Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energia-alan tiukka kilpailu rasitti Wärtsilän tulosta

Konepaja Wärtsilän liiketulos kutistui yli kymmenyksellä huhti–kesäkuussa. Energiapuolella kilpailu on veristä, ja merenkulussa etenkin teollisuuden alustilaukset olivat harvassa.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Wärtsilä Oyj Abp:n pääkonttori Helsingissä.
Wärtsilä Oyj Abp:n pääkonttori Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kiivas kilpailu energiamarkkinoilla heikensi Wärtsilän tuloskuntoa keväällä. Yhtiö on erikoistunut merenkulun ja energiamarkkinoiden voimaratkaisuihin.

Wärtsilän vertailukelpoinen liikevoitto kutistui huhti–kesäkuussa 11 prosenttia 122 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 137 miljoonasta eurosta. Liikevaihtokin näivettyi kolme prosenttia 1,20 miljardiin euroon.

Wärtsilän osakekohtainen tulos romahti 54 sentistä 19 senttiin. Wärtsilä perustelee 65 prosentin pudotusta toiselle vuosineljännekselle ajoittuneella 42 miljoonan euron alaskirjauksella, joka liittyy Winterthur Gas & Diesel -yrityksen myyntiin. Myös esimerkiksi Brasilian valuuttariskien toteutuminen söi tulosta.

”Liiketulosta painoivat vähentyneet voimalaitostoimitukset ja energiamarkkinoiden tiukka kilpailu”, kertoo Wärtsilän uudehko toimitusjohtaja Jaakko Eskola osavuosikatsauksessa.

Wärtsilän edellinen toimitusjohtaja Björn Rosengren lähti viime marraskuussa kaivosteknologia- ja rakennusyhtiö Sandvikin toimitusjohtajaksi.

Eskola odottaa, että Wärtsilän laitetoimitukset painottuvat loppuvuoteen. Hän kuvailee Wärtsilän alkuvuotta tyydyttäväksi. Voimatuotantoala on elpynyt hieman, mikä on jo nyt kasvattanut Wärtsilän energiaratkaisujen tilausmääriä.

Merenkulkupuolella Wärtsilän asiakkaat innostuivat uudistamaan risteilyalus- ja matkustajalauttakantoja, mutta alustilausten määrä jäi silti hyvin pieneksi.

Ylikapasiteetti, alhaiset rahtihinnat sekä halpa öljy ja kaasu leikkasivat kauppalaivojen ja energiateollisuuden alusten tilauksia. Kaikkiaan Wärtsilä sai vuoden alkupuoliskolla vain 228 alustilausta, kun vuotta aiemmin niitä kertyi 806.

Palvelutilausten määräkin väheni.

Yhtiön koko tilauskertymä on pysynyt heikosta markkinatilanteesta huolimatta vakaana. Huhti–kesäkuussa tilauksia oli kasautunut kolme prosenttia enemmän kuin vertailukaudella vuotta aiemmin.

Wärtsilä teki toisella vuosineljänneksellä strategisesti merkittävän yrityskaupan, kun se osti energiahallinnan ja analytiikan ratkaisuihin erikoistuneen suomalaisyrityksen Eniramin.

”Kasvun hakeminen innovatiivisista ratkaisuista on yksi Wärtsilän strategian kulmakivistä, ja siksi olenkin erittäin innostunut Wärtsilän Eniram-hankinnasta. Kauppa on tärkeä panostus Wärtsilän digitaaliseen tulevaisuuteen”, Eskola toteaa osavuosikatsauksessa.

Wärtsilän loppuvuoden näkymät säilyivät ennallaan. Yhtiö ennustaa, että liikevaihtonsa pysyvän ennallaan tai kasvavan korkeintaan viisi prosenttia. Kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti asettuisi tänä vuonna 12,5–13 prosentin haarukkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat