Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Microsoft voitti kiistan sähköpostien luovutuksesta – oikeuden päätös voi parantaa eurooppalaisten tietosuojaa

Vetoomustuomioistuimen mukaan yhtiötä ei voi pakottaa luovuttamaan sähköposteja Irlannista.

Talous
 
LUCY NICHOLSON / Reuters
Microsoftin konttori Yhdysvaltain Los Angelesissa.
Microsoftin konttori Yhdysvaltain Los Angelesissa. Kuva: LUCY NICHOLSON / Reuters

Yhdysvalloissa liittovaltion vetoomustuomioistuin teki torstaina merkittävän ratkaisun, joka voi parantaa myös eurooppalaisten tietosuojaa.

Ohjelmistoyhtiö Microsoft voitti kiistan, joka koski ulkomaisilla palvelimilla olevien sähköpostien luovuttamista yhdysvaltalaisille viranomaisille. Vetoomustuomioistuimen mukaan yhdysvaltalaiset viranomaiset eivät voi vaatia Microsoftia tai muita yhtiöitä luovuttamaan ulkomaisilla palvelimilla olevia sähköposteja yhdysvaltaisille viranomaisille.

Kysymys on siitä, voidaanko yhtiöt pakottaa yhdysvaltalaisen lainsäädännön nojalla luovuttamaan ulkomaisilla palvelimilla olevia sähköposteja. Liittovaltion alioikeuden mielestä voi, mutta vetoomustuomioistuimen mukaan ei.

”Onhan tämän potentiaalisesti erittäin merkittävä ratkaisu, josta ei voi valittaa enää kuin korkeimpaan oikeuteen. Yhdysvalloissa korkein oikeus on hiljattain Kiobel-tapauksessa katsonut, että sellaiset lait, joiden ei voi osoittaa tarkoitetun ulkomailla sovellettaviksi, ei myöskään voi ulkomailla soveltaa”, sanoo Euroopan yliopistoinstituutin kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin.

Microsoftin lakiasiainjohtaja Brad Smith ilmoitti olevansa tyytyväinen vetoomustuomioistuimen ratkaisuun. Hänen mukaansa ratkaisu lisää ihmisten luottamusta kansallisiin tietosuojalainsäädäntöihin. Yhdysvaltojen oikeusministeriö harkitsee valittavansa ratkaisusta.

Yhdysvaltojen viranomaiset vaativat huumausainerikoksen tutkinnan yhteydessä Microsoftia luovuttamaan sähköposteja, jotka olivat yhtiön Irlannissa sijaitsevilla palvelimilla.

Liittovaltion vetoomustuomioistuimen ratkaisu voi parantaa eurooppalaisten tietosuojaa. Jos yhdysvaltaisella yrityksellä olisi sähköpostipalvelin Suomessa, yhdysvaltalaiset viranomaiset eivät voi vaatia viestien luovuttamista.

Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välillä on ollut jännitteitä jo aikaisemmin tietosuojaa koskevissa kysymyksissä.

Viime syksynä Euroopan unionin tuomioistuin katsoi Euroopan komission Yhdysvaltojen kanssa solmiman tietosuojaa koskevan turvasatamasopimuksen pätemättömäksi.

Vuonna 2000 tehty turvasatamapäätös tarkoitti, että komission mielestä yhdysvaltalaisten yritysten takaama tietosuojan taso oli riittävä eurooppalaisen lainsäädännön näkökulmasta. Siksi komissio salli, että yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia tietoja siirrettiin Euroopasta Yhdysvaltoihin.

Sittemmin on selvinnyt, että Yhdysvaltojen kansallinen turvallisuusvirasto NSA pääsee erittäin laajasti käsiksi yhdysvaltalaisten yritysten hankkimiin tietoihin.

EU:n tuomioistuimen mielestä turvasatamapäätöksessä ei otettu riittävästi huomioon perusoikeuksien yksityisyyden suojaa. Tuomioistuin totesi ratkaisussaan, että pääsy verkkoliikenteen tietoihin ilman mitään rajoitusta, erotusta tai poikkeusta loukkaavat yksityiselämän kunnioittamista koskevaa perusoikeutta.

Tiistaina komissio hyväksyi Yhdysvaltojen kanssa neuvotellun uuden tietosuojasopimuksen, jossa Yhdysvallat on luvannut ottaa paremmin huomioon eurooppalaisten yksityisyyden suojan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat