Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä matkavakuutus korvaa – HS vertaili eri yhtiöiden vakuutuksia

Talous
 
Pia Hauskaviita
Kaikki matkavakuutukset korvaavat yllättävät matkasairaudet ja tapaturmat ilman ylärajaa – ainakin periaatteessa. Poikkeuksia löytyy kuitenkin runsaasti.
Kaikki matkavakuutukset korvaavat yllättävät matkasairaudet ja tapaturmat ilman ylärajaa – ainakin periaatteessa. Poikkeuksia löytyy kuitenkin runsaasti. Kuva: Pia Hauskaviita
Fakta

Sairaanhoitokortti tuo lisäturvaa

 Suomalaisella on oikeus saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa kaikissa EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä ja Australiassa.

 Oikeus koskee julkista terveydenhoitoa. Suomalainen maksaa hoidosta samat asiakasmaksut kuin paikalliset asukkaat.

 Hoidon saamista helpottaa eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka saa maksutta Kelasta.

 Julkisen terveydenhoidon järjestelyt ja hinnat vaihtelevat paljon. Myös muusta kuin julkisen terveydenhoidon antamasta hoidosta voi hakea korvausta Kelasta.

Oikaisu klo 12.15: Listasta poistettu Kanadan Quebec, koska oikeus julkiseen sairaanhoitoon ei koske siellä turisteja.

Oletko raskaana tai onko matkakohteessa riski saada denguekuume? Tarkistapa huolella matkavakuutuksen ehdot. Osa vakuutuksista ei korvaa hyönteisten pistosta saadun sairauden hoitoa lainkaan. Suurin osa ei korvaa raskaudesta johtuvaa hoidontarvetta, esimerkiksi ennenaikaista synnytystä ainakaan myöhäisillä viikoilla.

Entä sepelvaltimotautia sairastavaa helteessä vaaniva sydänkohtaus? Vakuutus korvaa yleensä olemassa olevan sairauden akuuttihoidon 7–10 vuorokauden ajan. Sen jälkeen matkaaja sairastaa omalla kustannuksella ja kotimatkakin pitää kustantaa itse.

Matkavakuutuksen ehdot kannattaa lukea tarkkaan, vaikka ne ovat pitkiä ja tylsiä.

HS kävi läpi kahdeksan matkavakuutuksen ehdot ja kokosi taulukkoon niiden selkeimmin vertailtavia ominaisuuksia. Monilta osin vakuutukset ovat samankaltaisia, mutta yksityiskohdissa oli yllättävän paljon eroja.

(Juttu jatkuu taulukon alla)

Hintoja ei vertailtu, koska vakuutusten sisältö vaihtelee valtavasti. Vertailussa ei myöskään arvioitu, mikä vakuutuksista on paras. Se riippuu matkustajan tarpeista.

Ehtoihin tutustuminen on tärkeää, koska korvausten rajoitukset voivat käydä pahimmillaan kohtalokkaiksi. Joissain maissa potilasta ei ylipäätään hoideta, ellei vakuutusyhtiö anna maksusitoumusta tai omaiset eivät pysty järjestämään nopeasti rahoitusta.

HS kertoi toukokuussa suomalaisesta naisesta, joka kuoli Meksikossa kunnallisessa sairaalassa sen jälkeen kun Finnmatkojen myymä vakuutusyhtiö Allianzin matkavakuutus ei korvannut sydäninfarktin asianmukaista hoitoa.

Monilta osin useimmat Suomessa myytävät vakuutukset ovat samankaltaisia. Vakuutuksessa tärkeintä on turva sairastumisen ja tapaturman varalta.

Kaikki vakuutukset korvaavat yllättävät matkasairaudet ja tapaturmat ilman ylärajaa – ainakin periaatteessa. Poikkeuksia löytyy runsaasti: vaaralliset urheilulajit, humala ja huumeet tai hyttysen pisto voivat estää korvauksen saamisen.

Useimmat vakuutukset esimerkiksi korvaavat matkalla saadun sairauden hoidon, vaikka se alkaisi vasta kotimaassa. Myös jatkohoito kotimaassa korvataan.

Kahden vakuutuksen ehdot ovat tältä osin selvästi muita heikommat. Allianzin vakuutus ei korvaa yksityistä sairaanhoitoa Suomessa, jos julkinen hoito on saatavilla. Diners Club -korttiin liittyvä vakuutus ei korvaa hoitoa Suomessa lainkaan. Hoidon kesto on myös tapaturmien osalta rajattu poikkeuksellisesti vain 90 vuorokauteen.

Kaikki muut paitsi Allianzin vakuutus korvaavat olemassa olevan sairauden akuuttihoidon 7–10 vuorokauden ajan, jos sairauden paheneminen ei ole ollut odotettavissa.

Allianzin vakuutuksessa olemassaolevan sairauden hoito korvataan vain, jos potilas ei ole käynyt sen takia lääkärin tutkimuksissa kahteen kuukauteen ennen vakuutuksen ottamista tai muuttanut vaivansa hoitoa millään tavoin.

Raskaana olevan pitää tutustua vakuutusehtoihin erityisen tarkasti. Useimmat vakuutukset eivät korvaa hoitoa, jos sairastumisen aiheuttaa raskaus. Ehdoissa voi olla myös raskauden kestoon liittyviä aikarajoja.

Nordean korttiin sisältyvä AIG:n vakuutus ei korvaa 35. raskausviikon jälkeen ilmenneitä ”raskauden seurauksia” kuten synnytystä. Aurinkomatkojen myymässä AIG:n vakuutuksessa raja on jo 28. raskausviikko.

Syntymättömän lapsen suojaksi matkalle voi esimerkiksi OP:lta ostaa erillisen vakuutuksen.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös hammashoidon korvauksiin. Yllättävän hammassäryn tai lohkeaman hoito voi käydä ulkomailla kalliiksi. Kaikissa vakuutuksissa hammashoitokorvauksen määrä on jotenkin rajattu mutta summat vaihtelevat.

Vakuutukset poikkeavat huomattavasti myös siltä osin, kuuluvatko mukana matkustavat lapset aikuisen vakuutukseen ja miten perhe on määritelty. Ikärajat vaihtelevat ja vakuutus voi kattaa myös lapsenlapset. OP:n vakuutus ei toisaalta kata lapsia enää lainkaan.

Eroja on niin ikään sairauden takia pilalle menneen matkan korvauksissa. Osa vakuutuksista korvaa koko matkan hinnan, jos sairastuu vakavasti.

Terroritekojen ja vallankaappausyritysten jälkimainingeissa voi tuntua perustellulta tarkistaa sekin, auttaako vakuutusyhtiö, jos joutuu aseellisen selkkauksen tai terrorismin keskelle. Useimmissa vakuutuksissa ei mainita tästä mitään, mutta esimerkiksi OP:n myymä Eurooppalaisen vakuutus lupaa korvata evakuointikuluja ja jopa traumaterapiaa.

Vakuutuksissa on hassujakin poikkeuksia. Aurinkomatkojen myymä AIG:n vakuutus ei ole voimassa Kuubassa, vaikka matkakohde on Aurinkomatkojen valikoimassa ja kohtuullisen suosittu.

Rajoitus johtuu siitä, että AIG noudattaa Yhdysvaltain talouspakotesääntöjä, jotka kieltävät liiketoiminnan Kuubassa. Aurinkomatkojen mukaan Kuuban-matkan varaajalle ei tarjota verkkosivuilla matkavakuutusta. Rajoitus selviää heti vakuutusehtojen ensimmäiseltä sivulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat