemerkeillä. Myös liiketilojen hyvä tarjonta ja alhaisimmat vuokrahinnat kymmeneen vuoteen auttavat Poweria, Aro kertoo.

Apuna on sekin, että Blomseth tuntee markkinajohtaja Gigantin ja sen omistajayhtiö Dixons Carphonen käytännöt kuin omat taskunsa.

”Toistaiseksi Powerin rantautuminen on sujunut huomattavasti odotettua paremmin”, Aro kertoo lomalta lähettämässään sähköpostiviestissä.

Hän ilmoittaa asiakasmäärien kaksinkertaistuneen liikkeissä Expert-ajoista.

”Kun myyntivolyymi kaksinkertaistuu ja kiinteät kulut säilyvät tai jopa laskevat aiemmasta, lopputuloksena on huomattava kustannustehokkuuden paraneminen”, aiemmin Suomen Expert-ketjun toimitusjohtajana toiminut Aro sanoo.

Aron mukaan Power on Suomessa tänä vuonna tappiollinen lanseerauskulujen vuoksi, mutta nousee voitolliseksi 2017.

Powerin omistaja Expert As -konserni on tehnyt viiden viime vuoden aikana tappiota.

Tuore 2015 tilinpäätös kertoo liiketappion pienentyneen 18,5 miljoonaan euroon toissa vuoden 27,5 miljoonasta eurosta, mutta yhtiöllä on kiire saada toimintansa kannattavaksi.

Dagens Nyheter -lehden mukaan Expertin seitsemän vuoden yhteenlaskettu liiketappio nousee yli 270 miljoonaan euroon.

Ruotsin Expert-liikkeet pantiin konkurssiin vuonna 2012, koska uudet omistajat eivät nähneet niiden olevan elinkelpoisia.

Power-ketjun tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo, sillä kodintekniikassa kauppojen kilpailu on alan toimijoiden mukaan kovempaa kuin urheiluvälineissä. Kodintekniikan liikevaihto on lipunut tasaisesti alaspäin vuodesta 2008 lähtien.

Tuotteiden kappalemääräinen myynti on kasvanut selvästi, mutta elektroniikkatuotteiden, kuten televisioiden, hinnat ovat rapautuneet vuosi vuodelta alhaisemmiksi.

Esimerkiksi Kesko ilmoitti viime joulukuussa lopettavansa Musta Pörssi -myymälät, ja nyt verkkokauppa mustaporssi.fi on sekin vaivihkaa lopetettu.

S-ryhmä on puolestaan lopettanut tai supistanut elektroniikkaosastojaan ja keskittynyt kodinkoneisiin ja pienkoneisiin. Muutos näkyy siinäkin, että se on esimerkiksi vuokrannut Powerille ja Gigantille myymälätilat Kalevan Prismakeskuksessa Tampereella.

Gigantti on puolestaan lopettanut kokonaan Markantalo-ketjunsa. Tosin Gigantin Suomeen perustaneen toimitusjohtajan Irmeli Rytkösen mukaan syynä ei ollut kannattavuus vaan se, että yhtiö uskoo enemmän yhden brändin voimaan.

Line Oddekalv
Irmeli Rytkönen
Irmeli Rytkönen

”En näe Powerissa mitään uutta”, Gigantin Rytkönen arvioi Powerin markkinoille tuloa.

Heti perään Rytkönen kehuu vanhoja työkavereitaan ja vanhoja ystäviään erittäin ammattitaitoisiksi.

”He tekevät kaiken samalla lailla kuin me. Tärkein muutos on ulkoinen, raikas ilme”, Rytkönen arvioi Expert-liikkeiden muodonmuutosta.

”Pidän Verkkokauppa.comia huomattavasti kovempana kilpailijana.”

Gigantin etuna kilpailussa on yrityskulttuurin lisäksi ennen kaikkea sen emoyhtiön kyky tehdä suurostoja. Noin 48 000 ihmistä työllistävän Dixons Carphonen liikevaihto oli viime vuonna yli 12 miljardia euroa.

Dixonsin pohjoismainen yksikkö Elkjøp Nordic teki viime vuonna 3,5 miljardin euron myynnillä noin 108 miljoonan euron liikevoiton.

Kuluttajien kannalta kilpailun lisääntyminen on hyvästä. Kun myymäläketjut kilpailevat markkinaosuuksista, hinnat halpenevat ja yritysten voittomarginaalit supistuvat.

Powerin Mika Aro ennustaa kodintekniikan tuotteiden siirtyvän tilanteeseen, jossa televisiot, tietokoneet ja puhelimet myydään lähes nollakatteella ja voitot kerätään tarvike- ja palvelumyynnistä.

Tällöin nettikauppojen isoista osto- ja myyntimääristä syntyvä kustannusetu ei välttämättä ole riittävä, koska niillä on isot logistiikkakulut. Näin kivijalkamyymälät voivat pelastua.

Aron mukaan koko ajan yleistyy myös se, että tuote ostetaan netistä ja lunastetaan hiukan myöhemmin myymälästä.

”Tämä on jo noin puolet nettikaupan volyymista Powerissa”, Aro kertoo.

Powerin Ville Honkanen kertoo Powerin ja Gigantin välillä olevan selviä eroja – esimerkiksi siinä, että Powerissa on elektroniset hintalaput, joihin hinnat tarkastetaan neljästi päivässä netissä ja myymälöissä.

Toinen ero syntyy myymälöiden koosta. Kun vieressä oleva Tammiston Gigantti on neljän tuhannen neliön kokoinen, Power satsaa kahden tuhannen neliön hyvin täytettyihin tiloihin, Honkanen selittää.

”Niin kuin näet, tämä myymälä on hyvin ruokaisa. Täällä on paljon tuotteita.”

Honkasen mukaan kilpailuetua voi tulla myös siitä, että myymälöiden vuokrasopimusten hinnat ovat nyt merkittävästi halvempia kuin viisi vuotta sitten.

Gigantin lippulaivamyymälä Tammistossa sijaitsee noin 200 metrin päässä Powerin myymälästä.

Myymälän kahviossa istuvat Gigantin toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen ja Tammiston tavaratalopäällikkö Kjell Wallenius hymähtävät, kun heille kertoo Honkasen mainitsemista eroavuuksista.

Rytkönen muistuttaa, että Gigantin myymälöiden keskikoko on jo 2 100 neliötä ja kertoo suurikokoisen Tammiston Gigantin olevan peräti koko Dixons-konsernin kannattavin myymälä.

”Expert toimii samoissa myymälöissä kuin ennenkin, ja vuokrasopimuksista mekin neuvottelemme koko ajan”, Rytkönen sanoo.

Hän kuitenkin kertoo allekirjoittavansa powerilaisten käsityksen siitä, että myymäläkoot hieman pienenevät.

Eron digitaalisista hintalapuista Rytkönen myöntää, mutta hän muistuttaa Gigantti-myymälöiden kassojen tarjoavan aina nettihintoja.

”Jos hintalapussa on halvempi hinta, asiakas saa sen hyväkseen”, Rytkönen kerto Gigantin käytännöstä.

”Power sen sijaan päivittää hintoja myös ylöspäin.”

Rytkönen kertoo, että Powerin tulo on lisännyt Gigantin myyntiä. ”On aina hyvä, kun mielenkiinto herää.”

Gigantin ja Powerin kisa kuulostaa kovalta mutta hyväntuuliselta.

Rytkönen kertoo törmänneensä jokin aika sitten vanhaan työtoveriinsa, Expertin konsernijohtajaan Ronny Blomsethiin helsinkiläisessä cocktailbaarissa.

Rytkönen kertoo naljailleensa Blomsethille esimerkiksi siitä, että toivottavasti Expert-konserni ei ole maksanut jollekin copywriterille siitä, että Power kopioi Gigantin sloganin.

Powerin mainoslause on ollut ”enää ei tarvitse maksaa liikaa”, kun Gigantin mainoslause kuuluu ”se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa”.

Kinastelusta huolimatta tapaaminen oli venynyt myöhään yöhön.

Ystävyys oli kilpakumppanuutta vahvempi voima.

Juhani Niiranen / HS
Gigantin tavaratalopäällikkö Kjell Wallenius sanoo Tammiston Gigantissa kodintekniikkamyymälöiden kannattavuuden syntyvän hyvästä palvelusta. Gigantissa televisioista saavat katteet jäävät usein alle kolmeen prosenttiin.
Gigantin tavaratalopäällikkö Kjell Wallenius sanoo Tammiston Gigantissa kodintekniikkamyymälöiden kannattavuuden syntyvän hyvästä palvelusta. Gigantissa televisioista saavat katteet jäävät usein alle kolmeen prosenttiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat