Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n neuvosto kokoontuu torstaina – ensireaktiota brexitiin ei vielä odoteta

Britannian äänestys EU-erosta on lisännyt euroalueen talouteen kohdistuvia riskejä.

Talous
 
HS–AFP

Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto kokoontuu torstaina ensimmäisen kerran sen jälkeen kun Britanniassa äänestettiin EU-eron eli brexitin puolesta vajaa kuukausi sitten.

On odotettavissa, ettei EKP tee rahapoliittisia päätöksiä torstain kokouksessa. Sen sijaan analyytikot arvioivat, että EKP pohjustaa rahapoliittisen elvytyksen mahdollista lisäämistä syksyllä.

Brexitin aiheuttama ensimmäinen šokki rahoitus- ja valuuttamarkkinoilla on laantunut. Nyt yritetään arvioida, millaisia kolhuja euroalueen talouskasvu saa ajan mittaan.

”Brexit-kansanäänestys on kasvattanut jo valmiiksi huomattavia euroalueen riskejä. Talouden ja inflaation näkymät ovat yhä synkät”, kertoo Capital Economicsin ekonomisti Jennifer McKeown.

Myös Britanniassa odotellaan tarkempia tietoja talouden kehityksestä. Britannian keskuspankki lykkäsi ohjauskorkonsa leikkaamista viime viikolla vastoin markkinoiden odotuksia. Ohjauskorkoa leikataan todennäköisesti keskuspankin seuraavassa kokouksessa elokuussa.

Analyytikoiden mukaan EKP todennäköisesti pelaa Britannian keskuspankin tavoin aikaa lykkäämällä mahdollisia päätöksiä rahapoliittisen elvytyksen voimistamisesta tulevaisuuteen.

EKP on yrittänyt monin tavoin tuupata euroalueen talouden toipumista liikkeelle.

Keskuspankki on tänä vuonna alentanut ohjauskorkonsa nollaan, kasvattanut arvopaperien osto-ohjelmaansa ja julkaissut uuden suunnitelman tarjota pankeille halpoja lainoja.

Analyytikot eivät ole yksimielisiä siitä, pitääkö korkoja vielä leikata.

EKP:n talletuskorko on jo nyt miinuksella. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että euroalueen pankit maksavat siitä, että saavat pitää rahojaan keskuspankissa. Jos talletuskorkoa leikataan entisestään, se voi haitata pankkien kannattavuutta lisää.

Britannian vastavalittu pääministeri Theresa May ei ole vielä päättänyt, milloin Britannia ilmoittaa virallisesti lähtevänsä Euroopan unionista.

Monessa EU-maassa on toivottu, että Britannia jättäisi eroilmoituksensa ripeästi, jotta Eurooppa pääsisi Britannian EU-eroäänestyksen jälkeisestä epävarmuuden tilasta.

EKP:n on määrä julkistaa uusimmat talousennusteensa syyskuussa. Silloin selviää, kuinka brexitin aiheuttaman epävarmuuden ennakoidaan vaikuttavan euroalueen talouteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat