Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU langetti kaikkien aikojen ennätyssakot hintakartellista – rekkojen valmistajat joutuvat maksamaan kolme miljardia euroa

Hintasuunnittelua harjoittaneet kuusi yhtiötä ovat valmistaneet komission mukaan noin 90 prosenttia EU:n teillä liikkuvista rekoista.

Talous
 
Yves Herman / Reuters
Rekkavalmistaja DAF:in rekka-auto tehtaan edustalla Westerlossa Belgiassa. DAF on yksi rekkavalmistajista, joille EU langetti sakkoja hintasuunnittelusta.
Rekkavalmistaja DAF:in rekka-auto tehtaan edustalla Westerlossa Belgiassa. DAF on yksi rekkavalmistajista, joille EU langetti sakkoja hintasuunnittelusta. Kuva: Yves Herman / Reuters

Euroopan Unionin komissio langetti tiistaina kaikkien aikojen ennätyssakot laittomasta hintakartellista Euroopan suurimmille kuorma-autojen ja rekkojen valmistajille.

Viiden yhtiön saama yhteissakon määrä oli lähes kolme miljardia euroa, tarkalleen 2,93 miljardia euroa.

Aiempi yritysten saama summaltaan suurin sakko oli 1,4 miljardia euroa. Sen saivat eräät televisioiden ja tietokoneiden valmistajat niin ikään hintakartellista vuonna 2012.

Sakkoja saivat rekkavalmistajat DAF, Daimler, Iveco, Scania ja Volvo/Renault. Kartellissa alun pitäen mukana ollut MAN selvisi ilman rangaistusta, koska sen ilmiantoon kartellin paljastuminen pitkälti perustui.

EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager perusteli kovia sakkoja asian vakavuudella.

Hän huomautti, että rekkavalmistajat ovat harjoittaneet hintakilpailun estämistä kaikkiaan 14 vuoden ajan ja aiheuttaneet kuluttajille suurta vahinkoa.

”Kartelli ei ole merkinnyt kovempia kustannuksia vain autojen ostajille eli kuljetusliikkeille, vaan välillisesti se on vaikuttanut myös moneen muuhun hyödykkeeseen, ruuasta huonekaluihin.”

Kartelli on komission mukaan ollut toiminnassa vuosina 1997-2011.

Komission mukaan EU-maiden teillä kulkee 30 miljoonaa rekkaa, jotka hoitavat noin kaksi kolmasosaa EU:n sisämaan kuljetuksista. Kartellissa mukana olleet yhtiöt ovat kyseisinä vuosina valmistaneet EU:n teillä liikkuvista rekoista noin 90 prosenttia.

Sakon saaneet yhtiöt ovat jo varautuneet rangaistuksiin ja laittaneet taseessaan varoja sivuun sakkojen suorittamista varten.

Alun pitäen ruotsalainen Scania kuuluu nykyisin Volkswagen-konserniin, samoin kuin MAN, joka säästyi sakoilta ilmiantoroolinsa takia.

Vaikka sakot ovat tuntuvia, summa ei vastaa lähellekään summaa, jonka komissio olisi voinut enimmillään langettaa. Sääntöjen mukaan sakko voisi kartellitapauksessa olla enimmillään kymmenen prosenttia yhtiön maailmanlaajuisesta liikevaihdosta. Näin laskien sakkosumma olisi voinut olla enimmillään yhteensä 10,7 miljardia euroa.

Yhtiöt voivat joutua maksamaan jatkossa vielä lisää, jos menetyksiä kärsineet kuljetusyritykset nostavat niitä vastaan korvauskanteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat