Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea jäädytti Panama-tilejä

Enimmillään 1 277 Nordean asiakkaalla oli yhtiö ja käyttötili veroparatiisissa, selvitys kertoo.

Talous
 
Vilhelm Stokstad / TT
Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull sanoi keskiviikkona Tukholmassa, että pankki selvittää Panaman lisäksi muissakin veroparatiiseissa olevat asiakkaiden yhtiörakenteet. Niitä on yli neljä sataa.
Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull sanoi keskiviikkona Tukholmassa, että pankki selvittää Panaman lisäksi muissakin veroparatiiseissa olevat asiakkaiden yhtiörakenteet. Niitä on yli neljä sataa. Kuva: Vilhelm Stokstad / TT

Pohjoismaiden suurin pankki Nordea kertoi keskiviikkona, että enimmillään sen 1 277 asiakkaalla oli yhtiö ja tili veroparatiisissa. Näistä asiakkaista noin 300:lla oli järjestely panamalaisen asianajotoimisto Mossack Fonsecan kautta.

Veroparatiiseja käyttävien asiakkaiden määrä oli suurimmillaan vuonna 2012, Nordean selvitys kertoo.

Kun Nordea kiristi suhtautumistaan verojen välttelyyn vuonna 2009 ja 2013, veroparatiisiasiakkaiden määrä alkoi vähentyä. Viime huhtikuussa kaikkiaan 562 asiakkaalla oli veroparatiisijärjestely. Näistä 129 yhtiötä oli Mossack Fonsecan tai muun panamalaisen asianajotoimiston kautta perustettuja hallintayhtiöitä.

Nordea joutui teettämään selvityksen veroparatiisiyhtiöiden käytöstä sen jälkeen, kun tutkivien toimittajien kansainvälinen yhteistyöverkosto paljasti keväällä Nordean auttaneen satojen veroparatiisiyhtiöiden perustamisessa Panamaan.

Nordea kertoi keskiviikkona, että pankki on jäädyttänyt 68 tiliä tarkasteluun joutuneista 137 Panaman asiakastilistä. Jäädytys johtuu siitä, että pankin tarkastus oli havainnut merkkejä mahdollisesta verojen välttelystä.

Tilin jäädyttämiseen johti esimerkiksi havainto, että Nordean asiakas oli veloittanut yksityismenojaan luottokortilla veroparatiisiyhtiön tililtä. Tämä on tunnettu tapa käyttää veroparatiiseihin siirrettyjä varoja verottajan tietämättä.

Jäädytettyjen tilien omistajana ei kuitenkaan ole yhtään suomalaista, Nordea kertoi.

Tilien avaaminen ja yritysten perustaminen veroparatiiseihin ei näytä muutenkaan kiinnostaneen pohjoismaisen pankin pohjoismaisia asiakkaita. Tämä johtunee siitä, että lähes kaikki yhtiörakenteet veroparatiiseihin syntyivät Nordean Luxemburgin tytärpankin avustuksella.

Pohjoismaiden kansalaisuus on silti kaikkiaan 31 hallintayhtiön edunsaajalla, kun tarkasteltavana ovat keväällä 2016 aktiiviset Panaman 129 veroparatiisiyhtiötä. Suurimmat kansalaisuusryhmät edunsaajista ovat islantilaiset, venäläiset ja britit.

Edunsaaja tarkoittaa usein piilossa olevaa varojen todellista henkilöomistajaa.

Nordean riskienhallintajohtaja Ari Kaperi sanoi keskiviikkona Nordean tiedotustilaisuudessa, että yhä käytössä olevista Panaman-yhtiöiden edunsaajista yksi on suomalainen.

”Hän asui yhtiön perustamisen aikaan ulkomailla, mutta on nyttemmin palannut Suomeen”, Kaperi kertoi.

Nordean selvityksen mukaan Suomesta ei ole annettu veroparatiiseihin liittyviä hallinnointi- tai perustamispalveluja. Toisin on muiden pohjoismaiden laita: niiden Private Banking -yksiköistä löytyi 16 veroparatiisiasiakasta, jotka asuvat pohjoismaissa.

Nordean mukaan Panaman veroparatiisiyhtiöiden hoidettavana olevien varojen arvo oli 216 miljoonaa euroa. Jokainen yhtiö hoiti siis keskimäärin vajaan kahden miljoonan euron varallisuutta.

Selvityksessään Nordea löysi paljon puutteita asiakkaiden tunnistamisessa.

Tunnistamisen tarkoituksena on estää rahanpesua ja varojen kätkemistä.

”Tämä oli minulle uusi asia eikä lainkaan hyväksyttävää. Meillä on ollut asiakkaan tunnistamisessa selvät ohjeet, mutta kaikkia niitä ei ole noudatettu”, Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull sanoi keskiviikkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat