Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU määräsi rekkojen valmistajille ennätyssakot

Kolmen miljardin euron sakko olisi voinut enimmillään olla jopa 10 miljardia euroa

Talous
 
Francois Lenoir / Reuters
Margrethe Vestager
Margrethe Vestager Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Euroopan unionin komissio määräsi tiistaina ennätyssakot hintakartellista Euroopan suurimmille kuorma-autojen ja rekkojen valmistajille.

Viiden yhtiön saama yhteissakon määrä oli 2,93 miljardia euroa.

Aiempi yritysten suurin sakko oli 1,4 miljardia euroa. Sen saivat televisioiden ja tietokoneiden valmistajat niin ikään hintakartellista 2012.

Sakkoja saivat rekka-autoja valmistavat DAF, Daimler, Iveco, Scania ja Volvo/Renault. Kartellissa mukana ollut MAN selvisi ilman rangaistusta, koska sen ilmiantoon kartellin paljastuminen pitkälti perustui.

EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager perusteli suuria sakkoja asian vakavuudella.

Hän huomautti, että rekka-autojen valmistajat ovat estäneet hintakilpailua 14 vuotta vuosina 1997–2011 ja aiheuttaneet kuluttajille suurta vahinkoa.

”Kartelli ei ole merkinnyt kovempia kustannuksia vain autojen ostajille eli kuljetusliikkeille, vaan välillisesti se on vaikuttanut myös moneen muuhun hyödykkeeseen ruoasta huonekaluihin”, Vestager sanoi Financial Times -lehden mukaan.

Kartellissa mukana olleet yhtiöt ovat valmistaneet EU:n teillä liikkuvista 30 miljoonasta rekka-autosta noin 90 prosenttia.

Vaikka sakot ovat tuntuvia, ne eivät vastaa lähellekään määrää, jonka komissio olisi voinut enimmillään määrätä. Sakko olisi voinut olla kymmenen prosenttia yhtiöiden maailmanlaajuisesta liikevaihdosta eli 10,7 miljardia euroa.

Yhtiöt voivat joutua maksamaan vielä lisää, jos menetyksiä kärsineet kuljetusyritykset nostavat vahingonkorvauskanteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat