Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järvikylän salaatit syntyivät navetan vintillä – perinteikäs maatila varautuu jo tekoälyn läpimurtoon

Grotenfeltien aatelissuvun hallussa vuodesta 1674 ollut kartano säilöö gigatolkulla kasvihuonedataa siltä varalta, että robotit oppisivat jonain päivänä käsittelemään herkkiä kasveja.

Talous
 
Pentti Vänskä
Järvikylän kartanoa hallitsee jo 12. sukupolvi Grotenfeltejä. Sisarukset Albert ja Caroline jatkavat isänsä Karl Grotenfeltin perustamaa Famifarm-yritystä. Tämäkin jääsalaattien meri lähtee rekkojen kyydissä eri puolille Suomea.
Järvikylän kartanoa hallitsee jo 12. sukupolvi Grotenfeltejä. Sisarukset Albert ja Caroline jatkavat isänsä Karl Grotenfeltin perustamaa Famifarm-yritystä. Tämäkin jääsalaattien meri lähtee rekkojen kyydissä eri puolille Suomea. Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

Järvikylän kartano

 Grotenfeltien aatelissuvun hallussa vuodesta 1674. Joroisissa Etelä-Savossa sijaitsevaa kartanoa isännöi 12. sukupolvi.

 Lähellä sijaitsi 1800-luvulla kadettikoulu. Upseerien ranskankielisten seurapiiritapahtumien ja lukuisten kartanoiden ansiosta Joroinen tunnettiin Pikku Pariisina.

 Erikoistui aikoinaan karjanjalostukseen ja maitotuotteisiin. Kartanolla oli oma meijerikoulu.

 Vuonna 1987 Karl Grotenfelt perusti ruukkusalaattiyritys Famifarmin, joka on mahdollistanut kartanon tilusten ylläpidon ja kehittämisen.

 Famifarmin liikevaihto oli viime vuonna 22,5 miljoonaa euroa. Yritys työllistää noin 120 ihmistä ja sen kasvihuoneiden pinta-ala on 55 000 neliötä.

Järvikylän kartanon navetan katto oli surkeassa kunnossa. Kartanon isäntä Karl Grotenfelt ei taipunut kalliiseen remonttiin, vaan keksi kauniille rakennukselle uutta käyttöä. Vuonna 1987 vintille nousi kasvihuone.

”Olimme tavallaan 30 vuotta etuajassa kattoviljelytrendissä. Nykyään mietimme parin vuoden välein, pitäisikö navetan kasvihuone sulkea. Toistaiseksi se vielä tuottaa salaatteja”, kertoo Caroline Grotenfelt-Fyhr, Karlin tytär ja yksi Famifarm-yrityksen omistajista.

Navetan vintiltä aloittaneella Famifarmilla on kasvihuoneita jo 55 000 neliömetriä – kansanomaisemmin kahdeksan jalkapallokenttää. Parinkymmenen miljoonan euron liikevaihtoa Joroisissa pyörittävä kasvihuoneyritys on yksi Suomen suurimmista.

Vaikka Karl-isä istuu yhä Famifarmin hallituksessa, puheenjohtajan nuijaa kopauttelee hänen poikansa Albert Grotenfelt. Albert on nykyään myös kartanon isäntä. Sisar Caroline on hallituksen kolmas jäsen ja vastaa Famifarmin markkinoinnista.

Ruukuissa myytävät salaatit ja yrtit olivat 1980-luvulla jotain uutta ja omituista. Nirsoja suomalaisia ei ollut helppo saada kokeilemaan muutakin vihreää kuin kiinankaalia. Albert kaivaa kaapista Makua tuoreyrteillä -VHS-kasetin vuodelta 1990. Video oli yksi tapa kouluttaa ruokakauppoja, jotta ne huolisivat ruukut vihannesosastoilleen.

”Suomen ruokakulttuuri on muuttunut valtavasti 30 vuodessa. Aikoinaan Suomessa ei Helsingin ulkopuolella tuntunut olevan muita ravintoloita kuin Rosso. Matkustelun yleistyminen on lisännyt kuluttajien kokeilun halua, ja nykyään on yhä enemmän vaikka mitä ruokalehtiä ja tv-ohjelmia ”, Caroline sanoo.

Alkuvaikeuksista huolimatta Järvikylällä ymmärrettiin heti, että ruukuista kannattaa pitää kiinni. Karlille oli tärkeää, että tuotteita pystyi myymään vapailla markkinoilla ilman ylhäältä saneltuja tuottajahintoja.

”Kaikki Kallen kokeilut liittyivät sellaisiin asioihin, jotka eivät olleet säänneltyjä. Hän pitää vapaudesta. Ruukkusalaatit sopivat tähän viitekehykseen. Ajatuksena oli myös hakea lisäelinkeinoa, jonka avulla maaseutu elävöityy”, Albert sanoo.

Järvikylän kartano on ollut yhtäjaksoisesti Grotenfeltien aatelissuvun omistuksessa vuodesta 1674. Vaikka Famifarm työllistää yhteensä 120 ihmistä Joroisissa, se ei ole yksin voinut pysäyttää maaseudun väestökatoa. Järvikyläkin nojaa osin siirtotyöläisiin.

Maaseudun kultavuodet koettiin 1800-luvulla, jolloin kartanon tilukset olivat monin verroin suuremmat. Tila oli kuuluisa meijerituotteistaan.

Perimätiedon mukaan Järvikylän omassa meijerissä valmistettu niin kutsuttu Pariisin voi oli niin erinomaista, että sitä kärrättiin Pietariin tsaarin hoviin ja Pariisin maailmannäyttelyyn maisteltavaksi – siihen samaan vuoden 1900 näyttelyyn, jossa yleisö hämmästeli ensimmäisiä äänielokuvia, dieselmoottoreita ja hissejä.

Osaavaa työvoimaa tilalle tuottivat Järvikylän meijerikoulu ja kansakoulu.

”Järvikylällä sai olla torppari vain, jos laittoi lapset kouluun. Kansakoulu siirtyi kyläkouluksi 1900-luvun alussa. Viime vuonna siellä pantiin lappu luukulle. Samalla päättyi osa Järvikylän historiaa”, Albert kertoo.

Famifarmin kasvihuoneissa itää jo yli 50 yrtti- ja salaattilaatua. Päivittäin kartanolta lähtee rekkojen kyydissä 85 000 ruukkua eri puolille Suomea.

Famifarmin tuotanto on jo osin automatisoitu. Toimitusjohtaja Jukka Pehkonen haaveilee tekoälyn hyödyntämisestä salaattien kasvatuksessa. Kasvihuoneiden sensorit keräävät koko ajan dataa olosuhteista.

”Koska datamassaa on niin paljon, jossain vaiheessa tekoäly voisi ehkä ohjata koko järjestelmää. Toistaiseksi ihmisen silmän, mielen ja käden koordinaatio on kasvien käsittelyssä ylivertainen”, Pehkonen sanoo.

Järvikylä heräsi big data -ilmiöön jo 90-luvulla ennen kuin suurten tietomassojen hyödyntämisestä oli tullut trendikästä. Aluksi dataa säilöttiin vain kaksi vuotta kerrallaan, koska muistikapasiteetti oli kallista. Nykyään neljän minuutin välein koottava kasvihuonetieto jää pysyvästi varastoon robottien vallankumousta odottamaan.

Joroisissa kiteytyy suomalaisen maatalouden rappio ja tulevaisuus. Järvikylän kartano luopui lypsylehmistä jo 1960-luvulla ja lihakarjasta parikymmentä vuotta myöhemmin.

Pelloilla velloo yhä viljaa ja öljykasveja, mutta lähes koko liikevaihto tulee led-valoilla, kuljetuslinjoilla ja pakkausroboteilla varustetuista kasvihuoneista. Jäljellä olevista peltotuotteistakin tuottoisin on siirtonurmi, jota myydään Finnurmi-tuotemerkillä.

”Se oli Järvikylän ensimmäinen maatalouspolitiikasta riippumaton tuote. Kalle törmäsi siirtonurmeen Jenkeissä 1970-luvulla”, Pehkonen kertoo.

Jos helsinkiläiset ihmettelivät, kuinka Töölönlahden puisto sai hetkessä pörröisen nurmen, syyllinen löytyy Joroisista. Järvikylän nurmikolla voi tepastella myös Esplanadin puistossa ja Eduskuntatalon edustalla.

Nykyään Järvikylä on harvoja maatalouden menestyjiä Suomessa. Tilanhoito on jatkunut samassa perheessä satojen vuosien ajan sukurakkauden ansiosta. Suurilta perintöriidoilta on vältytty.

”Tila on vain lainassa oman elämän ajan”, Albert pohtii.

Olisiko kartanoalue pärjännyt ilman Famifarmin tuottoja?

”Tilanne olisi hyvin erilainen, se on selvä. Kasvihuonetoiminta on mahdollistanut rakennuksien ylläpidon ja luonut uskoa siihen, että tänne kannattaa satsata.”

Pentti Vänskä
Chi Zhang (vas.) ja Henrik Järvinen vaihtavat jääsalaatin taimia isompiin kasvualustoihin Famifarmin kasvihuoneessa.
Chi Zhang (vas.) ja Henrik Järvinen vaihtavat jääsalaatin taimia isompiin kasvualustoihin Famifarmin kasvihuoneessa.
”Miksi yritys ei saa ottaa riskiä?”

Famifarmin johto vaatii joustoa maatalouden byrokratiaan. Hallituksen puheenjohtaja Albert Grotenfelt ja toimitusjohtaja Jukka Pehkonen patistavat poliitikkoja uudistamaan sääntöjä ja tukia.

”Maatalousyrittäjä ei saa aloittaa investointia ennen kuin tukipäätös on tullut. Miksi yritys ei saa ottaa omalla vastuullaan riskiä siitä, täyttääkö tukihakemus vaatimukset? Oletusarvo tuntuu olevan, että viranomaisilla on parempi tieto siitä, milloin yrityksen kannattaa tehdä investointeja”, Pehkonen toteaa.

Jos maatalousyrittäjä solmii urakkasopimuksen tai tekee laitehankintoja ennen tukipäätöstä, hän menettää mahdollisuuden tukeen. Maaseutuvirasto perustelee linjausta sillä, että viljelijällä pitää olla ennakkoon koko rahoitus tiedossa, ettei tila ajaudu kassakriisiin.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnoimassa yrityksen kehittämisavustuksessa vastaavaa vaatimusta ei ole, vaan investoinnin voi tehdä heti tukihakemuksen jättämisen jälkeen. Maatalouden investointituet ovat maa- ja metsätalousministeriön vastuulla.

Tuet eivät ole Famifarmille elinehto. Yhtiö teki viime vuonna 22,5 miljoonaa euroa liikevaihtoa. Liikevoittoa kertyi liki kaksi miljoonaa euroa eli 8,6 prosenttia liikevaihdosta. Edellisinä vuosina liikevoittoprosentti kävi jopa 15 prosentissa. Vaikealla alalla luvut ovat mainioita.

Famifarmin perustaja Karl Grotenfelt halusi kiskaista Järvikylän kartanon poliittisen ohjauksen ikeestä.

”Kallen kantavana ajatuksena oli siirtyä tuotteisiin, jotka ovat riippumattomia maatalouspolitiikasta. Ruukkusalaatteja ja -yrttejä voimme itse markkinoida ja hinnoitella vapailla markkinoilla”, Pehkonen sanoo.

Albert Grotenfeltin mukaan lähiruokabuumi tukee kotimaista tuotantoa, mutta harva maatalousyrittäjä pystyy reagoimaan trendinmuutoksiin.

”Norminpurkutalkoot ovat tuoneet joitain helpotuksia esimerkiksi tiloilta tapahtuvaan suoramyyntiin. Lainsäädäntö on yhä kankeaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat