Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tappiollinen Posti nojaa kumppaneihin – Keravan Citymarket riemastui postipalvelujen tuomista asiakkaista

Yhä useampi suomalainen käy Postissa ruokakaupassa. Postin työntekijöiden määrä on kutistunut lähes 10000:lla finanssikriisin jälkeen.

Talous
 
Emilia Kangasluoma / HS
Elisa Sammalniemi sai postipaketin Keravan Citymarketissa.
Elisa Sammalniemi sai postipaketin Keravan Citymarketissa. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Fakta

Postin uudistuksia tänä vuonna

 Posti laajentui elintarvikelogistiikkaan ostamalla lämpötilasäädeltyyn logistiikkaan erikoistuneen suomalaisyrityksen Veinen.

 Tytäryhtiö Itella Venäjä osti kuriiriyhtiö Maxipostin, joka toimii 290 kaupungissa. Postin asema Venäjän verkkokauppakuljetuksissa vahvistui.

 Tytäryhtiö Opus Capita myi Baltian paikallismarkkinoihin keskittyneet taloushallintopalvelut Baltcapille ja osti Saksasta ohjelmistoyhtiö jCatalogin.

 Stockmann myi Hobby Hallin SGN Groupille ja sopi samalla Hobby Hallin logistiikkatoimintojen siirrosta Postille. Sopimukseen kuuluvat varastointi ja verkkokaupan kuljetuspalvelut.

Kiristyvästä kilpailusta, postialan murroksesta ja heikosta suhdanteesta kärsivä Posti nilkutti huhti–kesäkuussa tappiolle. Valtionyhtiön oikaistu liiketulos jäi 900 000 euroa tappiolliseksi – tosin vuotta aiemmin tappio oli 6,8 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kutistui viisi prosenttia 386 miljoonaan euroon.

Vaikka verkkokaupan kiihdyttämästä pakettiliikenteestä on povattu Postin pelastajaa, ala kuhisee kilpailijoita ja on herkkä suhdanteille.

Kisa asiakkaista on höylännyt katteet laihoiksi, joten tulos pitäisi tehdä suurilla pakettimäärillä. Postin päämarkkinoilla Suomessa pakettiliikenne kääntyi huhtikuussa vihdoin loivaan kasvuun supistuttuaan 47 kuukautta peräkkäin.

Keravalla Postin murrokseen herättiin maanantaina, kun Kauppakaaren postikonttori pani lapun luukulle. Palvelut siirtyivät puolen kilometrin päähän K-citymarketiin. Hypermarketissa jonottavia asiakkaita ilahduttivat väljät aukioloajat ja kätevä sijainti.

”Tosi hyvä juttu. Nyt voin käydä ruokakaupassa samalla”, sanoo Keravalla asuva Elisa Sammalniemi.

Keravan postikonttori oli auki vain arkipäivisin kello 9–18. Citymarketin postipiste aukeaa arkena jo kahdeksalta ja menee kiinni iltayhdeksältä. Siellä voi asioida myös viikonloppuisin.

”Pääsen töistä yleensä vasta illalla kuuden, seitsemän maissa, minkä vuoksi entisestä postista oli vaikea ehtiä hakemaan paketteja”, Sammalniemi sanoo.

Kätevyydellä ja säästöillä on kääntöpuolensa. Postikonttorien siirtyminen ruokakauppoihin ja R-kioskien yhteyteen on mahdollistanut Postin laajat irtisanomiset. Myös pakettiautomaatit ovat vähentäneet työntekijöiden tarvetta.

Koko Postin työntekijämäärä kasvoi vielä viime vuosikymmenellä ja rikkoi 30 000 hengen rajapyykin vuonna 2009.

Sen jälkeen Postissa on käyty läpi useat yt-neuvottelut, ja henkilöstöstä on huvennut lähes kolmannes. Kesäkuun lopussa työntekijöitä oli jäljellä enää 20 800. Samalla aikajaksolla Postin liikevaihto on supistunut kymmenisen prosenttia.

Keravan Citymarket ei palkkaa suljetusta postikonttorista vapautuvia työntekijöitä.

”Postin omaa väkeä on meillä tämän viikon opastamassa työntekijöitämme. Ensi viikon jälkeen pärjäämme oman henkilökuntamme voimin”, tavaratalonjohtaja Pekka Hämäläinen kertoo.

Citymarketille kumppanuus Postin kanssa on merkittävä aluevaltaus.

”Tämä on todella iso juttu. Posti tuo lisää asiakasvirtaa Citymarketin puolelle.”

Postin toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan Postin on onnistuttava monessa asiassa, jotta se yltäisi tavoittelemaansa viiden prosentin liikevoittoprosenttiin.

Posti- ja logistiikka-alan kansainvälisten suuryritystenkin liikevoitot jäävät yleensä 3–4 prosentin vaatimattomaan haarukkaan. Viime vuonna Postin oikaistu liikevoittoprosentti oli 2,9 ja huhti–kesäkuussa -0,2.

”Tavoitteen saavuttaminen riippuu esimerkiksi siitä, kuinka pärjäämme perinteisessä kirjeliiketoiminnassa laskevien volyymien aikana, kuinka pystymme kasvattamaan Opus Capitaa ja kuinka onnistumme vakauttamaan Venäjän toiminnot vaikeassa taloustilanteessa.”

Opus Capita on Postin omistama taloushallinto- ja ohjelmistoyhtiö. Senkin liikevaihto kutistui toisella vuosineljänneksellä, joskin yhtiö myi Baltian liiketoimiaan alkuvuodesta.

Perinteiset postipalvelut toivat toisella vuosineljänneksellä yhä 44 prosenttia Postin liikevaihdosta, vaikka paketti- ja logistiikkapalvelut ovat kirineet jo lähelle.

”Se, miten pitkään postitoiminta säilyy ykkösenä, riippuu kirje- ja lehtivolyymin laskun jyrkkyydestä. Kymmenen vuoden päästä olemme joka tapauksessa pääosin paketti, logistiikka- ja palvelualan yritys”, Malinen ennustaa.

Kirjeiden ja lehtien jakelumäärät vähenivät vielä viitisen vuotta sitten 2–3 prosenttia vuodessa. Nykyään postimäärästä hupenee jo 6–7 prosenttia vuodessa yhteiskunnan digitalisoituessa.

”Viime aikoina on ollut kuukausia, jolloin laskuprosentti on ollut lähellä kymmentäkin.”

Malinen toivoo, että tuleva postilakiuudistus keventäisi Postin jakeluvelvoitetta, joka on nykyään viisi päivää viikossa. Kesäkuusta lähtien postimarkkinat vapautuivat kilpailulle, eivätkä Postin kilpailijat joudu noudattamaan samoja jakelusääntöjä kuin valtion omistama yhtiö.

Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo myllätä Postia perinpohjaisesti, ja pörssilistauskin on mahdollinen. Keväällä hallitus siirtävänsä Postista 49,9 prosentin omistusosuuden valtion kehitysyhtiöön, josta se voidaan mahdollisesti myydä eteenpäin. Valtiolle jäisi vähintään 50,1 prosentin niukka enemmistö osuus jatkossakin.

Postille pörssilistautuminen taitaisi kelvata hyvin. Yhtiö tiedottaa osavuosikatsauksessaan, että muualla Euroopassa tehdyt ”listautumiset ovat parantaneet näiden postien taloudellista suorituskykyä ja palvelujen laatutasoa”.

Malisen mukaan tiedote ei ole kannanotto, vaan pelkkä havainto muiden postien onnistuneista listautumisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat