Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomelle luvassa karvas pettymys EU:n päästöesityksessä – ”Hintalappu kovempi ja joustonvara pienempi”

HS:n tietojen mukaan EU-komission esitys ilmastotavoitteista ei ota huomioon Suomen näkemystä metsänhoidosta.

Talous
 
Jussi Nukari
Metsäyhtiö UPM:n sellutehdas Lappeenrannassa.
Metsäyhtiö UPM:n sellutehdas Lappeenrannassa. Kuva: Jussi Nukari

Bryssel

Suomalaiset virkamiehet ja etujärjestöt odottavat jännittyneinä keskiviikkona julkaistavaa Euroopan unionin komission ilmastolinjausta, josta käy ilmi Suomelle ja muille maille esitettävät päästötavoitteet.

Komissio julkaisee ehdotuksen, johon kirjataan, miten paljon Suomi joutuisi vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään päästökauppaan kuulumattomilla sektoreilla 2020-luvulla. Ehdotuksella EU pyrkii pysymään Pariisin ilmastokokouksen sitoumuksissa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Helsingin Sanomien EU-lähteistä saaman käsityksen mukaan ehdotus ei ole Suomelle kovinkaan mieluinen etenkään metsiä koskevien hiilidioksidilaskelmien puolesta.

Komissio toteaa keskiviikkona julkaistavassa tiedotteessaan, että ehdotus rakentuu ”reiluuden, solidaarisuuden ja joustavuuden” periaatteille. Se tarkoittanee, että Suomen kaltaisten vauraampien jäsenmaiden hintalappu on kovempi ja joustovara pienempi.

HS sai nähtäväkseen komission esityksen periaatteellisen sisällön, mutta ei jäsenmaihin sovellettavia laskelmia. Suomalaisten virkamiesten mukaan esityksestä on tihkunut poikkeuksellisen vähän ennakkotietoja.

Komissiossa numeroista ja kunkin maan kohtelusta on käyty tiukkaa kiistaa vielä tiistainkin aikana. Sitä varten komissio on konsultoinut kaikkia 28 jäsenmaata.

Mitä komissio oikein ehdottaa?

Keskiviikkona julkaistaan ehdotus ”taakanjakoasetuksesta”, johon on kirjattu se, kuinka paljon kunkin EU-maan tulisi vähentää kasvihuonekaasupäästöjään vuosina 2021–2030. Kyseessä on päästökaupan ulkopuolinen sektori, johon kuuluvat maatalous, liikenne, rakennukset ja jätehuolto.

Kyseinen sektori muodostaa lähes 60 prosenttia EU:n päästöistä.

EU-johtajat päättivät vuonna 2014, että päästökaupan alaisen ETS-sektorin päästöistä leikataan vuoteen 2030 mennessä 43 prosenttia vuoden 2005 tasoon verrattuna. Sektoriin kuuluvat teollisuus ja energiantuotanto.

Keskiviikon ehdotuksen kohteena olevan ei-ETS-sektorin osalta päästöistä leikataan 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, kun vuoteen 2020 tavoite on ollut 10 prosenttia. Eri maiden päästövähennykset on sidottu erityisesti asukaskohtaiseen bruttokansantuotteeseen.

Päästöleikkausvaatimukset ovat 0–40 prosenttia. Suomen leikkaustarpeeksi on ennakoitu 35–38 prosenttia, kun jotkin Itä-Euroopan maat ovat lähellä nollaa prosenttia, Elinkeinoelämän keskusliitosta kerrotaan.

Yhden prosenttiyksikön ero tarkoittaa kymmenien miljoonien eurojen kustannuseroa.

Liikenne on Suomen ei-ETS-sektorin suurin päästöjen lähde. Mitä enemmän Suomen pitää laskea päästöjä, sen korkeammiksi nousevat kuljetuskustannukset.

Siinäkö kaikki?

Komissio antaa keskiviikkona myös suomalaisten näkökulmasta tärkeän esityksen siitä, miten niin sanotun LULUCF-sektorin päästöt otetaan huomioon eri maiden ilmastovelvoitteissa. Sektoriin kuuluvat maankäyttö, maankäytön muutos ja metsänhoito.

HS:n tietojen mukaan metsänhoidon vaikutusta päästömääriin ei tulla huomioimaan, koska se ei komission mukaan ole laskennallisesti mahdollista. Tämä on aiheuttanut suurta kiistaa.

”Jos näin on, se on huolestuttava asia. Olemme odottaneet, että metsänhoito olisi mukana kuvioissa, että siitäkin voisi hyötyä”, toteaa ympäristöneuvos Magnus Cederlöf ympäristöministeriöstä.

Komission ehdotuksessa jäsenmaat voivat käyttää ”joustavuuksia” eli siirtää eri päästösektoreilta keräämiään pisteitä toisille sektoreille. Näin ollen esimerkiksi uuden metsän istuttaminen lasketaan päästöä vähentäväksi toimenpiteeksi, jolla voidaan kompensoida vaikkapa liikenteen päästövähennysvaatimuksia.

Metsänhoitoa, joka myös kasvattaa hiilidioksidia sitovaa ”nielua”, ei sen sijaan laskelmiin kelpuuteta.

”Kaikki jäsenmaat ovat yhtä pettyneitä. Jotain on tehty oikein, kun kaikki ovat tasaisen raivoissaan”, eräs komission virkamies toteaa.

Metsäteollisuus ry:n energia- ja ilmastopäällikkö Ahti Fagerblom toteaa rauhallisesti, että komissio lienee kuullut kaikkia maita tasapuolisesti.

”Kultaista keskitietä on etsitty. En usko, että mitään katastrofia on odotettavissa, sillä lopputulokseen voidaan vielä vaikuttaa.”

Mitä seuraavaksi?

Seuraavaksi esitykset siirtyvät Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden käsittelyyn. Aikaa asian vatvomiseen on, koska puhutaan vuodesta 2021.

Aktivistit ovat jo ennakkoon arvostelleet, että komission esitys ei ole riittävän kunnianhimoinen. Carbon Market Watch -järjestön mukaan päästökaupan ulkopuolisen sektorin päästövähennysten pitäisi olla EU-tasolla 45 prosenttia 30 prosentin sijaan, jotta maapallon lämpeneminen saadaan paremmin hallintaan.

Järjestö varoittaa, että esitys mahdollistaa ilmastotavoitteet vesittävien porsaanreikien käytön.

Britannian EU-eron vaikutusta ei ole komission ehdotuksessa huomioitu. Yhden laskelman mukaan Suomen päästövähennystavoite kasvaa 0,6 prosenttia, jos Britannia lähtee EU:sta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat