Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit varjostaa talouskasvua

IMF mukaan tänä ja ensi vuonna maailman kokonaistuotanto kasvaa 0,1 prosenttiyksikköä aiemmin ennustettua vähemmän.

Talous
 
Dylan Martinez / Reuters
Euroopan unionin kannattajat osoittivat tukeaan EU:lle Lontoossa kesäkuun lopussa järjestetyssä mielenosoituksessa.
Euroopan unionin kannattajat osoittivat tukeaan EU:lle Lontoossa kesäkuun lopussa järjestetyssä mielenosoituksessa. Kuva: Dylan Martinez / Reuters

Euroalueen ja Britannian kokonaistuotanto kasvaa tänä ja ensi vuonna aiemmin ennustettua hitaammin, varoittivat Euroopan komissio ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tiistaina.

Talouskasvua leikkaa Britannian kansanäänestyksen tulos, jossa äänestäjien enemmistö kannatti Britannian eroa EU:sta eli brexitiä, komissio ja IMF totesivat.

Brexitin taloudellisia vaikutuksia arvioitiin ennen kansanäänestystä.

Mutta IMF ja EU-komissio ovat ensimmäiset kansainvälisen talousjärjestyksen viralliset toimielimet, jotka ovat analysoineet brexitin vaikutuksia kansanäänestyksen jälkeen.

Brexit hidastaa talouskasvua, koska se on aiheuttanut paljon epävarmuutta tulevasta.

”Epävarmuus tarkoittaa taloudenpitäjien (kuten kuluttajien, sijoittajien ja poliitikkojen) kyvyttömyyttä muodostaa selkeitä odotuksia tulevasta talouden kehityksestä”, EU-komission raportissa todetaan.

IMF:n pääekonomisti Maurice Obstfeld kuvasi Washingtonissa tiedotustilaisuudessa samaa ilmiötä kansanomaisesti: ”Brexit on nyt kapula rattaissa”, hän sanoi.

Koska tulevaisuus on epävarma, esimerkiksi kotitaloudet lykkäävät kulutustaan ja yritykset investointejaan. Nämä käyttäytymisen muutokset leikkaavat vääjäämättä talouskasvua.

Käytännössä IMF ja EU-komissio reagoivat odotuksiin kasvun hidastumisesta leikkaamalla ennen Britannian kansanäänestystä laatimiaan ennusteitaan.

Kumpikin toimielin heikensi ennusteitaan vuosien 2016 ja 2017 bruttokansantuotteen (bkt) kasvusta Britanniassa ja euroalueella.

Britanniassa talouskasvu hidastuu paljon, mutta bkt ei supistu vuodesta toiseen eli Britannia välttää taantuman vuositasolla. Euroalueella talouskasvun odotetaan hidastuvan vain hieman

Komission julkaisema raportti keskittyi brexitin vaikutuksiin Euroopassa. IMF:n katsaus käsitteli koko maailmaa.

Vaikka Britannian ulkopuolella brexitin kielteiset vaikutukset bkt:n muutokseen näyttävät jäävän vähäisiksi, IMF:n ja EU-komission raportit piirsivät monella tapaa synkän kuvan.

IMF muun muassa arvioi, että ennen Britannian kansanäänestystä sinänsä laimeissa näkymissä oli merkkejä paremmasta.

Useissa kehittyneissä talouksissa talouskasvu oli alkuvuodesta vaimeaa, mutta talouden elpyminen Brasilian ja Venäjän kaltaisissa kehittyvissä talouksissa oli ollut hieman odotettua parempaa.

Näiden tekijöiden johdosta IMF oli varautunut parantamaan hieman koko maailman kasvunäkymiä talousennusteensa päivityksessä ennen kuin brexit-äänestys romutti tämän toiveen.

Vakavampi huoli on kuitenkin se, että IMF ja EU-komissio luonnehtivat ennusteisiinsa tekemiään heikennyksiä maltillisiksi.

Kumpikin totesi, että vielä on mahdotonta ennustaa, millaisesta erosta EU ja Britannia lopulta pystyvät sopimaan.

IMF kertoi perustaneensa ennusteensa oletukselle, että brexitin vaikutus ulkomaankauppaan ja rahoitusmarkkinoihin jää vähäiseksi.

”Huomattavasti kielteisemmät tulokset ovat täysin mahdollisia”, IMF totesi.

Samoin IMF huomautti, että vaikka rahoitus- ja valuuttamarkkinat reagoivat brexit-äänestykseen voimakkaasti, niiden reaktiot ovat olleet ymmärrettävissä.

Voi kuitenkin olla, että rahoitusmarkkinat reagoivat vähemmän hallitusti, jos uudet riskit kuten esimerkiksi euroalueella orastava pankkikriisi muuttuu todellisuudeksi.

IMF painotti, että talous- ja rahapolitiikan päättäjien eli hallitusten ja keskuspankkien pitää varautua tekemään yhteistyötä ja ryhtymään uusiin toimiin, ettei talouskasvu heikkene lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat