Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-tavoitteet päästöissä hätkähdyttivät Suomessa

Vain Ruotsi ja Luxemburg joutuisivat leikkaamaan päästöjään enemmän.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Verneri Siltanen istutti männyntaimia hakkuualueelle Kouvolan Valkealassa toukokuussa 2014.
Verneri Siltanen istutti männyntaimia hakkuualueelle Kouvolan Valkealassa toukokuussa 2014. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Bryssel

Euroopan unionin komissio julkaisi keskiviikkona ehdotuksen siitä, kuinka paljon EU-jäsenmaiden tulisi leikata päästökaupan ulkopuolisten kasvihuonekaasujen päästöjään vuosina 2021–2030. Suomen päästötavoitteeksi ehdotetaan 39 prosentin leikkauksia vuoden 2005 tasoon verrattuna.

Tavoite on selkeästi suurempi kuin mitä Suomen valtionhallinnossa tai suomalaisissa etujärjestöissä oli ennakoitu tai toivottu.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) mukaan Suomi oli odottanut pienempää 37–38 prosentin tavoitetta.

”Kyllä se yllätti. Se tuntui isolta, se on kova luku. Ei Suomi nyt ihan rikkain maa ole EU:ssa”, Tiilikainen totesi.

Hänen mukaansa Suomen tulee tarkistaa huolella ”komission laskentamenetelmät ja lähtötiedot”.

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kertoi ymmärtävänsä, että komission esitys hätkähdytti Suomessa, koska se hätkähdytti muissakin jäsenmaissa.

”Se on monen indikaattorin summa. On selvää, että hallitukset käyvät komission kanssa tarkkaan lävitse, että kaikki ovat samalla viivalla.”

Kataisen mukaan tärkeää on, että Suomelle tarjottiin esityksessä erilaisia joustomahdollisuuksia. Jos ne onnistutaan täysimittaisesti hyödyntämään, tavoite pienenee 35,7 prosenttiin.

Kataisen mukaan Suomi ei ole ainoa maa, jota esitys oli harmittanut. Hänen mukaansa ”ilmastonmuutos maksaa, mutta paljon maksaa myös se, jos se jätetään hoitamatta”.

Suomen päästötavoitteen leikkaus on suurimmasta päästä, sillä vain Ruotsilta ja Luxemburgilta odotetaan kovempia päästöleikkauksia, 40 prosenttia. Myös Tanskalta odotetaan Suomen tavoin 39 prosentin leikkauksia, kun EU:n keskiarvoinen tavoite on 30 prosentin leikkaukset.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Etenkin kuljetuskustannusten odotetaan kasvavan paljon.
Etenkin kuljetuskustannusten odotetaan kasvavan paljon.

Bulgarian päästötavoitteeksi asetettiin pienin prosentti: nolla. Mikään maa ei saa kasvattaa päästöjään, kuten aiemmin on sallittu.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Suomen on ”käännettävä jokainen kivi” saadakseen ”oikeudenmukaisempaa” kohtelua. Erityisesti kuljetuskustannusten pelätään kasvavan merkittävästi.

Jokainen prosenttiyksikkö lisää päästötavoitteissa saattaa Suomen kohdalla tarkoittaa kymmenien miljoonien eurojen lisälaskua.

Komission ehdotuksella EU pyrkii lunastamaan aiemmat lupauksensa sekä Pariisin ilmastokokouksen sitoumukset, joilla maapallon lämpeneminen pyritään pysäyttämään reilusti alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

EU-maille ja Euroopan parlamentille annettiin keskiviikkona käsiteltäväksi myös ehdotus, kuinka niin sanotun Lulucf-sektorin päästöt voivat vaikuttaa eri maiden päästökokonaisuuteen. Sektoriin kuuluvat maankäyttö, maankäytön muutos ja metsänhoito.

Hannes Heikura / HS
Metsänhoidon vaikutus päästövähennyksiin jäi komission esityksessä avoimeksi.
Metsänhoidon vaikutus päästövähennyksiin jäi komission esityksessä avoimeksi.

Komission ehdotuksessa jäsenmaat voivat käyttää ”joustavuuksia” eli siirtää eri päästösektoreilta keräämiään pisteitä toisille sektoreille. Näin ollen esimerkiksi uuden metsän istuttaminen lasketaan päästöä vähentäväksi toimenpiteeksi, jolla voidaan kompensoida vaikkapa liikenteen päästövähennysvaatimuksia.

Sen sijaan metsänhoidon vaikutusta päästöjen vähentäjänä eli niin sanottuna hiilinieluna ei voida vielä ottaa huomioon. Komission mukaan metsänhoitoon liittyvä vertailukelpoinen tilastointi on liian levällään, että asiaa voitaisiin ottaa huomioon muiden päästöjen kompensoinnissa.

Suomen kovan lobbauksen jälkeen asetusehdotukseen lisättiin kuitenkin artiklakohta, jonka mukaan metsänhoito voidaan myöhemmin huomioida päästövähennysten kompensoinnissa.

Asiasta neuvoteltiin vielä tiistaina päivä ennen komission esitystä.

Kataisen mukaan hän on joutunut tekemään töitä, jotta eurooppalaiset kollegat ymmärtäisivät suomalaista metsäajattelua.

”Isolle osalle eurooppalaisia metsä on vapaa-ajan viettämisen paikka. Talousmetsä on heille outo ajatus”, Katainen kertoi.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat