Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin talous saa nyt iskuja – euron vahvistuminen suhteessa liiraan hyödyttää matkailijoita

Turkin liiran ulkoinen arvo toipui osin vallankaappausyrityksen aiheuttamasta pudotuksesta.

Talous
 
Jodi Hilton
Suomalaisen Robert’s Coffee kahvinpaahtimon ja kahvilaketjun konseptilla toimii Turkissa 20–30 yrittäjävetoista kahvilaa, jotka maksavat lisenssimaksuja Suomeen.
Suomalaisen Robert’s Coffee kahvinpaahtimon ja kahvilaketjun konseptilla toimii Turkissa 20–30 yrittäjävetoista kahvilaa, jotka maksavat lisenssimaksuja Suomeen. Kuva: Jodi Hilton

Turkin sotilasvallankaappausyrityksen kielteiset vaikutukset maan talouteen näyttäytyivät maanantaina kahtalaisina.

Epäonnistunut vallankaappausyritys heikensi Turkin liiran ulkoista arvoa ja sysäsi turkkilaisten yhtiöiden osakkeiden hinnat pudotukseen.

Osakkeiden hintoja Istanbulin pörssissä seuraava laaja BIST 100 -indeksi heikkeni seitsemän prosenttia maanantaina.

Reaktiot kertoivat siitä, että sijoittajat halusivat myydä turkkilaisia omaisuuseriä.

Valuutta- ja osakemarkkinoilla nähdyt reaktiot saattavat jäädä lyhytkestoisiksi.

Nopeiden reaktioiden rinnalla Turkin taloutta seuraavat analyytikot ja taloustieteilijät arvioivat maanantaina, että vallankaappausyritys voi romuttaa ulkomaisten sijoittajien luottamuksen Turkin vakauteen pitkäksi aikaa.

”Sijoittajan kannalta Turkki alkaa näyttää entistä enemmän poliittisesti toivottomalta tapaukselta”, kommentoi turkkilainen taloustieteilijä Dani Rodrik sanomalehti The Financial Timesille.

Turkille olisi kohtalokasta, jos ulkomaiset sijoittavat alkavat hylkiä sitä. Maan vaihtotase on tukevasti alijäämäinen eli se velkaantuu ulkomaille.

Velkaantuminen voi jatkua vain niin kauan kuin ulkomaiset sijoittajat antavat lainaa Turkin rahantarvitsijoille kuten yrityksille.

Turkin rahayksikkö liira menetti perjantaina yli viisi prosenttia arvostaan suhteessa dollariin, kun tieto vallankaappausyrityksestä levisi.

Se oli isoin liiran pudotus yhden päivän aikana sitten vuoden 2008 rahoitusmarkkinoiden kriisin, The Financial Times -lehti kertoi verkkosivuillaan.

Maanantaina pudotus loiveni. Liiran arvo suhteessa dollariin oli noin kolme prosenttia pienempi verrattuna tasoon, jolla se liikkui perjantaina ennen vallankaappausyritystä.

Liiran halpeneminen suhteessa ulkomaisiin valuuttoihin hyödyttää maan laajaa matkailuelinkeinoa, sillä se houkuttelee ulkomaisia matkailijoita kuluttamaan Turkissa enemmän.

Hyötyjiin kuuluvat myös suomalaiset turistit, koska he saavat ainakin hetken euroillaan aiempaa enemmän liiroja.

Toisaalta Turkissa toimivat suomalaiset yritykset kohtaavat nyt saman epävarmuuden kuin kaikki Turkissa toimivat ulkomaiset yritykset.

Turkki on iso valtio. Siellä on liki 80 miljoonaa asukasta, ja maan talous on kasvanut viime vuosina nopeasti.

Esimerkiksi kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD ennustaa, että maan kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 3,9 ja ensi vuonna 3,7 prosenttia.

Suuri koko ja ripeä talouskasvu ovat tehneet Turkista monelle suomalaiselle yritykselle tärkeän vientimarkkina-alueen, kertoo Suomalais-turkkilaisen kauppayhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Jukka Kuusala.

Suomesta Turkkiin suuntautuneen tavaraviennin arvo vuonna 2015 oli 771 miljoonaa euroa ja Turkista Suomeen tulleen tuonnin arvo 399 miljoonaa euroa, Tullin tilastot kertovat.

Maanantaina suomalaisten yritysten rahaliikenne Turkista toimi normaalisti. ”Rahat kulkevat, ja maksut tulevat aikataulussa”, Kuusala sanoi.

Mutta Kuusalan mukaan nyt arvioidaan sitä, miten epävarmuus vaikuttaa sijoittajien haluun aloittaa investointeja Turkissa.

Jos investoinnit viivästyvät, se voi näkyä suomalaisessa teollisuudessa joko tilausten lykkääntymisenä tai jopa peruuntumisena, Kuusala sanoo ja lisää: ”Mutta tässä vaiheessa kaikki on vain spekulointia.

Suomalaisista yrityksistä merkittävä toimija Turkissa on esimerkiksi metallialan valuratkaisujen toimittaja Componenta.

Turkissa toimii myös kuluttaja-asiakkaita palveleva Robert’s Coffee, joka tunnetaan kahvilaketjustaan ja kahvinpaahtimostaan.

Robert’s Coffeella on Turkissa 20–30 paikallisten yrittäjien hoitamaa kahvilaa, joista se saa lisenssituloja, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Robert Paulig.

Pauligin mukaan Robert’s Coffeen on täytynyt tottua siihen, että Turkin kaltaisessa nopeasti muuttuvassa ympäristössä voi tulla välillä takaiskuja.

Esimerkkinä hän mainitsee vuonna 2008 Turkissa voimaan tulleen tupakointikiellon monissa yleisissä tiloissa. ”Se iski suoraan kahviloihin, mutta siitä on toivuttu”, Paulig sanoo.

Nyt vallankaappausyritys sekä Syyrian sisällissodan vaikutukset ovat tehneet Turkista ison arvoituksen, Paulig toteaa.

Muslimisaarnaajan ja presidentin valtataistelu repii Turkkia. A 17–18

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat