Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nukkavierut myymälät ja nettikaupan heikkoudet ovat huono yhdistelmä – siitä saatiin jälleen näyttöä

Nettiasiakkaiden harmittava kohtalo heittää helposti varjon koko verkkokauppabisneksen ylle, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka.

Talous
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.
Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Anttilan tavaratalot jatkavat konkurssi-ilmoituksenkin jälkeen normaalisti, mutta verkkokauppa on suljettu.
Anttilan tavaratalot jatkavat konkurssi-ilmoituksenkin jälkeen normaalisti, mutta verkkokauppa on suljettu. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Anttila-ketjun ajautuminen vararikkoon ei ole mikään varsinainen yllätys. Perinteikäs tavarataloyhtiö on vuosia keikkunut kuilun partaalla, enemmänkin tekohengityksen kuin menestyskonseptin turvin.

Ketju sai viime vuonna uuden omistajan, jolta odotettiin enemmän. Siksi mahalasku kesken uuden lentoonlähtöyrityksen tuli hieman puskista. Viime vaiheessa Anttilan ilmettä tuunattiin, mielikuvaa muokattiin ”erinomanlaiseksi”, ja varovaista toiveikkuuttakin oli ilmassa. Jopa uusia myymälöitä.

Verkkokaupassa Anttila.com ja Kodin1.com ovat olleet miltei varteenotettavia toimijoita.

Ketjun kivijalkamyymälöissä viime aikoina asioineet aistivat toki tiettyä lopun ajan tunnelmaa. Osa mennee normaaliin tavaratalokonseptin köyhtymisen piikkiin, mutta tunnistettavissa oli myös omistajuuden puutetta ja välinpitämättömyyttä. On tuntunut kuin usko olisi jo mennyt.

Tiistaina tullut konkurssi-ilmoitus on huono uutinen suomalaiselle kuluttajalle. Puutteineenkin Anttila on rikastuttanut suomalaista käyttötavara-, kodinsisustus- ja kodinelektroniikkakauppaa. Jatkossa vaihtoehdot ovat entistä vähemmässä, kun myös kaupan jätit – Kesko ja S-ryhmä – tiivistävät omia konseptejaan. Esimerkiksi pesukone tai televisio löytyy yhä harvemman kaupan valikoimista.

Elektroniikkaketjuista moni perinteikäs toimija on niin ikään jättäytynyt kilvasta pois. Kun Expert-ketjunkin painopiste siirtyi Power-konseptiin, on alan liiketoiminta yhä vahvemmin muutaman suurmyymälän ja verkkokaupan varassa.

Anttilan konkurssissa pahimmat kärsijät ovat verkkokaupoista jo ostoksensa tehneet, joille tavaraa ei ollut vielä ehditty toimittaa. Konkurssilain mukaan ostettuja tuotteita ei vararikon jälkeen enää saa luovuttaa ostajille. Kiinteistä myymälöistä ostoksia voi edelleen tehdä.

Kortilla ostoksensa tehneet saanevat rahansa takaisin luottokorttiyhtiöstä. Verkkopankissa maksaneet asiakkaat jäävät nuolemaan näppejään, kun heidän osansa on jäädä konkurssipesän velkojaluettelon jatkeeksi.

Itse ostin viikonloppuna Kodin1.comista sisustustuotteen parinkympin tarjoushinnalla. Hyllyn piti olla haettavissa Itäkeskuksen Anttila-tavaratalosta. Nyt tavara jää saamatta, vaan eipä ole maksuakaan vielä kortilta näemmä veloitettu.

Kävi miten kävi, kohdallani menetys ei ole suunnaton. Monen muun asiakkaan tilanne on huonompi.

Kotimaiselle verkkokaupalle Anttilan konkurssi on vakava takaisku. Juuri nettiasiakkaiden harmittava kohtalo heittää helposti varjon koko verkkokauppabisneksen ylle. Moni miettii huomaamattaan sitä, kuinka turvallista netistä on tavaraa hankkia, jos menetyksen mahdollisuus on näin helposti realisoitunut.

Paradoksaalista on se, että suomalaisia on matkan varrella varoitettu ennemminkin ulkomaisten verkkokauppojen riskeistä kuin kotimaisista toimijoista. Käytännössä monen kokemus on se, että koko nettikaupan sujuvuus ja varmuus on esimerkiksi Saksassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa aivan toista luokkaa kuin meillä.

Suomalaiset kaupan toimijat ovat ryhtyneet verkkokauppaan takamatkalta, ja tulokset ovat nähtävissä. Amazon ja muut ulkomaiset jätit rohmuavat täkäläisistä kulutuseuroista leijonanosan.

Juuri tähän saumaan tarvittaisiin rohkaisevia esimerkkejä, jotka valaisivat uskoa siihen että myös Suomessa pystyy harjoittamaan menestyksellistä verkkokauppaa. Parhaassa tapauksessa jopa yhdistämään kivijalkamyymälöiden ja digitaalisen liiketoiminnan parhaat puolet. Toistaiseksi menestystarinat ovat turhan harvassa.

Nukkavierut myymälät, alimitoitettu palvelu ja nettikauppaprosessin heikkoudet ovat huono yhdistelmä. Siitä saatiin jälleen näyttöä.

Parempaan pitäisi pystyä, jos ostoseuroistamme edes osa halutaan pitää Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat