Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy kallistui USA:n varastojen supistuessa

Talous
 
HS–Reuters
Sirpa Räihä / HS
Neste jalostaa raakaöljyä Porvoossa.
Neste jalostaa raakaöljyä Porvoossa. Kuva: Sirpa Räihä / HS

New York

Raakaöljy kallistui keskiviikkona prosentin, koska Yhdysvaltojen hallitus kertoi varastojen supistuneen yhdeksän viikkoa peräkkäin.

Viime viikolla varastoissa olevan raakaöljyn määrä supistui 2,3 miljoonalla barrelille, mikä oli 0,2 miljonaa barrelia enemmän kuin analyytikot olivat ennakoineet.

Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Keskivikkona illansuussa Suomen aikaan barreli Pohjanmeren Brent-viiteladun raakaöljyä maksoi 47,3 dollaria barrelilta. Tammikuussa sen hinta oli halvimmillaan alle 30 dollaria barrelilta.

Kallistumisesta huolimatta öljy on yhä poikkeuksellisen halpaa, koska sen tuotanto on suurempaa kuin kysyntä. Kesällä 2014 Brent-raakaöljy maksoi yli 110 dollaria barrelilta.

Tavanomaista halvempi öljy on aiheuttanut taloudellisia vaikeuksia energiayhtiöille ja valtioille, joiden tuloista merkittävä osa muodostuu öljykaupasta.

Raakaöljy on myös maailmantalouden ilmapuntari. Maailman toiseksi suurimman kansantalouden Kiinan taloukasvun hidastuminen on yksi syy siihen, miksi öljyn kysyntä on vähentynyt.

Öljynviejävaltioiden yhteistyöjärjestössä Opecissa suurta äänivaltaa käyttävä Saudi-Arabia on suhtautunut nuivasti suunnitelmiin rajoittaa öljyntuotantoa, minkä aiheuttaisi nopeasti öljyn kallistumisen.

Vastustamalla tuotannon rajoituksia Saudi-Arabia pyrkii turvaamaan markkinaosuutensa. Tuotannon rajoittamista on vastustanut kiivaasti myös Iran, jonka haluaa talouspakotteiden purkamisen jälkeen saavuttaa entisen markkina-asemansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat