Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sammon Stadigh: ”Vain omistajuus voi nostaa Suomen”

Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh uskoo Suomen olevan sadan vuoden päästä kukoistava maa, joka houkuttelee omistajia. HS:n Sadan vuoden visio -sarja pohtii, millaisia Suomi ja maailma ovat vuosien päästä.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Kari Stadighin toimistosta aukeaa näkymä Esplanadille. Seinällä roikkuu Pekka Halosen taulu vuodelta 1898.
Kari Stadighin toimistosta aukeaa näkymä Esplanadille. Seinällä roikkuu Pekka Halosen taulu vuodelta 1898. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kuka?

Kari Stadigh

 Syntyi vuonna 1955 Helsingissä. Isä Erik oli Suomen Yhdyspankin varatoimitusjohtaja.

 Valmistui vuonna 1979 diplomi-insinööriksi Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta ja vuonna 1980 diplomiekonomiksi Hankenista.

 Ennen finanssialan uraa Stadigh työskenteli muun muassa Sanomalla ja Jaakko Pöyryllä.

 Sammon konsernijohtaja vuodesta 2009. Nordean, Nokian ja Finanssialan keskusliiton hallitusten jäsen.

Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh, 60, antaa harvoin haastatteluja. Ja kun antaa, hän puhuu lähes yksinomaan luotsaamastaan Sammosta.

Ja mikäs puhuessa: vakuutusyhtiöt Ifin ja Mandatum Lifen kokonaan ja Nordea-pankin osittain omistava konserni takoo huipputulosta. Se maksoi viime vuonna historiansa suurimmat, yli miljardin euron osingot.

Tällä kertaa ei kuitenkaan puhuta Sammosta vaan Suomen seuraavasta sadasta vuodesta.

Kun katsotaan kauas tulevaisuuteen, on tyypillistä, että keskusteluun tunkee erilaisia ”megatrendejä”, kuten digitalisaatio, terveysteknologia, puhdas energia ja Hyperloopin kaltaiset innovaatiot.

Stadighilla on mielessä jotain paljon arkisempaa. Jotain, joka tulee hänen mukaansa määrittämään Suomen suunnan enemmän kuin mikään muu.

Se on omistajuus.

Sammon konsernijohtaja kaivaa esiin usean kohdan listan, eräänlaisen tiekartan Suomen kukoistukseen. Hän nojaa tuolillaan eteenpäin ja aloittaa:

”Kun mietitään Suomen tulevaisuutta, täytyy miettiä omistajuutta. Omistajat luovat ne yksityiset työpaikat, joita meillä pitää sadan vuoden kuluttua olla paljon nykyistä enemmän.”

Yksityisten yritysten omistajat kustantavat Stadighin mukaan luomiensa työpaikkojen kautta myös koko julkisen sektorin: sairaanhoitajien, opettajien ja Ylen työntekijöiden palkat.

Valtion ei nykyisessä globaalissa taloudessa kannata toimia liiketoiminnan omistajana, Stadigh sanoo, koska aina löytyy parempi vaihtoehto.

”Miksi ihmeessä valtio omistaisi kaivoksen tai terästehtaan? Vain yksityinen omistajuus voi nostaa Suomen.”

Suomessa koko keskustelu on kuitenkin Stadighin mukaan häivytetty taka-alalle.

”Jostain syystä meidän on vaikea puhua omistajuudesta. Kun avaan Hesarin, siellä kirjoitetaan yrittäjistä, yrityksistä ja toimialoista”, Stadigh sanoo.

”Mutta ei ’Microsoft’ ole irtisanonut tuhansia ihmisiä Suomessa. Sen päätöksen ovat tehneet Bill Gates ja muut yrityksen omistajat valtuuttamiensa henkilöiden eli yhtiön hallituksen ja johdon välityksellä.”

Jos ei ymmärrä, että kasvottoman yrityksen päätösten taustalla on joukko tiettyihin kannustimiin reagoivia ihmisiä, ei Stadighin mukaan voi ymmärtää, miksi he päättävät esimerkiksi irtisanoa tai palkata työntekijöitä.

Toisin sanoen: jos ei ymmärrä omistajuutta, ei ymmärrä, miten työtä syntyy. Poliitikkojen kohdalla tilanne johtaa myös siihen, että yrityksiltä vaaditaan investointeja ja työllistämistä, vaikka päätökset olisivat yritysten omistajien näkökulmasta huonoja.

Huono omistaja voi lähteä vaikka epäonnistuneelle valloitusretkelle Eurooppaan ja ajaa yhtiön kriisiin. Hyvä omistaja taas luo ympärilleen hyvinvointia, Stadigh sanoo ja viittaa pöydällään olevaan paperiin, jossa kerrotaan, miten paljon valtio on Sampo-omistuksestaan saanut.

Kun Sampo-Leonia perustettiin vuonna 2000, valtio laittoi siihen Leonia-pankin, jolle määritettiin yli 1,8 miljardin euron arvo. Sen jälkeen valtio on saanut Sammosta osinkoja yli 2,5 miljardia euroa ja myynyt sen osakkeita yli 1,7 miljardilla eurolla. Perjantaina omistuksen arvo oli noin 2,5 miljardia euroa.

”Sampo on siis luonut valtiolle 5 miljardia euroa lisäarvoa. Se on myös Nordean ja Ifin kanssa Suomen suurimpia veronmaksajia. Yksityinen omistajuus on siis ollut fantastinen asia.”

Hyvistä omistajista käydään Stadighin mukaan globaalia kilpailua. Esimerkiksi maailmalla menestystä niittäneen Supercellin uusi omistaja tulee Aasiasta.

Siksi omistajia pitää saada lisää, houkutella pysymään Suomessa ja tulemaan tänne. Keskeisin houkutin on osaavan työvoiman lisäksi verotus.

”Sen vakauteen pitää voida luottaa. Kun vaikka eduskunnassa vaaditaan laillisen verosuunnittelun kriminalisointia, se lisää epävarmuutta.”

”Toinen omistajuuden kannalta välttämätön asia on maiden välinen verokilpailu. Se on ainoa tapa pitää julkinen sektori ja poliitikot kurissa.”

Stadigh mainitsee esimerkkinä vain 12,5 prosentin yhteisöverosta tunnetun Irlannin. Se on houkutellut omistajuutta, Stadigh sanoo, ja kasvaa nyt vauhdilla.

Ihmisten pitäisi Stadighin mielestä ottaa omistajuutta myös valtiosta. Mitä enemmän tukeudutaan kasvottomaan ”valtioon”, sitä kovempi on Stadighin mukaan paine julkisen sektorin koon kasvamiseen ja verotuksen kiristymiseen.

”Valtio olemme me, veronmaksajat. Jatkuva puhe ’valtiosta’ on johtanut siihen, että olemme siitä henkisesti riippuvaisia.”

Stadigh pelkää, että jos Suomessa ei ymmärretä omistajuuden arvoa, maa näivettyy ja muuttuu sadan vuoden kuluessa ”tytäryhtiötaloudeksi”, jossa harvatkin kiinnostuneet omistajat tulevat ulkomailta.

Vaikka Stadigh on luonnollisesti taloudellisen globalisaation kannattaja, hän pitää silti arvossa kotimaista omistusta.

”Kanadalaiselle eläkeyhtiölle kyse on vain numeroista. Suomalaisella omistajalla on taas tänne arvokas tunneside. Jos on kaksi yhtä hyvää omistajaa, läheltä tuleva on parempi.”

Suomi ei tarvitse pelkästään taitavia ja mielellään kotimaisia omistajia, Stadigh sanoo. Niitä tarvitaan myös paljon.

”Meillä on muutama iso ja paljon kasvuyrityksiä, mutta pieniä- ja keskisuuria on Ruotsiin ja Saksaan verrattuna häviävän vähän.”

Suomessa myös pörssiomistajien osuus väestöstä on puolet Ruotsista. Sekin on Stadighin mielestä ongelma, koska muutamankin osakkeen omistus lisää ymmärrystä taloudesta ja omistajuuden tärkeydestä.

Sammon konsernijohtaja tunnetaan synkistä lausunnoistaan.

Stadigh on muun muassa sanonut, että ”Suomi-neito on sairas” ja suomalaisten elintasoa täytyy laskea.

”Tehtyjen päätösten takia olen ollut synkkä Suomen lyhyen aikavälin näkymistä”, hän myöntää nyt.

”Esimerkiksi viime hallituskaudella Jyrki Katainen otti 25 miljardia euroa lisävelkaa investoimatta tulevaisuuteen. Rahat menivät tehottomien rakenteiden ylläpitoon, kun meidän olisi pitänyt elää suu säkkiä myöten. Mutta minä uskon Suomen tulevaisuuteen.”

Sadan vuoden aikajänteellä yrityksiä tulee kiinnostamaan entistä enemmän koulutettu ja terve työvoima, Stadigh arvioi. Siinä on Suomen valttikortti.

”Voi olla, että juomme vähemmän ja olemme valistuneempia terveysasioissa. Meillä on upea luonto. Voimme syödä paikallista, hyvin valmistettua ruokaa. Kaikki tämä tekee meistä koulutustasomme lisäksi paljon mielenkiintoisempia omistajille.”

Myös moni muu tekijä palvelee Stadighin mukaan Suomea pidemmällä aikavälillä. Turvallisuus, hyvä infrastruktuuri ja lisääntyvä kaupungistuminen – ”on erittäin kallista pitää koko Suomi asuttuna” – houkuttelevat kaikki lisää omistajia.

Sadan vuoden sisällä Suomen kansa on myös vauraampaa, Stadigh uskoo. Tällä hetkellä suomalaisten pääasiassa asunnoissa kiinni oleva varallisuus on niukkaa suhteessa muihin Pohjoismaihin. Kun tulevat sukupolvet perivät asuntoja ja vuokra-asuminen kasvaa, pääomia vapautuu omistajuuteen.

”Myös työvoiman tarjonta tulee muuttumaan merkittävästi. Demografiamme takia täällä on ilman maahanmuuttoa sadan vuoden päästä vain eläkeläisiä. Hyvin suuri osa työntekijöistä tulee olemaan ensimmäisen tai toisen polven suomalaisia.”

On helppo suhtautua kyynisesti omistajuusyhteiskunnasta auvoisasti puhuvaan Stadighiin.

Istumme hulppeassa, Esplanadin yli katsovassa toimistossa. Seinällä roikkuva Pekka Halosen vuonna 1898 maalaama taulu vastaa arvoltaan monen suomalaisen vuosien palkkaa.

Onko todella niin, että jos pienipalkkaista vuorotyötä tekevä omistaa muutaman osakkeen, hän on Stadighin kaltaisten yritysjohtajien kanssa samassa veneessä? Eikö omistajuuden edellytysten parantaminen voi johtaa vain yhä suurempien voittojen kasautumiseen yritysten rikkaille omistajille?

Stadighin mielestä tällainen vastakkainasettelu on historiaa, jota pitää yllä ammattiyhdistysliike ja joka juontaa aina sadan vuoden takaiseen sisällissotaan. Juuri sodan takia keskustelua omistajuudesta on hänen mukaansa tietoisesti häivytetty.

”Sadan vuoden kuluttua suomalaiset työntekijät ja työnantajat kilpailevat yhdessä globaaleista, taitavista omistajista”, Stadigh povaa.

”Haasteemme tulee olemaan se, että tänne saadaan riittävästi työtä. Siihen vaikuttaa eniten omistajuus. On siis korkea aika, että siitä aletaan puhua Suomessa.”

Aikajana: Vakuutusyhtiöstä suureksi finanssikonserniksi
1909

Keskinäinen vakuutusyhtiö Sampo perustettiin Turussa viime vuosisadan alussa. Sampo oli pitkään keskinäinen vakuutusyhtiö, jonka osakkaat olivat vakuutuksenottajia.

1988

Sampo muutti yhtiömuotonsa osakeyhtiöksi, minkä seurauksena sen asiakkaista tuli osakkeenomistajia. Osakekirjoja painatettiin miljoonia kappaleita.

Yhtiömuodon muuttamisen jälkeen Sampo oli valmis listautumaan Helsingin pörssiin. Pian listautumisensa jälkeen yhtiö toteutti kaksi osakeantia, joilla se keräsi pääomaa yhteensä 1,8 miljardia markkaa.

1994

1990-luvulla Sammon merkitys finanssimarkkinoilla kasvoi. Vuonna 1994 Sampoon fuusioitiin Teollisuusvakuutus ja Otso. Samana vuonna vahinkovakuutusyhtiö Kansasta tuli Sammon omistama tytäryhtiö. Yritysjärjestelyiden seurauksena Sammosta tuli Suomen suurin vahinkovakuutusyhtiö.

1997

Laman helpottuessa ja ihmisten vaurastuessa henkivakuutuksien ja pitkäaikaissäästämisen kysyntä kasvoi.

Sen seurauksena Sampo perusti vuonna 1997 tytäryhtiö Henki-Sammon, joka fuusioitui toisen henkivakuutusyhtiön Novan kanssa vuotta myöhemmin. Vuonna 2008 yhtiö muutti nimensä Mandatum Lifeksi.

2000
Ilkka Ranta / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Sauli Niinistö kertoi Sampo-Leonia-fuusiosta vuonna 1999.
Valtiovarainministeri Sauli Niinistö kertoi Sampo-Leonia-fuusiosta vuonna 1999.

Nykymuotoinen Sampo alkoi muotoutua vuosituhannen vaihteessa, kun Sampo fuusioitui Postipankin seuraajan, Suomen valtion omistaman Leonia-pankin kanssa. Fuusiosta syntyi finanssikonserni Sampo-Leonia ja Suomen valtiosta tuli Sammon suuromistaja.

Vuonna 2001 Sampo-Leonian ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi investointipankki Mandatumin yhdistymisen konserniin. Samalla Mandatumin omistaja ja yhtiön johtokunnan puheenjohtaja Björn Wahlroos nousi Sampo-Leonian konsernijohtajaksi.

Konsernin nimi muutettiin Sammoksi.

Matti Björkman
Konsernijohtaja Björn Wahlroos ilmoitti lehdistötilaisuudessa vuonna 2001, että Sampo-Leoniasta tulee Sampo. Taustalla Wahlroosin esikunta, vasemmalta oikealle Pentti Hakkarainen, Hannu Kokkonen, Mika Ihamuotila ja Kari Stadigh.
Konsernijohtaja Björn Wahlroos ilmoitti lehdistötilaisuudessa vuonna 2001, että Sampo-Leoniasta tulee Sampo. Taustalla Wahlroosin esikunta, vasemmalta oikealle Pentti Hakkarainen, Hannu Kokkonen, Mika Ihamuotila ja Kari Stadigh.
2002

Sammosta tuli pohjoismaisen If Vahinkovakuutuksen osakas. Kaksi vuotta myöhemmin Sampo lunasti Ifin muut omistajat eli ruotsalaisen Skandian, norjalaisen Storebrandin ja suomalaisen Varman pois.

Ifin myötä Sammosta tuli merkittävä pohjoismainen finanssikonserni, jonka toiminta laajeni Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Jo aiemmin se oli saavuttanut jalansijan Virossa ja muualla Baltiassa.

2007

Sampo-konserni myi koko pankkitoimintansa tanskalaiselle Danske Bankille yli neljällä miljardilla eurolla. Kyseessä oli Suomen taloushistorian suurin käteisellä tehty kauppa.

2009

Kari Stadighista tuli Sammon konsernijohtaja. Björn Wahlroos nousi Sammon hallituksen puheenjohtajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat