Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU julkaisi päästöesityksensä: Suomelle erittäin kovat tavoitteet – vain kahdelta maalta odotetaan suurempia leikkauksia

Komission ehdotuksella EU pyrkii lunastamaan aiemmat lupauksensa sekä Pariisin ilmastokokouksen sitoumukset, joilla maapallon lämpeneminen pyritään pysäyttämään reilusti alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Suomen päästötavoitteeksi ehdotetaan 39 prosenttia. Tavoite on selkeästi kovempi kuin mitä Suomen valtionhallinnossa tai suomalaisissa etujärjestöissä oli ennakoitu tai toivottu.
Suomen päästötavoitteeksi ehdotetaan 39 prosenttia. Tavoite on selkeästi kovempi kuin mitä Suomen valtionhallinnossa tai suomalaisissa etujärjestöissä oli ennakoitu tai toivottu. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Bryssel

Euroopan unionin komissio julkaisi keskiviikkona ehdotuksen siitä, kuinka paljon EU-jäsenmaiden tulisi leikata päästökaupan ulkopuolisten kasvihuonekaasujen päästöjään vuosina 2021–2030. Suomen päästötavoitteeksi ehdotetaan 39 prosentin leikkauksia vuoden 2005 tasoon verrattuna.

Tavoite on selkeästi kovempi kuin mitä Suomen valtionhallinnossa tai suomalaisissa etujärjestöissä oli ennakoitu tai toivottu.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) mukaan Suomi oli odottanut alempaa, 37–38 prosentin tavoitetta.

”Kyllä se yllätti. Se tuntui isolta, se on kova luku. Ei Suomi nyt ihan rikkain maa ole Euroopan unionissa”, Tiilikainen totesi puhelinhaastattelussa.

Hänen mukaansa Suomen tulee nyt tarkistaa huolella ”komission laskentamenetelmät ja lähtötiedot”.

Mikko Stig / Lehtikuva
Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.
Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Komissiosta vakuutettiin keskiviikkona, että Suomea on kohdeltu samalla tavalla kuin muitakin maita ja laskelmat perustuvat jo aiemmin omaksuttuun laskentatapaan. Suomen kohdalla otettiin huomioon vain asukaskohtainen bruttokansantuote.

Komission energia-asioista vastaava varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič totesi, ettei tavoitteiden pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä, koska kaikkia jäsenmaita on asiassa konsultoitu.

Suomen päästötavoite on korkeimmasta päästä, sillä vain Ruotsilta ja Luxemburgilta odotetaan kovempia päästöleikkauksia, 40 prosenttia. Myös Tanskalta odotetaan Suomen tavoin 39 prosentin leikkauksia, kun EU:n keskiarvoinen tavoite on 30 prosenttia.

Bulgarian päästötavoitteeksi asetettiin alin prosentti, pyöreä nolla. Mikään maa ei saa kasvattaa päästöjään, kuten aiemmin on sallittu.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Suomen on ”käännettävä jokainen kivi” saadakseen ”oikeudenmukaisempaa” kohtelua. Erityisesti kuljetuskustannusten pelätään kasvavan merkittävästi.

”Suomen päästövähennystavoite nousee siis nykyisestä 16 prosentista 39 prosenttiin seuraavalla vuoteen 2030 ulottuvalla kaudella. Esimerkiksi VATT ja VTT ovat arvioineet, että tällainen tavoite tarkoittaa merkittävää nousua myös kuljetuskustannuksiin”, sanoo EK:n johtava asiantuntija Tiina Haapasalo.

Jokainen prosenttiyksikkö lisää päästötavoitteissa saattaa Suomen kohdalla tarkoittaa kymmenien miljoonien eurojen lisälaskua. Tiilikainen totesi kuitenkin, että tällaiset laskelmat ovat pelkästään teoreettisia.

Komission ehdotuksella EU pyrkii lunastamaan aiemmat lupauksensa sekä Pariisin ilmastokokouksen sitoumukset, joilla maapallon lämpeneminen pyritään pysäyttämään reilusti alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

EU:n ilmasto- ja energiakomissaari Miguel Arias Cañete totesi EU:n asettaneen kunnianhimoisen päästövähennystavoitteen ja olevansa ”vakuuttunut siitä, että EU voi saavuttaa päästövähennystavoitteensa jäsenvaltioiden yhteisin ponnisteluin”.

RAMZI BOUDINA / Reuters
EU:n ilmasto- ja energiakomissaari Miguel Arias Cañete.
EU:n ilmasto- ja energiakomissaari Miguel Arias Cañete.

”Ehdotuksemme osoittavat meidän panostaneen asiaan ja pitävän lupauksemme”, Cañete sanoi.

Ehdotusta luonnehditaan ”reiluksi ja solidaariseksi” ja siihen sisältyy monenlaisia joustoja.

EU-maille ja Euroopan parlamentille annettiin keskiviikkona käsiteltäväksi myös ehdotus, kuinka niin sanotun Lulucf-sektorin päästöt voivat vaikuttaa eri maiden päästökokonaisuuteen. Sektoriin kuuluvat maankäyttö, maankäytön muutos ja metsänhoito.

Komission ehdotuksessa jäsenmaat voivat käyttää ”joustavuuksia” eli siirtää eri päästösektoreilta keräämiään pisteitä toisille sektoreille. Näin ollen esimerkiksi uuden metsän istuttaminen lasketaan päästöä vähentäväksi toimenpiteeksi, jolla voidaan kompensoida vaikkapa liikenteen päästövähennysvaatimuksia.

Sen sijaan metsänhoidon vaikutusta päästöjen vähentäjänä eli niin sanottuna hiilinieluna ei voida vielä ottaa huomioon. Tämä on pettymys Suomelle, jonka mielestä metsänhoidon pitäisi vaikuttaa siihen, miten maan kokonaispäästöjä tarkastellaan.

Komission mukaan metsänhoitoon liittyvä vertailukelpoinen tilastointi on liian levällään, että asiaa voitaisiin ottaa huomioon muiden päästöjen kompensoinnissa. Komissaari Cañete totesi kuitenkin tiedotustilaisuudessaan, että metsänhoito voidaan erillisellä päätöksellä ottaa huomioon myöhemmin.

Tiilikainen kertoi puhelinhaastattelussa, että komissio on viime hetkellä lopettanut vastaan haraamisen ja avannut oven metsänhoidon vaikutusten kompensointiin. Hänen mukaansa Suomi on halukas auttamaan komissiota kehittämään metodin, jonka mukaan metsänhoidon vaikutukset voidaan laskea ja ottaa huomioon.

”On hyvä, että ilmastopolitiikkaan sisällytetään jo nyt kannusteita nielujen kasvattamiseksi. Se ei romuta ilmastotavoitteita, vaan tunnustaa hiilinielujen suuren merkityksen ilmastonmuutoksen torjunnassa”, Tiilikainen totesi.

Lulufc-sektorin kompensaatiot ovat joka tapauksessa vaatimattomat, Suomen kohdalla enimmillään 1,3 prosenttiyksikköä päästötavoitteesta. Sen lisäksi Suomi voi kompensoida päästötavoitetta parin prosenttiyksikön verran päästökauppasektorin puolelta.

Kansalaisjärjestöt ilmaisivat heti pettymyksensä komission ehdotukseen. Niiden mielestä EU:n tulisi leikata päästökaupan ulkopuolisia päästöjä ainakin 45 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, mikäli EU pystyisi edes teoriassa saavuttamaan lupaamansa tavoitteet.

Carbon Market Watch -järjestön EU-politiikasta vastaava johtaja Femke de Jong totesi, että EU-komission ehdotus sisältää monia porsaanreikiä, jotka antavat jäsenmaille mahdollisuuden “huijata itsensä irti ilmastositoumuksistaan”.

Hänen mukaansa Pariisin sopimuksessa viime joulukuussa julkilausuttu tavoite, jonka mukaan maapallon lämpeneminen pyritään pysäyttämään 1,5 asteeseen, ei keskiviikon ehdotuksella lähene.

Britannian EU-eron vaikutusta ei ole komission ehdotuksessa huomioitu. Yhden laskelman mukaan Suomen päästövähennystavoite kasvaa 0,6 prosenttia, jos Britannia lähtee EU:sta.

Britannian päästövähennystavoite keskiviikon ehdotuksessa on 37 prosenttia.

Brysselissä spekuloitiin, että komissio olisi lykännyt syksyyn uuden ehdotuksensa, jotta Britannian EU-erosta olisi selkeämpi käsitys. Alkuperäisessä aikataulussa pysymisellä haluttiin viestiä – monien muiden toimien tavoin –, ettei EU ole missään halvaustilassa brittien kansanäänestyspäätöksen vuoksi.

EU-johtajat päättivät vuonna 2014, että päästökaupan alaisen ETS-sektorin päästöistä leikataan vuoteen 2030 mennessä 43 prosenttia vuoden 2005 tasoon verrattuna. Sektoriin kuuluvat teollisuus ja energiantuotanto.

Keskiviikon ehdotuksen kohteena olevan ei-ETS-sektorin osalta päästöistä leikataan 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, kun vuoteen 2020 tavoite on ollut 10 prosenttia. Eri maiden päästövähennykset on sidottu erityisesti asukaskohtaiseen bruttokansantuotteeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat