Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1 300 ihmistä työllistävä Anttila meni konkurssiin – tavaratalot jatkavat toistaiseksi toimintaansa

Vähittäiskauppayhtiö Anttila on asetettu konkurssiin. Yhtiö jätti itse konkurssihakemuksen tiistaina Helsingin käräjäoikeuteen. Anttilan verkkokauppoihin ei tiistaina päässyt. Ennen konkurssijulistusta netistä tilanneet asiakkaat jäävät ilman tavaroitaan.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Tavarataloketju Anttila on asetettu konkurssiin. Kuvassa Helsingin Kaivokadulla sijaitseva myymälä.
Tavarataloketju Anttila on asetettu konkurssiin. Kuvassa Helsingin Kaivokadulla sijaitseva myymälä. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Anttilan vaiheita

 1952 Kalle Anttila perusti Suomeen postimyyntiyrityksen, postitusliike Solpan. Hän oli tutustunut myyntitapaan Yhdysvalloissa. Myöhemmin perustettiin Kalle Anttila Oy.

 1954 Helsingin Sörnäisiin avattiin alennustavaratalo, joka kilpaili huokeilla hinnoilla.

 1960 Anttilan tavaratalo avattiin Helsingin Tennispalatsiin. Siellä asiakkaat saivat valita tuotteet itse, eikä niitä pyydetty myyjältä tiskin takaa.

 1976 Kalle Anttila myi yrityksensä keskusliike Tukolle. Pian Anttila-tavaratalojen määrä kaksinkertaistui.

 1992 Anttila aloitti postimyynnin Viroon. Ensimmäinen Kodin Ykkönen aloitti toimintansa Vantaalla.

 1996 Anttila siirtyi Keskolle.

 1999 Verkkokauppa Net-Anttila perustettiin. Se on myynyt vaatteita, sisustustavaraa, elektroniikkaa ja vapaa-ajan välineitä.

 2000-luvulla Anttila uudisti tavarataloverkostoaan kiivaasti. Kannattamattomia kauppoja suljettiin, mutta uusia kauppojakin avattiin.

 2010-luvulla oli selvää, että Anttila oli suurissa vaikeuksissa. Helmikuussa 2014 Kesko ilmoitti sulkevansa kolmanneksen kaikista Anttiloista.

 2015 maaliskuussa Kesko kertoi myyvänsä Anttila-yhtiön tavarataloineen ja verkkokauppoineen sijoitusrahasto 4K Investille miljoonalla eurolla.

 2016 heinäkuussa Anttila kertoi hakeutuneensa konkurssiin.

Vähittäiskauppayhtiö Anttila on asetettu konkurssiin. Yhtiö jätti itse konkurssihakemuksen tiistaina Helsingin käräjäoikeuteen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Konkurssihakemuksen mukaan velallinen eli Anttila on oman ilmoituksensa mukaan maksukyvytön. Konkurssipesän hoitajaksi on määrätty Mikko Tiilikka asianajotoimisto Krogeruksesta.

”Tavaratalot pidetään auki normaalisti ihan tästä päivästä lähtien”, Tiilikka sanoi tiistaina.

Noin 1 300 ihmistä työllistävällä ketjulla on yhteensä 36 Anttilaa ja Kodin1-tavarataloa eri puolilla Suomea, kun mukaan luetaan myös vasta avatut uudet myymälät. Etenkin Kodin1-tavarataloilla on mennyt huonosti.

Anttilan pääluottamusmies Kai Vauhkalalle konkurssi-ilmoitus tuli yllätyksenä. Hän on työskennellyt Anttilan palveluksessa 26 vuotta.

”Toivoa ei ole kauheasti. Meillä ei ole vielä mitään tietoa esimerkiksi irtisanomisajoista. Emme tiedä, onko niistä vielä edes neuvoteltu”, hän sanoi tiistaina.

Yhtiö pyörittää myös Anttila.com- ja Kodin1.com-verkkokauppoja, jotka olivat vielä toiminnassa tiistaina iltapäivällä. Anttila tiedotti konkurssistaan kello 16.40. Samoihin aikoihin myös molempien verkkokauppojen sivustot sulkeutuivat toistaiseksi.

”Verkkokaupat ovat hetken kiinni laskuteknisistä asioista johtuen, mutta nekin on tarkoitus avata uudelleen, kunhan ongelmat on ratkaistu”, Tiilikka sanoi illalla.

Laskuteknisillä ongelmilla hän tarkoittaa muun muassa arvonlisäveron erittelyjä ja yritystunnusten vaihtoa.

Verkkokaupasta juuri ennen konkurssia tilanneet menettävät Tiilikan mukaan rahansa, eivätkä saa tuotteita.

”Kaikki tilaukset, jotka on tehty ja mahdollisesti maksettu ennen konkurssiin asettamista, jäävät konkurssilain mukaan valitettavasti toimittamatta.”

Verkkokauppoihin pätee sama periaate kuin matka- tai lentoyhtiöiden konkursseissa. Etukäteen tilattuja ja maksettuja asioita ei toimiteta, mutta jos asiakas on käyttänyt luottokorttia, hän voi saada hyvityksen ostoksesta korttiyhtiöltä.

”Asiakkaiden kannattaa olla omaan korttiyhtiöön yhteydessä”, Tiilikka neuvoo.

Kun verkkokaupat avataan myöhemmin uudelleen, niissä voi Tiilikan mukaan taas asioida. Konkurssipesä hoitaa tilaukset normaalisti. Laki estää vain ennen konkurssia tehtyjen tilausten toimittamisen.

Konkurssipesä ryhtyy saman tien etsimään Anttilan tavarataloketjulle ostajia.

”Ideaalitilanne olisi, että saisimme myytyä kaikki tavaratalot toiminnallisena kokonaisuutena eli niin sanottuna liiketoimintakauppana. On myös mahdollista myydä toimintaa osina, kuten verkkokauppa erikseen.”

Tiilikka kertoo, että kiinnostusta Anttilaan on jo olemassa.

”Kyllä viitteitä siitä on.”

Hän ei kuitenkaan vielä paljasta edes sitä, ovatko ostajaehdokkaat ulkomaisia vai kotimaisia tahoja.

Vuosina 1996–2015 Anttila tuli kuluttajille tutuksi Keskon omistamana tavarataloketjuna. Kesko kuitenkin myi asiakaskadosta kärsineen Anttilan pääomasijoitusrahasto 4K Investille viime vuoden maaliskuussa.

4K Investin johdolla Anttila on sulkenut heikoimmin menestyneitä tavarataloja, mutta myös avannut uusia liikkeitä äskettäin. Uudet Anttilat avattiin keväällä Torniossa, Turussa ja Lohjalla.

Kesäkuussa Anttila tiedotti vähentävänsä jopa 300 työntekijää Kodin1-tavarataloista, mutta samanaikaisesti vakuutti, että Lempäälän Ideaparkiin avataan vielä uusi Anttila.

Pääluottamusmies Vauhkalan mukaan yt-neuvottelujen oli tarkoitus päättyä ensi perjantaina.

”Nyt ne jäävät tietysti konkurssin vuoksi kesken.”

Hän toivoo, että Anttilalle löytyisi uusi omistaja.

”Olen kiertänyt vuoden aikana kaikki tavaratalomme. Omistajan vaihtumisen jälkeen ilmapiiri oli jonkin aikaa jopa erittäin positiivinen, mutta jo Kodin1:n uutiset vetivät mielet matalalle.”

Vauhkala uskoo, että 4K Invest yritti tosissaan uudistaa Anttilaa.

”Heillä oli selkeä halu kehittää tavarataloja ja saada tulosta aikaiseksi. Ilmeisesti rahat tai usko loppuivat kesken. Ehkä molemmat.”

Anttilan tiedotteen mukaan ”tervehdyttämistoimenpiteistä huolimatta yhtiö ei ole kyennyt saamaan toiminnalleen lisärahoitusta”. Anttila kieltäytyy toistaiseksi antamasta lisätietoja konkurssista. Yhtiö keskittyy nyt ”tilanteen selvittämiseen”.

Myöskään Anttilan nykyinen omistaja, Luxemburgiin rekisteröity 4K Invest, ei suostunut vastaamaan HS:n kysymyksiin.

”Emme kommentoi”, yhtiön pääkonttorista Münchenistä kerrottiin.

Päätöksen konkurssista teki Anttilan hallitus. Hallitusta johtaa 4K Investin saksalainen edustaja Markus Zöllner.

Ongelmiin ajautuneiden suurten ja keskikokoisten yhtiöiden pelastamiseen erikoistuneen 4K Investin tunnuslause on ”Me korjaamme sen”. Tällä kertaa sijoitusrahaston kärsivällisyys kuitenkin loppui nopeasti.

Anttilan suurimpia velkojia ovat Tiilikan mukaan Kesko, Nordea, Varma ja Posti.

Seppo Samuli / Lehtikuva
Etenkin Kodin1-tavarataloilla on mennyt huonosti.
Etenkin Kodin1-tavarataloilla on mennyt huonosti.

Helsingin Kampin Salomonkadulla sijaitsevan Anttilan asiakkaista vain harva oli vielä tiistaina kello 17.30 mennessä kuullut Anttilan konkurssihakemuksesta.

Liikkeen henkilökunta oli huolissaan työpaikkojen puolesta. He kuulivat konkurssista vasta tiistaina. Työtekijät sanoivat HS:lle, että Anttilan johto oli kieltänyt heitä antamasta haastatteluita.

Kampin Anttilassa ei tiistai-iltana suurta yleisöryntäystä ollut. Monia liikkeessä vierailleita asiakkaita huoletti uutisessa etenkin Kodin1-tavaratalojen sulkeutuminen.

”Siellä on tullut käytyä aika usein. Kodin1:ssä hyvää on se, ettei ole tarvinnut lähteä etsimään sisustustarvikkeita kaupungin ulkopuolelta. Etenkin Kaisaniemen Kodin1 sijaitsee todella hyvällä paikalla”, Anni Partanen sanoi.

”Kun lapset olivat pieniä, niin Anttilassa tuli käytyä useammin. Muistan, että etenkin Kodin1 oli sellainen paikka, jossa tuli käytyä”, Helsingissä asuva Timo Karttunen sanoo.

Kalle Anttilan 1950-luvulla perustamalla tavarataloketjulla on ollut suuri rooli suomalaisen vähittäiskaupan historiassa.

Myös Kampin Anttilassa tiistaina vierailleet ihmiset harmittelivat konkurssia juuri liikkeen historian takia.

”Kyllä Anttilalla oma statuksensa oli ja on. Nytkin tulin tänne katselemaan, kun olin tuossa bussia odottamassa”, Karttunen sanoi.

Samaa mieltä olivat myös Lea Graydi ja Riitta Lipponen.

”Harmi, jos tämä nyt tosiaan nurin menee. Täällä on ollut paljon hyviä tarjouksia ja tuotteita”, Graydi sanoi.

Lipponen on asunut Ruotsissa 1980-luvun lopusta saakka. Hän kertoi vierailevansa aina Suomessa käydessään Anttilassa.

”Kyllä täällä on pitänyt käydä ja Kodin1:ssä myös”, Lipponen sanoi.

”Mutta ei tämä pärjää vertailussa Ikealle.”

Markus Jokela / HS
Tavarataloketju Anttila on asetettu konkurssiin. Kuva Kaivokadun myymälästä Helsingistä.
Tavarataloketju Anttila on asetettu konkurssiin. Kuva Kaivokadun myymälästä Helsingistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat