Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinteiset tavaratalot ajautuivat kriisiin – ”Pitäisi myydä elämäntapaa”

Talous
 
Arttu Kokkonen
Lohjalle avattiin Anttila kesäkuussa. Lomapäivää viettävää Sirpa Jullia tavaratalon sulkeminen harmittaa. Vastaavalla valikoimalla olevaa liikettä ei Lohjalla hänen mukaansa aikaisemmin ollut.
Lohjalle avattiin Anttila kesäkuussa. Lomapäivää viettävää Sirpa Jullia tavaratalon sulkeminen harmittaa. Vastaavalla valikoimalla olevaa liikettä ei Lohjalla hänen mukaansa aikaisemmin ollut. Kuva: Arttu Kokkonen
Fakta

Anttilan vuodet

 1952: Kalle Anttila perustaa postimyyntiyrityksen postitusliike Solpan. Myöhemmin perustetaan Kalle Anttila Oy.

 1954: Helsingin Sörnäisiin avataan alennustavaratalo, joka kilpailee huokeilla hinnoilla.

 1960: Anttilan tavaratalo avataan Helsingin Tennispalatsiin.

 1976: Kalle Anttila myy yrityksensä keskusliike Tukolle. Anttila-tavaratalojen määrä kaksinkertaistuu.

 1992: Anttila aloittaa postimyynnin Viroon. Ensimmäinen Kodin Ykkönen aloittaa toimintansa Vantaalla.

 1996: Anttila siirtyy Keskolle.

 1999: Verkkokauppa Net-Anttila perustetaan.

 2000-luvun alku: Anttila uudistaa tavarataloverkostoaan kiivaasti. Kannattamattomia kauppoja suljetaan, mutta uusia kauppojakin avataan.

 2010-luku: On selvää, että Anttila on suurissa vaikeuksissa. Helmikuussa 2014 Kesko ilmoittaa sulkevansa kolmanneksen kaikista Anttiloista.

 2015 maaliskuu: Kesko kertoo myyvänsä Anttila-yhtiön tavarataloineen ja verkkokauppoineen sijoitusrahasto 4K Investille miljoonalla eurolla.

 2016 heinäkuu: Anttila kertoo hakeutuneensa konkurssiin.

Kaupan alan pitäisi pohtia, millainen on modernin tavaratalon sielu. Näin kehottaa palvelujen ja kaupan professori Hannu Saarijärvi Tampereen yliopistosta. Tyyriissä liiketiloissa majailevat perinteikkäät tavaratalot eivät voi kilpailla hinnalla ja valikoiman suuruudella verkkokauppojen tai halpaketjujen kanssa.

”On perusteltua kysyä, onko tavarataloissa käynti arkipäiväistynyt liikaa. Asiakasvirran näkökulmasta arkisuus voi toimia, mutta samalla tavaratalo altistaa itsensä hintavertailulle muiden toimijoiden kanssa. Tavaratalojen ei pitäisi myydä vain tavaroita, vaan elämäntapaa”, Saarijärvi toteaa.

Yli 60-vuotias tavarataloyhtiö Anttila hakeutui tiistaina itse konkurssiin velkaongelmien ja asiakaskadon vuoksi. Lähes 1 300 ihmisen työpaikat uhkaavat haihtua ilmaan.

Stockmann on jo moneen otteeseen karsinut henkilökuntaansa, mutta se ei ole onnistunut punnertamaan tavaratalotoimintaa voitolliseksi. S-ryhmän Sokoksilla menee paremmin, mutta sielläkin on luovuttu neliöistä ja karsittu osastoja.

HS selvitti, miksi kulutusyhteiskunnan symbolista, tavaratalosta, tuli raskas kiviriippa.

Netti kiristi kilpailua

Kaupan liiton toimitusjohtajan Juhani Pekkalan ei tarvitse pitkään miettiä syyllistä tavaratalojen ahdinkoon.

”Verkkokauppa on avannut Suomessakin kaupan alan kansainväliselle kilpailulle. Tavaratalot joutuvat toimimaan ympäristössä, jossa verkkokaupan kilpailu on kaikkein tuntuvinta.”

Suomalaisten tavaratalojen omat nettikaupat eivät pärjää valikoimassa kansainvälisille jäteille. Anttila avasi Net-Anttilan jo vuonna 1999. Samana vuonna toimintansa aloitti kiinalainen Alibaba, joka on myynnillä mitattuna nykyään maailman suurin verkkokauppayhtiö.

Pekkalan mielestä ei ole reilua olettaa, että suomalaisfirmat voisivat tasaväkisesti kisata ulkomaisia suuryrityksiä vastaan.

”Suomen markkinat ovat kerta kaikkiaan niin pienet, että täältä ei tule Zalandon ja Amazonin kaltaisia menestyjiä. Peliala on ollut tässä poikkeus.”

Halpakaupat myyvät hintaa

Halpaketjuilla menee heikossa markkinatilanteessakin melko hyvin. Esimerkiksi Tokmanni aikoo kasvattaa myymäläverkostoaan nykyisestä noin 150:stä yli 200:aan.

”Mitä arvokkaampi tuote on, sitä helpommin ihmiset vertailevat niitä netissä. Edulliset käyttötavarat kestävät paremmin verkkokaupan kilpailua”, selittää Tokmannin toimitusjohtaja Heikki Väänänen.

Tokmannin tavaratalot sijaitsevat pääosin edullisilla kauppapaikoilla lähiöiden liepeillä. Väänäsen mukaan Tokmanni ei ole kiinnostunut ostamaan Anttilaa konkurssipesältä. Joidenkin tilojen vuokraaminen silti houkuttelee.

”Rupesin jo katsomaan liiketilojen osoitteita. Monilla alueilla, missä Anttila on, meillä ei vielä ole myymälää.”

Erikoistujat pärjäävät

Verkkokauppojen lisäksi kapea-alaiset ketjut vievät elintilaa perinteisiltä tavarataloilta. Oman nurkkansa ovat vallanneet muun muassa urheilukauppaketju XXL ja elektroniikkaketju Gigantti.

”Tavaratalojen valikoimassa pitää olla jotain uutta ja erilaista, mitä ei verkkokaupoista tai viereisestä hypermarketista saa. Pitää miettiä, minkälainen tuotevalikoima oikeuttaa tavaratalojen kalliit neliöhinnat”, professori Saarijärvi sanoo.

S-ryhmän keskusliikkeen SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine uskoo, että Sokos-tavarataloissa on jo saatu aikaan käänne parempaan.

”Mietimme liikeideamme uusiksi. Perinteisessä tavaratalossa on monenlaisia tuoteryhmiä lenkkitossuista televisioihin, mutta me olemme keskittyneet muotiin ja kauneuteen.”

Samoin on tehnyt Stockmann. Laine kuitenkin uskoo konseptiin.

”Muoti on todella kilpailtu mutta pirstaloitunut ala. Yritämme hakea sellaisia tuotemerkkejä, joita kaikki maailman verkkokaupat eivät ole pullollaan. Tavaratalo on laatuun panostava konsepti.”

Oikaisu 21.7. kello 16.30: Toisin kuin jutussa ensin kerrottiin Kalle Anttilan perustama Solpa ei ollut Suomen ensimmäinen postimyyntiyritys.

Arttu Kokkonen
Tero ja Eija Viherkanto katsoivat pihakalusteita Lohjan Anttilassa. Tero ei ole moksiskaan Anttilan lopettamisesta, mutta toivoo, että tilalle tulisi uusi yrittäjä, joka työllistäisi paikallisia.
Tero ja Eija Viherkanto katsoivat pihakalusteita Lohjan Anttilassa. Tero ei ole moksiskaan Anttilan lopettamisesta, mutta toivoo, että tilalle tulisi uusi yrittäjä, joka työllistäisi paikallisia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat