Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka hyötyy ja kuka kärsii Anttilan konkurssissa? – HS selvitti konkurssin taustoja

Pahasti tappiollisen Anttilan loppusuora alkoi, kun Kesko myi sen 4K Investille maaliskuussa 2015, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Juhana Rossi.

Talous
 
LEHTIKUVA / Aleksi Tuomola
Anttilan liike Helsingin Kampissa 19. heinäkuuta 2016.
Anttilan liike Helsingin Kampissa 19. heinäkuuta 2016. Kuva: LEHTIKUVA / Aleksi Tuomola

Anttilan toimitusjohtaja Markus Roschel ei halunnut keskiviikkoaamuna keskustella johtamansa yrityksen asioista. ”Pyydän anteeksi. Hyvää päivänjatkoa”, Roschel sanoi ja sulki puhelimen.

Myös Anttilan omistaja 4K Invest ilmoitti, että se ei kommentoi Anttilan asioita. Toisin sanoen Anttilan toimitusjohtaja ja omistaja vaikenivat Anttilan vaiheista ennen konkurssia.

Anttilan loppusuorasta pystyy silti tekemään karkean analyysin yhtiön konkurssihakemuksen ja tilinpäätöstietojen sekä Anttilan myynnistä Keskolta 4K Investille kertovan tiedotteen perusteella.

Kesko myi Anttilan 4K Investille maaliskuussa 2015 eli runsas vuosi sitten. Kauppahinta oli miljoona euroa.

Kauppahinnan suuruutta voi arvioida suhteuttamalla sen Anttilan vuosien 2012–2014 yhteenlaskettuun liiketappioon, joka oli 169 miljoonaa euroa.

Samoin pitää muistaa, kuinka isoissa vaikeuksissa perinteinen suomalainen tavaratalokauppa on ollut taantuman ja uuden ajan verkkokaupan kasvun takia.

Vuonna 2014 Anttilan liiketappio oli 96 miljoonaa ja liikevaihto 321 miljoonaa euroa, joten kauppahetkellä Anttila oli katastrofaalisessa tappiokierteessä.

Keskon huoli oli siis se, kuka suostuu ostamaan Anttilan. 4K Invest suostui.

Miksi voittoa tavoitteleva 4K Invest osti Anttilan? Yksi selitys piilee Keskon tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Kesko kirjasi Anttilan myynnistä 130 miljoonan euron kertaluonteisen kulun, joka liittyi ”Anttilan rahoittamiseen, käyttöpääomaan ja käyttöomaisuuteen”.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Kesko antoi rahaa 4K Investille siitä, että 4K Invest otti Anttilan tappiollisen liiketoiminnan vastuulleen.

Kesko ei tiistaina halunnut kommentoida Anttilan myyntiä ja konkurssia Helsingin Sanomille.

Mihin sitten Keskon myöntämä 130 miljoonan euron rahoitus ja käyttöpääomistus olisi voinut riittää?

Sen voi suhteuttaa Anttilan vuoden 2015 ja vuoden 2016 kuuden ensimmäisen kuukauden liiketappioon, joka oli yhteensä 87 miljoonaa euroa.

Kuvio on selvä: nimellisen kauppahinnan vastineeksi 4K Invest sai Anttilan mukana Keskolta sen verran rahoitusta, että Anttilan toiminta saattoi jatkua runsaan vuoden.

Mitä kukin sitten kuvioista hyötyi? Kesko pääsi eroon tappiollisesta liiketoiminnasta, jota se ei selvästikään uskonut enää pystyvänsä tervehdyttämään.

Nyt Anttilan viimeisen vuoden tappiot ja konkurssi menevät 4K Investin piikkiin.

Entä 4K Invest? Yhtiö maksoi Anttilasta miljoonaa euroa, ja lisäksi se teki helmikuussa 2016 viiden miljoonan euron sijoituksen Anttilaan. Nopealla silmäyksellä se näyttää tehneen ainakin kuuden miljoonan euron sijoituksen Anttilaan.

Sijoitettu summa näyttää olleen vähäinen, mutta myös tappiollisen Anttilan arvoa voi pitää vähäisenä tai olemattomana.

4K Invest varmasti ymmärsi Anttilan vaikeuksien syvyyden, mutta se piti sijoituksen riskin ja mahdollisen tuoton suhdetta niin hyvänä, että se päätti sijoituksensa tehdä.

Sekä Kesko että 4K Invest näyttävät tehneen omalta kannaltaan harkittuja ratkaisuja.

Kesko pääsi eroon tappiollisesta liiketoiminnasta verraten kivuttomasti, joten sen kannalta Anttilan myynti oli yhdenlainen onnistuminen.

Konkurssit ovat välttämätön paha 4K Investin liiketoimintamallissa, joten todennäköisesti 4K Investissä ei enää murehdita Anttilaa vaan tehdään jo uusia suunnitelmia.

Kärsijöitä Anttilan konkurssissa ovat ne asiakkaat, joilta jää konkurssin takia saamatta jo maksettuja ostoksia.

Vielä enemmän kärsivät Anttilan työntekijät. Sitä mukaa kuin konkurssimenettely etenee, Anttilan noin 1 300 työntekijää ennen pitkää menettävät nykyiset työpaikkansa.

Aika näyttää, irtoaako Anttilan konkurssipesästä lähtökohtia uudelle yritystoiminnalle, mutta on vaikea uskoa, että mikään sijoittaja lähtisi jatkamaan nykyisenlaista Anttilan liiketoimintaa.

Työntekijöiden kohtalo on tietenkin surullinen. 4K Investin roolin voi nähdä siinä kahtalaisena.

Toisaalta 4K Investin omistuksessa Anttilan taru loppui; toisaalta 4K Invest maksoi työntekijöiden palkat runsaan vuoden ajan tilanteessa, jossa Anttila oli kukonaskeleen päässä konkurssista.

Anttilan katalogimallina työskennellyt Anne Alanko kehuu Anttilan malliporukkaa ja kuvausmatkoja - "Ne olivat ihania!"
Anttilan katalogimallina työskennellyt Anne Alanko kehuu Anttilan malliporukkaa ja kuvausmatkoja - "Ne olivat ihania!"
Lähes vuosikymmenen Anttilan mallina työskennellyt Anne Alanko muistelee lämmöllä työvuosiaan Anttilan kuvausten parissa. Katalogeja kuvattiin niin studioissa Suomessa kuin Kanariansaarilla Espanjassa - eikä kuvausmatkoilla köyhäilty. Alanko kertoo, että Anttilan kuvausryhmä ja mallit muodostivat tiiviin ryhmän, kuin suuren perheen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat