Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoittaa Britannian EU-eron hidastavan maailman talouskasvua

IMF mukaan tänä ja ensi vuonna maailman kokonaistuotanto kasvaa 0,1 prosenttiyksikköä aiemmin ennustettua vähemmän.

Talous
 
Toby Melville / Reuters
Talouskasvua hidastaa epävarmuus, jonka on synnyttänyt Britannian kansanäänestyksen tulos maan EU-eron puolesta.
Talouskasvua hidastaa epävarmuus, jonka on synnyttänyt Britannian kansanäänestyksen tulos maan EU-eron puolesta. Kuva: Toby Melville / Reuters

Maailmantalous kasvaa tänä ja ensi vuonna aiemmin ennustettua hitaammin, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoitti tiistaina.

Talouskasvua hidastaa epävarmuus, jonka on synnyttänyt Britannian kansanäänestyksen tulos maan EU-eron eli brexitin puolesta, IMF kertoi.

Brexit on kapula maailmantalouden rattaissa, ja sen takia IMF on heikentänyt huhtikuussa julkistamiaan ennusteita, IMF:n tutkimusosaston johtaja Maurice Obstfeld sanoi tiedotustilaisuudessa Washingtonissa.

Tiistaina julkistetun päivitetyn ennusteen mukaan maailman yhteenlaskettu bruttokansantuote (bkt) kasvaa tänä vuonna 3,1 prosenttia.

Huhtikuussa julkistettu ennuste oli 3,2 prosenttia eli IMF on leikannut ennustetta 0,1 prosenttiyksikköä.

Vuonna 2017 maailman yhteenlaskettu bkt kasvaa IMF päivitetyn ennusteen mukaan 3,4 prosenttia. Aiempi ennuste oli 0,1 prosenttiyksikköä suurempi eli 3,5 prosenttia.

Leikkaukset kasvuennusteiseen ovat Obstfeldin mukaan maltillisia. ”Ne perustuvat arviolle, jonka mukaan brexitin kielteiset vaikutukset ovat verraten vaarattomia”, hän sanoi.

Perusennusteen lisäksi IMF on laatinut myös kaksi muuta ennustetta, joissa brexitin vaikutukset maailmantalouteen on oletettu kielteisemmiksi kuin perusennusteessa.

Maltillisen vaihtoehtoisen ennusteen mukaan brexit leikkaisi maailmantalouden kasvusta tänä ja ensi vuonna arviolta 0,2–0,3 prosenttiyksikköä.

Synkimmän vaihtoehtoisen ennusteen maailmantalouden kasvusta leikkautuisi tänä ja ensi vuonna 0,3–0,5 prosenttiyksikköä.

Näiden vaihtoehtoisten ennusteiden toteutuminen on kuitenkin IMF:n mukaan pienentynyt, koska rahoitusmarkkinat ovat elpyneet vakaasti brexitin aiheuttamasta šokista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat