Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea löysi Panaman veroparatiisista 31 pohjoismaalaista edunsaajaa – yksi on suomalainen

Pohjoismaiden suurin pankki kertoo, että sen asiakkailla on yhteensä 562 yritystä veroparatiiseissa.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Finanssikonserni Nordean logo konttorin ulkopuolella Helsingissä.
Finanssikonserni Nordean logo konttorin ulkopuolella Helsingissä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Nordea kertoo, että sen asiakkailla oli viime keväänä yhteensä 562 aktiivista yrityskokonaisuutta veroparatiiseissa. Näistä 129 yhtiötä oli lakitoimisto Mossack Fonsecan tai muun panamalaisen lakitoimiston kautta perustettuja hallintayhtiötä.

Loput Nordean asiakkaiden 433 veroparatiisiyhtiöstä on siis jonkun muun kuin panamalaisen lakitoimiston kautta perustettuja. Veroparatiisiyhtiön postilaatikko eli muodollinen kotipaikka voi sijaita hyvinkin monessa matalan verotuksen maassa.

Nordea julkaisi selvityksensä veroparatiisiyhtiöiden käytöstä keskiviikkona aamulla. Sen mukaan aktiivisista yhtiöistä viisi on pohjoismaissa asuvien asiakkaiden ylläpitämiä. Nordea ei ole laskenut pohjoismaissa asuviksi Islannissa asuvia, joita tuli esiin kaksikymmentä

Pohjoismaiden kansalaisuus taas on ollut kaikkiaan 31 hallintayhtiön edunsaajalla, kun tarkasteltavana ovat keväällä 2016 aktiiviset Panaman veroparatiisiyhtiöt, Nordea kertoo. Suurimmat kansalaisuusryhmät Panaman veroparatiisiyhtiöiden edunsaajista olivat islantilaiset, venäläiset ja britit.

Nordean riskienhallintajohtaja Ari Kaperi sanoi keskiviikkona Nordean tiedotustilaisuudessa, että yhä käytössä olevista Panaman-yhtiöiden edunsaajista yksi on suomalainen.

”Hän asui yhtiön perustamisen aikaan ulkomailla, mutta on nyttemmin palannut Suomeen”, Kaperi sanoi.

Nordean selvityksen mukaan Suomesta ei myöskään ole annettu veroparatiiseihin liittyviä hallinnointi- tai perustamispalveluja.

Lisäksi Nordean eri pohjoismaiden Private Banking yksiköistä löytyi 16 asiakasta, jotka asuvat pohjoismaissa. Heidän veroparatiisiyrityksensä ovat olleet aktiivisessa käytössä 2010–2016.

Näistä tapauksista viisi tarvitsee lisäselvityksiä, Nordea kertoo.

Muista asiakkaista 68 joutuu lisäselvityksiin, ja Nordea on estänyt heidän tilinkäyttönsä. Nordean mukaan näiden henkilön tiedoissa on ”havaittavissa vuosina 2010 - 2016 viitteitä seikoista, jotka vaativat lisäselvityksiä, jotta voidaan varmistaa, että yritysten tosiasialliset edunsaajat ovat noudattaneet Nordean veronkierron estämistä koskevia toimintaperiaatteita”.

Uutta tietoa keskiviikkona julkaistussa selvityksessä onkin se, että myös Nordean muut yksiköt Luxemburgin pankin ulkopuolella ovat olleet auttamassa veroparatiisiyhtiöiden perustamisessa. Varakkaiden asiakkaiden varainhoitoon erikoistunut Nordea Private Banking on ollut mukana perustamassa 16 veroparatiisiyhtiötä.

Nordean mukaan vielä aktiivisten veroparatiisiyhtiöiden hoidettavana olevien varojen arvo oli 216 miljoonaa euroa. Jokainen yhtiö hoiti siis keskimäärin vähän yli miljoonan euron sijoitusvarallisuutta.

Nordea ei kuitenkaan löytänyt todisteita siitä, että työntekijät olisivat olleet aloitteellisia veroparatiisiyritysten perustamisessa tai aktiivisesti auttaneet asiakkaiden mahdollista veronkiertoa. Nordean riskienhallintajohtaja Kaperi sanoi keskiviikkona, että selvityksessä haastateltiin vain Nordeassa edelleen töissä olevia työntekijöitä ja käytiin läpi heidän sähköpostejaan.

Sen sijaan Nordea löysi seitsemän tapausta, joissa työntekijät eivät olleet noudattaneet sisäisiä sääntöjä. Tämä tarkoitti esimerkiksi päivämäärien muuttamista jälkikäteen veroparatiisiyhtiöiden asiakirjoihin.

Nordean mukaan laittomuuksia ei todennäköisesti ollut tapahtunut eivätkä työntekijät olleet tavoitelleet henkilökohtaista etua.

Lisäksi selvityksessä tuli ilmi yksi tapaus, jossa Nordean Venäjän toiminnoissa oli rikottu konsernin toimintatapasääntöjä, kun yhtiö oli neuvonut asiakkaitaan.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan menneinä vuosina Nordea on kuitenkin kaupannut palveluitaan aktiivisesti verosalaisuuden avulla. Nordea mainosti Sveitsin tiukkaa pankkisalaisuutta vielä 2000-luvun lopulla. Nordean Sveitsin konttori toimi Luxemburgin-yksikön alaisuudessa.

Nordea löysi omassa selvityksessään paljon puutteita asiakkaiden tunnistamisessa, minkä tarkoituksena on estää rahanpesua. Nordean mukaan selvityksessä ”havaittiin useita tapauksia”, joissa saatu dokumentaatio ei selvästikään täyttänyt Nordea-konsernin toimintaperiaatteiden mukaisia vaatimuksia.

Nordean teettämän selvityksen johtopäätös kuitenkin oli, että Nordea lopettaa nykyisenlaisen Luxemburgin-yksikkönsä. Nordea liittää Luxemburgin pankin osaksi pohjoismaista organisaatiotaan, mutta pohjoismaiset finanssivalvojat eivät silti pääse tutkimaan veroparatiisirakenteita.

Samalla Nordea uusii Luxemburgin pankin hallituksen kokoonpanon ja hallitukseen tulee yksi ulkopuolinen jäsen.

Nordea kertoo myös lopettaneensa hallintopalvelujen välittämisen veroparatiiseissa toimiviin lakitoimistoihin.

”Myöskään niin sanottujen kuoriyhtiöiden perustamista ei emme enää hyväksy. Yhtiössä pitää olla aito näkyvä hallitus”, Kaperi sanoi keskiviikkona.

Aktiivisten veroparatiisiyhtiöiden lukumäärä Panamassa on hieman suurempi kuin Nordea vielä keväällä arvioi. Tuolloin Nordea puhui historiallisesti kaikkiaan noin 400 Panama-yhtiöistä, joista edelleen aktiivisia oli Nordean tietojen mukaan noin 90 yhtiötä.

Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT kertoi kesäkuussa, että Nordean Panamaan välittämien hallintayhtiöiden edunsaajina 16 on ollut suomalaista. Yhden suomalaisen Nordea-asiakkaan Panama-yhtiö on edelleen toiminnassa, MOT raportoi.

Noin 95 prosenttia Nordean Panama-asiakkaista on siis ulkomaalaisia. Nordean Luxemburgin-yksikkö on vuosina 2004–2014 välittänyt asiakkailleen panamalaisen lakitoimiston Mossack Fonsecan avulla.

Nordean perustamia ja muitakin Panama-yhtiöitä voi etsiä tutkivan journalismin kansainvälisen järjestön ICIJ:n hakukoneella.

Ruotsin Yle on löytänyt Panama-papereista runsaasti Nordean ruotsalaisia asiakkaita. Ruotsalaisten tai suomalaisten asiakkaiden joukossa ei kuitenkaan ole yhteiskunnallisesti merkittäviä henkilöitä, joten Ruotsin tai Suomen Yle eivät ole julkaisseet nimiä.

Ylen tutkimusten mukaan Panama-papereissa on satoja suomalaisnimiä, joten valtaosa sinne perustetuista hallintayhtiöistä on jonkun muun yrityksen kuin Nordean perustamia.

Nordea kertoi jo huhtikuussa, että noin 4 000 asiakasta jätti Luxemburgin pankin asiakkuuden pian vuoden 2009 jälkeen. Tuona vuonna Nordea alkoi vaatia asiakkailtaan allekirjoitusta kahteen paperiin: 1) Nordea saa kertoa asiakkaan tiedot kunkin maan verottajalle ja 2) asiakas vakuuttaa maksavansa kaikki vaadittavat verot.

Joka kolmas Nordean Luxemburgin pankin asiakas lopetti pankkisuhteensa, kun se joutui normaalin läpivalaisun kohteeksi. Se oli iso asiakasmäärä silloisesta 12 000 asiakkaan Luxemburg-pankista.

Nordea on menettänyt Panama-paljastusten vuoksi asiakkaita myös Suomessa. Nordean ovat jättäneet muun muassa Suomen poliisijärjestöjen liitto (SPJL), Teollisuusalojen ammattiliitto (TEAM), Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) ja suurin oppositiopuolue Sdp.

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kommentoi alla olevalla videolla huhtikuussa, että Nordea ei ole rikkonut lakeja eikä omia sääntöjään.

Wahlroos huhtikuussa: Nordea ei ole rikkonut lakia eikä omia sääntöjään
Wahlroos huhtikuussa: Nordea ei ole rikkonut lakia eikä omia sääntöjään
Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kommentoi huhtikuussa 2016 Panama-kohua. Toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat