Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koneen toimitusjohtaja Ehrnrooth: ”Kiinan tilanteesta selvitty hyvin”

Talous
 
Kari Pullinen
Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth.
Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth. Kuva: Kari Pullinen

Hissejä ja liukuportaita valmistava Kone näyttää ainakin toistaiseksi selvinneen kuivin jaloin Kiinan sukelluksesta.

Kone julkisti tiistaina jälleen erinomaisen osavuosituloksen. Liikevaihto kasvoi huhti–kesäkuussa vajaat kolme prosenttia 2 272 miljoonaan euroon ja liikevoitto koheni edelleen 349 miljoonaan euroon.

Koneen murheenkryyni on viime vuodesta asti ollut maailman tärkein hissien markkina-alue Kiina. Kiinassa myydään lähes kaksi kolmannesta maailman kaikista hisseistä ja liukuportaista, ja Kone on Kiinan markkinoiden ykkönen noin 20 prosentin markkinaosuudella. Kiinan hissi- ja huoltomarkkinat tuovat runsaan kolmanneksen koko Koneen liikevaihdosta.

Kone on hyödyntänyt taitavasti Kiinan kuluneen vuosikymmenen kasvubuumin. Toisaalta talouskasvun hidastuminen heijastuu yhtiöön voimakkaasti.

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth uskoo heikkouden olevan väliaikaista. Maailman suuret muutokset eli kaupungistuminen ja sinkkutalouksien yleistyminen ulottuvat Kiinaankin ja tarkoittavat hissialalle kirkasta tulevaisuutta.

”Tänä vuonna hissejä ja liukuportaita myydään siellä 5–10 prosenttia viime vuotta vähemmän. Suurimmissa kaupungeissa ihmiset vaurastuvat ja kuluttavat nytkin, eikä myymättömiä asuntoja ole liikaa. Pienemmissä kaupungeissa asuntoja on paljon myymättä ja tilanteen purkautuminen kestää”, Ehrnrooth sanoo.

Kiinan merkitys yhtiölle on niin suuri, että se vähensi uusien tilausten määrää alkuvuonna ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009 notkahduksen.

”Kaikilla muilla markkinoilla tilaukset ovat silti kasvaneet. Uusien tilausten määrä oli toisella neljänneksellä Koneen historian toiseksi suurin. Olen tyytyväinen siihen, miten olemme tällaisessa tilanteessa pystyneet toimimaan”, Ehrnrooth sanoo.

Erityisen tyytyväinen toimitusjohtaja oli 20 prosentin kasvuun hissiremonttien markkinoilla, johon Kone on panostanut.

Uusien hissien ja liukuportaiden osuus yhtiön liikevaihdosta on enää 53 prosenttia eli suhdannevaihteluita tasaavat huolto ja remontit muodostavat siitä jo lähes puolet.

Uusien tilausten vähenemisestä huolimatta Koneen tilauskanta kasvoi alkuvuonna 8 764 miljoonaan euroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat