Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jyrki Katainen HS:lle: ”Kaikki 28 jäsenmaata yhtä pettyneitä” EU:n päästöehdotukseen

Komissio julkaisi keskiviikkona ehdotuksen, jonka mukaan Suomen on vähennettävä päästökauppasektorin ulkopuolisia päästöjä 39 prosentilla vuosina 2021–2030. Vain Ruotsille ja Luxemburgille esitettiin tiukemmat luvut.

Talous
 
REUTERS / VINCENT KESSLER
Jyrki Katainen
Jyrki Katainen Kuva: REUTERS / VINCENT KESSLER

Bryssel

Euroopan unionin komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa ymmärtävänsä, että komission keskiviikkoinen esitys kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseksi hätkähdyttää Suomessa.

Komissio julkaisi keskiviikkona ehdotuksen, jonka mukaan Suomen on vähennettävä päästökauppasektorin ulkopuolisia päästöjä 39 prosentilla vuosina 2021–2030. Vain Ruotsille ja Luxemburgille esitettiin tiukemmat luvut, 40 prosentin vähennystavoitteet.

”Se on monen indikaattorin summa. On selvää, että hallitukset käyvät komission kanssa tarkkaan lävitse, että kaikki ovat samalla viivalla”, hän totesi.

Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) totesi haluavansa nähdä, mihin komission luvut perustuvat. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Suomen on ”käännettävä jokainen kivi” saadakseen oikeudenmukaisempaa kohtelua.

Kataisen mukaan tärkeää on, että Suomelle tarjottiin esityksessä erilaisia joustomahdollisuuksia. Jos ne onnistutaan täysimittaisesti hyödyntämään, päästöjen leikkaustavoite laskee 35,7 prosenttiin.

Kataisen mukaan Suomi ei ole ainoa maa, jota esitys oli harmittanut. Hänen mukaansa ”ilmastonmuutos maksaa, mutta paljon maksaa myös se, jos se jätetään hoitamatta”.

EU pyrkii esityksellään lunastamaan esimerkiksi Pariisin ilmastokokouksessa annetut sitoumukset. Kansalaisjärjestöjen arvostelun mukaan komission esitys ei ole riittävän tiukka, ja niin EU ei pystyisi pitäytymään lupauksissaan.

Katainen sanoi, että viestit Euroopan pääkaupungeista komission keskiviikkoiseen esitykseen ovat olleet tasaisen pettyneitä.

”Kun 28 hallitusta on yhtä pettyneitä, suurusluokat ovat kohdallaan”, hän totesi.

Kataisen mukaan myönteistä Suomen kannalta on se, että komissio otti huomioon suomalaisten esittämän toiveen, että metsänhoito otetaan huomioon päästövähennysten kompensoinnissa.

Alun perin näin ei ollut käymässä, eikä se vieläkään ole varmaa. Komission lähtökohta on, että metsänhoidon vaikutusta päästöjen vähentäjänä eli niin sanottuna hiilinieluna ei voida vielä ottaa huomioon, koska vertailukelpoista tilastointia ei Euroopassa ole.

Suomen kovan lobbauksen jälkeen asetusehdotukseen lisättiin kuitenkin artiklakohta, jonka mukaan metsänhoito voidaan myöhemmin huomioida päästövähennysten kompensoinnissa, kunhan asian mittaaminen saadaan yhtenäistettyä.

Asiasta väännettiin vielä tiistaina, päivä ennen komission esitystä.

Kataisen mukaan hän on joutunut tekemään töitä, jotta eurooppalaiset kollegat ymmärtäisivät suomalaista metsänhoitoa.

”Isolle osalle eurooppalaisia metsä on vapaa-ajan viettämisen paikka. Talousmetsä on heille outo ajatus”, Katainen kertoi.

Keskiviikkona suurin huomio kohdistui komission päästöesitykseen, mutta Kataisen mukaan suomalaisten kannalta erittäin tärkeää on komission samassa yhteydessä antama tiedonanto liikenteen vähähiilisyydestä, josta aletaan puuhata lainsäädäntöä syksyllä.

Komissio etsii keinoja, joilla liikenteen päästöjä voidaan vähentää esimerkiksi biopolttoaineilla. Tätä tarkoitusta on määrä tukea lainsäädännön synnyttämillä yhteiseurooppalaisilla markkinoilla ja ehkä investointirahallakin, mistä suomalainen teollisuus voisi hyötyä merkittävästi.

”Tässä on Suomessa vaikuttamisen paikka. Tässä on todella suuria taloudellisia mahdollisuuksia”, Katainen totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat