Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pokémon Go muuttaa jo peliteollisuuden valtasuhteita – myös muut kuin Nintendo rikastuvat

Googlesta irtautunut Niantic teki Pokémon-pelin, joka kaksinkertaisti japanilaisyhtiön Nintendon markkina-arvon.

Talous
 
Chris Helgren / Reuters
Pidgey-pokémon liitelee autotiellä. Nianticin kehittämä ja Pokémon Companyn julkaisema lisättyä todellisuutta hyödyntävä peli on hurmannut myös sijoittajat.
Pidgey-pokémon liitelee autotiellä. Nianticin kehittämä ja Pokémon Companyn julkaisema lisättyä todellisuutta hyödyntävä peli on hurmannut myös sijoittajat. Kuva: Chris Helgren / Reuters

Pokémon Go -pelistä on vauhdilla tulossa peli- ja viihdeteollisuuden valtasuhteita murtava hitti.

Pokémon-tuotemerkin osin omistavan Nintendon markkina-arvo ehti yli kaksinkertaistua vajaassa kahdessa viikossa, ja yhtiöstä tuli hetkellisesti jopa Playstation 4 -pelikonsoleita valmistavaa Sonya arvokkaampi. Viime perjantaina Nintendon osakkeella tehtiin enemmän päiväkohtaisia kauppoja kuin millään muulla Tokion pörssin osakkeella koskaan, kertoi uutistoimisto Bloomberg.

Sijoittajien mielestä peliuutuuden Nintendolle tuoma lisäarvo vastasi maanantaina jo suunnilleen suomalaisen hissiyhtiön Koneen koko markkina-arvoa. Tiistaina sijoittajat kuitenkin säikähtivät mahdollisesti siksi, että nettijulkaisu Techcrunch kertoi pelijulkaisun lykkääntyvän Japanissa. Nintendon osakekurssi vajosi tiistaina noin 13 prosenttia.

Pokémon Go on silti palauttanut uskon Nintendoon, jonka brändi uhkasi jo pölyttyä.

Mutta ketkä todellisuudessa rikastuvat Pokémon Go -pelillä ja sen tulevilla oheistuotteilla?

Vaikka pokémonit eli taskuhirviöt ovat perijapanilainen keksintö, peliuutuuden on kehittänyt yhdysvaltalainen startup-yritys Niantic. Paikannusteknologiasta innostunut John Hanke perusti yrityksen kuusi vuotta sitten internetyhtiö Googlen sisäisenä projektina.

Niantic irtautui itsenäiseksi yritykseksi viime lokakuussa ilmeisesti siksi, että japanilainen peliyhtiö Nintendo ei olisi lisensoinut Pokémon-tuotemerkkiä Googlen käyttöön. Itsenäisen pienyhtiön toimintaan Nintendolla on enemmän sananvaltaa.

Google omistaa yhä osuuden Nianticistä, mutta tarkkoja omistusosuuksia yritykset eivät ole julkistaneet. Crunchbase-tietokannan mukaan Nianticilla on kahdeksan ulkopuolista sijoittajaa, joihin kuuluvat Googlen lisäksi Nintendo ja Pokémon.

Nintendo puolestaan omistaa kolmanneksen Pokémon-yhtiöstä, joka hallitsee pikkuhirviöiden tuotemerkkiä ja lisensointia. Loput Pokémon-yhtiöstä on jaettu pokémonkortit luoneen Creaturesin ja käsikonsolipelejä kehittävän Game Freakin välillä. Pokémon-yhtiö on Pokémon Go -pelin julkaisija.

Uuden mobiilipelin tuotot jakautuvat siis moneen osaan. Lisäksi yhdysvaltalaiset Google ja Apple haukkaavat 30 prosentin osuuden sovelluskaupoissaan myytävien sovellusten tuotoista. Suomalaisten pelaajienkin poképalloihin, houkuttimiin ja hautomoihin tuhlaamista euroista lähes kolmannes menee Applelle tai Googlelle.

Googlen kurssi on samalla, noin kahden viikon aikajaksolla kohonnut hieman yli kuusi prosenttia ja Applen 4,5 prosenttia. Pokémonin menestys ei siis ole merkittävästi lihottanut jo ennestään valtavia yhtiöitä. Molempien yhtiöiden markkina-arvo on yli 500 miljardia dollaria ja ne ovat viimeisen vuoden aikana kisanneet tasaväkisesti maailman arvokkaimman pörssiyhtiön paikasta.

Googlen mahdollisuudet hyötyä Pokémonista ovat kuitenkin selvästi Applea suuremmat, sillä internetyhtiö on investoinut merkittävästi lisättyyn todellisuuteen ja virtuaalitodellisuuteen. Virtuaalitodellisuus on suljettu digitaalinen maailman, kun taas lisätyssä todellisuudessa digitaalisia elementtejä, kuten pokémoneja, rakennetaan todellisuuden päälle.

Google saattaa jopa kaivaa naftaliinista epäonnistuneet Google Glass -älylasit, joita kuluttajat eivät ainakaan ennen pokémonjahtia suostuneet käyttämään.

Google on jo aiemmin sanonut, että se kehittää Glass-projektia eteenpäin. Google on myös sijoittanut lisättyä todellisuutta kehittävään Magic Leap -yritykseen.

Pokémon Go tuottaa jo useita miljoonia euroja viikossa, vaikka se ei toimi kunnolla, eikä sitä ole vielä julkaistu suurimmilla pelimarkkinoilla Kiinassa ja Japanissa.

Tutkimusyhtiö App Annie on arvioinut, että Pokémon Go voisi helposti tuottaa vuosittain yli miljardi dollaria, jos peli laajentuu onnistuneesti tärkeimmille markkina-alueille ja ratkaisee serveriongelmansa.

Nintendon kurssinousua selittää Pokémon-tuotemerkin vahvistuminen ja oheistuotteiden potentiaali. Lisäksi sijoittajat uskovat, että Nintendo voi jatkossa hyödyntää tuottoisalla mobiilipelipuolella muita tuotemerkkejä, kuten Mariota ja Zeldaa.

Pokémon haastaa jopa Star Warsin, jonka tuotemerkin Disney viime vuonna elävöitti huimalla menestyksellä. Joulun korvilla Disneyltä on tulossa uusi Star Wars -elokuva, mutta todennäköisesti lelukauppojen ykköstuotteet ovat tänä vuonna pokémoneja. Länsimaisilla leluhyllyillä pokémonien ainoa heikkous on se, ettei niitä toistaiseksi saa Lego-muodossa.

1990-luvulla syntynyt Pokémon ja 1970-luvulla syntynyt Star Wars tekevät molemmat rahaa nostalgialla.

Vuoden 2015 Global Licensors -raportin mukaan Pokémon-yhtiö sai lisenssituloja viime vuonna 2,1 miljardin dollarin edestä.

Lähivuosina tuotot saattavat moninkertaistua, jos Niantic onnistuu pitämään Pokémon Gon suosiota yllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat